Haberler

Evlatlık Verene ve Edinene Erken Emeklilik

Güncelleme:

Sigortalı kadın, 2 yaşından küçük çocuğu evlat edindiğinde bir buçuk yıllık doğum borçlanması hakkına sahip olacak. Çocuğunu evlatlık veren anne, 6 aylık borçlanabilecek.

SGK genelge yayımladı artık doğum yapmadan doğum borçlanması mümkün hala gedli. Sigortalı bir kadın 2 yaşından küçük bir çocuğu evlat edindiğinde, bir buçuk yıllık doğum borçlanması hakkına sahip olacak. Çocuğunu evlatlık veren anne ise 6 aylık borçlanabilecek.

Emeklilik gününe az bir prim kalanlar için büyük kazanç sağlayan bu yenilik ile aradaki boşluk ödeme yoluyla kapatılabilecek ve borçlanarak çalışmadan emekli olunabilecek.

İşte bu genelgeyi değerlendiren Millliyet yazarı Cem Kılıç'ın kadınları sevindiren o yazısı:

"Doğum nedeniyle çalışma yaşamına ara veren kadınlarımızın sosyal güvenlik hakları bakımından önemli bir imkan mevcut. Doğum borçlanması olarak bilinen bu imkan genel anlatımıyla, işini, çocuğuna bakmak amacıyla bırakmış kadınlarımızın, işten ayrı kaldıkları süreleri tekrar kazanabilmelerini sağlıyor. Çalışılmayan dönem emeklilik için prim hesabına saydırabiliyor.

Doğum borçlanması emeklilik için gerekli sigortalılık süresi ve yaş şartını tamamlamış ancak primi yetmeyen kadın çalışanlara, prim günü kazandırılması suretiyle emeklilik kapısını aralar. Yani 20 yıl sigortalılığı olan, emeklilik yaşını geçmiş bir kadın çalışanın hala daha prim günü eksikse bu eksik günleri tamamlamasına neden olur.

SADECE SİGORTALILAR DEĞİL

Sadece sigortalı kadınlar değil, aynı zamanda Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na tabi kadın çalışanlar da doğum borçlanması yapabiliyor. Yani doğum borçlanmasını kayıtlı çalışan tüm kadınlarımız yapabilecek.

SGK yönetimi geçen hafta yeni bir değişikliğe imza attı. Yeni genelgeye göre, bundan böyle evlat edinmiş kadın çalışanlar da artık doğum borçlanması hakkından yararlanabilecek. Bu değişiklik son derece isabetli oldu. SKG yönetimi olarak önemli bir ayrımcılığa son vermiş oldular.

Kadın sigortalılar 2 yaşını geçmemiş evlat edindikleri çocukları için artık doğum borçlanması yapabilecek. Diğer yandan doğum yaptıktan sonra çocuğunu evlatlık veren anne de doğum borçlanması hakkına sahip olacak.

İŞTE BİR ÖRNEK

- 10 Ocak 2000'de doğum yapan kadın 10 Haziran'da çocuğunu evlatlık vermişse kendisi 10 Ocak 2000 ila 9 Haziran 2000 tarihleri arasındaki 6 aylık süreyi borçlanabilecek.
- Çocuğu evlat edinen anne de 10 Haziran 2000 ila 10 Ocak 2002 arasındaki bir buçuk yıllık süreyi borçlanabilecek.
- Yani toplamda 2 yıl olan borçlanma hakkının 6 ayını çocuğu doğurup evlatlık veren anne, 1 buçuk yılını ise çocuğu evlat edinen anne kullanacak.

3. ÇOCUK İÇİNDE MÜMKÜN

Doğum borçlanması Eylül 2014 öncesinde iki çocuk için yapılabiliyordu. Ancak son yıllarda nüfusumuzun yaşlanması gerekçe gösterilerek üçüncü çocuğu teşvik etmek amacıyla sosyal güvenlik alanında da bir adım atıldı ve üç doğum için borçlanma hakkı getirildi. Yani daha önce iki doğum için 1440 gün borçlanabilen ve bu süreyi prim günü olarak kazanan kadınlarımız artık 2160 gün borçlanarak daha fazla prim kazanmış olacaklar. Bu sayede doğum yapması nedeniyle işgücü piyasasından uzak kalan kadınlarımız, emekli olabilmek için eksik kalan prim günlerini üçüncü çocuk için de borçlanabilecekler. Dolayısıyla prim günü eksiği olan üç çocuk annesi bir kadın eksik günlerini üçüncü çocuğu için de borçlanma yaparak tamamlayıp emekli olabilecek.

ADIM ADIM DOĞUM BORÇLANMASI

- Ne kadar ödeniyor?

Diğer borçlanma türlerinde olduğu gibi, doğum borçlanmasında da prime esas kazanç alt sınırı (asgari ücret) ve bunun 6.5 katı olan üst sınır arasından bir tutar sigortalı tarafından belirlenerek, bu tutar üzerinden borçlanma yapılır. Yani şu anki asgari ücret rakamına göre, 1.134 TL ile 7.371 TL arasında, sigortalı tarafından belirlenecek miktar üzerinden yüzde 32 oranında prim ödenir. Yine bugünkü rakamlara göre, aylık olarak ödenecek en az borçlanma tutarı 362 TL, en fazla 2.358 TL'dir. Borçlanma bedeli SGK tarafından kişiye tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içerisinde ödenmelidir. Bu süre kaçırılırsa tekrar başvuru yapılması gerekir. Ayrıca belirlenen tutar peşin olarak ödenmelidir.

- Hangi statüde sayılır?

Doğum borçlanması sigortalı kadının en son sigortalılık statüsüne göre belirlenir. Örneğin sigortalı 4/a'lı olarak çalışıyorsa borçlanması SSK'lı olarak, 4/c'li olarak çalışıyorsa bu statüde değerlendirilir. Kadın sigortalının borçlanma yaptığı dönemde herhangi bir çalışması yoksa borçlanma 4/b'li olarak değerlendirilir.

- 2015'e sarkıtmayın!

Doğum borçlanmasında esas alınacak prime esas kazanç alt limiti asgari ücrete endeksli olduğu için bugünlerde doğum borçlanması yapacaklar, 1 Ocak 2015 ve sonrasında doğum borçlanması yapacaklara göre daha karlı olacak. Çünkü 1 Ocak 2015'ten itibaren asgari ücret artacak ve dolayısıyla doğum borçlanması da pahalanacak. Bu nedenle doğum borçlanması yapmak isteyen kadın sigortalıların ellerini çabuk tutmaları gerekiyor.

ÖNEMLİ KAZANÇ

"Doğum borçlanması erken emekli eder mi?" Bu sorunun yanıtını bir örnekle aktaralım...

Ayşe Hanım, SSK'lı olarak 01.01.1990'da işe başlamış olsun. Ayşe Hanımın emekli olabilmesi için 5.375 prim günü, 20 yıl sigortalılık süresi ve 46 yaş şartlarını doldurması gerekiyor.
Ayşe Hanım'ın prim günü 3.215 ise ve sigortalı olduğu tarihten yani 01.01.1990'dan sonra 3 doğum yapmışsa doğum borçlanması yaparak kalan prim ödeme gün sayısını çalışmadan tamamlayabilir.

19.12.2014 itibarıyla 20 yıl sigortalılık süresini ve 46 yaş şartını dolduran Ayşe Hanım, emekli olması için gerekli 5.375 prim gününe ulaşamadığı için emekli olamayacak. Fakat üç doğumu da borçlanırsa prim gününe 2.160 gün ekleyebilecek ve çalışmaya devam etmeden emekli olabilecek. Bu nedenle doğum borçlanması bazı durumlarda emeklilik için önemli kazançlar doğurur."

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Bağ Kur Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (7)

cahil cesaretimobilWeb@haberler.com:

İslam da evlatlık yoktur. Ancak annenin o cocugu emzirmesi lazim. Yoksa çocuk büyüdüğü zaman kari koca için namahrem olur. Çocugun sokaktaki çocuktan farki yoktur. Baba kizim diyerek sarilip opemez. Saçini göremez.

8
8
yanıtYanıtla
DAVA İSLAMmobilWeb@haberler.com:

Evlatligin islamda yeri varmı devlet akıllı olun

8
4
yanıtYanıtla
NALBANT:

ÇALIŞMA HAYATINA BAŞLAMADAN ÖNCE YAPILAN DOĞUMLARDA BORÇLANILA BLMELİDİR. AYRICA DOĞUM BOÇLANMASI ERKEKLERİ ASKERLİKTE GEÇEN SÜRELERİ GİBİ OLMALI VE İŞE GİRİŞ TARİHİNİ BORÇLANMA SÜRESİ KADAR GERİYE ÇEKEBİLMELİ VE KADINLAR İLE ERKEKLER ARASINDAKİ EŞİTSİZLİK GİDERİLMELİDİR. Kİ KALDIKI TÜM DÜNYADA KADINLAR İÇİN POZİTİF AY RIMCILIK VAR İKEN BİZDE TAM TERSİ KADIN HALKALRI ELİNDEN ALINARAK MAĞDUR EDİLMEKTEDİR . . . ALO AKP SANA SÖYLEDİM DUYUYORMUSUN SN BAŞNAKAN REİS-İ CUMHUR BENDE CUMHURUM CUMHURUNA KULAK VER . OKUYANLARDA BİRAZ DUYARLI OLSUNLAR yanlış uygulamanın tez zamanda telefi edilmesi temennisi ile HAYIRLI PAZARLAR

7
0
yanıtYanıtla
zenmobilWeb@haberler.com:

Bu chp liler varya herseye maydonoz oluyor

1
5
yanıtYanıtla
anarlarmobilWeb@haberler.com:

Bakamayan cocugunu versin bari.nede olsa saray boyuk.parada bol kutular dolu.

2
0
yanıtYanıtla
KELAYNAK:

ÜÇ ÇOCUK DOĞURT SONRADA VERECEK YER ARA !!!

1
0
yanıtYanıtla
neslihan:

günahsız bir avruya sahip çıkarsın günah sahip çıkmazsın sevap yanı hükümete taş atıcaz diye bu kadarda çakma cumhuriyetçi olunmazki . . . bundan iyi sevap mı olur hangi dinde yoksula mazluma yetime vurmak var allah bildiği gibi yapsın ne acımasız bir millet olup çıktı bu ülke vatandaşı . . . YAZIK ÇOK YAZIK !!!

0
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title