Haberler

Evinin Çatısında ve Balkonunda Çilek Üretiyor

Trabzonlu Ali Osman Baki, gezmek için gittiği Finlandiya'da gördüğü topraksız seracılık yöntemini memleketinde uygulamaya başladı.

MELTEM YILMAZ - Gezmek için gittiği Finlandiya'da gördüğü topraksız seracılık yöntemini memleketinde uygulayan Trabzonlu Ali Osman Baki, evinin çatısında ve balkonunda çilek yetiştiriyor.

Trabzon'un Kavala Mahallesi'nde yaşayan emekli elektronik ve haberleşme mühendisi Baki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, topraksız seracılığın yurt dışında çok yaygın olduğunu ve bu üretim yönteminde toprak yerine su, volkanik kayalar, taş yünü, kokopit ve perit gibi maddelerin kullanıldığını söyledi.

Gezmek için gittiği Finlandiya'da topraksız seracılık uygulamalarını gördüğünü belirten Baki, "Topraksız sera çok ilgimi çekti ve ülkeme döndüğümde bunu yapabilir miyim diye düşündüm" dedi.

Baki, topraksız tarımın her yerde yapılabileceğini ifade ederek, "Topraksız tarıma ilk olarak iş yerimdeki saksıda çilek üreterek başladım. Daha sonra konuyu araştırdım ve biraz bilgilendikten sonra bu işi yapabileceğime karar verdim. Aldığım verimin yüksek olduğunu da görünce işi biraz daha büyüterek evimin balkonuna taşıdım. Ardından da bu işi daha geniş bir alana yaymaya karar verdim ve evimin çatısında üretime devam ettim" diye konuştu.

Evinin çatısının 96 metrekare olduğunu anlatan Baki, şunları kaydetti:

"Toprak yerine kokopit kullanarak, çatıya 4 farklı türde bin 876 kök çilek diktim. Ortalama bir kök çilekten 1 kilo 800 gram verim alıyorum. Bu sayede topraklı tarıma göre topraksız tarımdan 5 kat daha fazla verim alındığını gördüm. 96 metrekare topraksız seradan 2 ton çilek almayı hedefliyorum. Çileklerin tadına bakacak olursak da toprakta yetişenlere oranla daha lezzetli."

Baki, ileriye dönük ticari hedeflerinin olduğunu belirterek, "Şu anda 57 grama kadar çilek yetiştirdik. Bu seramız, deneme amaçlı bir seraydı. İleride bu alanı 3 dönüme çıkartarak ihracat yapmayı da planlıyorum. Çilek, fındığa alternatif bir üründür. Bundan dolayı üzerine düşülmesi gerekiyor. Şimdilik tek sıkıntım, daha fazla üretim yapabileceğim bir alanın olmaması. Yetkililerden bu kapsamda destek istiyorum" dedi. - Trabzon

Kaynak: AA / Yerel

Finlandiya Trabzon Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title