Haberler

Evlat Edindiği Bebeği Sütüyle Büyüttü

YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Gördüğü kısırlık tedavisine rağmen 14 yıllık çocuk özlemini gideremeyen kadın, hiç doğum yapmamasına rağmen evlat edindiği bebeğini kendi sütüyle büyüttü.

Ankara 1. Bölge Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Neonatoloji Bölümü uzman doktorlarından Hatice Tatar Aksoy'un uyguladığı özel tedaviyle mucizeyi yaşayan, isminin açıklanmasını istemeyen kadın, tıp dünyasında örnek vakalardan biri oldu.

Uzman Dr. Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hiç gebe kalmayan kadınların bile bebek emzirebileceğinin bu vakayla ortaya konulduğunu belirtti.

İnfertilite (kısırlık) nedeniyle 14 yıl çocuk sahibi olamayan kadının, evlat edindiği 32 günlük bebeğinin sağlık sorunları üzerine hastaneye başvurduğunda, bu yöntemin akıllarına geldiğini anlatan Aksoy, şu bilgileri aktardı:

"Bebeğin tedavisi ve tetkiklerini yaparken anneye 'ortada bir engel bulunmadığını, bebeğini emzirebileceğini' söylediğimizde çok şaşırdı. Bebeğin emzirilebilmesi için süt sağma, galaktogog (süt artırıcı) alımı, hormonal tedavi yöntemi ve meme tamamlayıcı sistem uygulanabileceğini biliyorduk. Anneye 3 saatte bir meme sağma ve galaktogog ürün kullanmasını önerdik. İşlemin 3'üncü gününde anneden bir miktar süt geldi. Uygulamalar devam ederken meme tamamlayıcı sistem kurularak bebeğin anne memesine yaklaşık 8 günde alışması ve doğal yoldan anne sütü alması sağlandı. Daha sonra anne sütü miktarı artınca anne göğsündeki meme tamamlayıcısı çıkarılarak bebek emzirildi. 14 gün boyunca devam eden işlemin ardından bebek, beslenmesi anne sütüyle sağlanarak taburcu edildi."

Aradan geçen 1,5 yıllık süreçte bebeğin anne sütüyle beslenmesinin sürdüğünü belirten Aksoy, "Her bebeğe yararlı olan süt tabii ki kendi biyolojik annesinin sütüdür ancak bir bebeğin büyümesi için en yararlı besinin anne sütü olduğu unutulmamalı. Bebeğin anne sütüyle büyümesinin önemine dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirdiğim çalışma sayesinde emzirme sağlanarak hem anne ve bebek arasında ciddi manevi bir bağ oluştu hem de bebek anne sütüyle beslendi" ifadesini kullandı.

Tedavi uygulanan annenin aynı yöntemi çevresindeki bir başka kadına da öğrettiğini kaydeden Aksoy, bundan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Aksoy, çalışmanın 23. Ulusal Neonatoloji Kongresinde birincilik ödülüne layık görüldüğünü bildirdi.

Kaynak: AA / Yerel

Tatar Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title