Haberler

Evinde Biyogaz Üretiyor

İzmir İl Özel İdaresi tarafından 12 köyde uygulanan bir proje ile, kırsal kesimdeki evinde 5 ineği olan ailelere yönelik enerji üretimi konusunda destek veriliyor.

İzmir İl Özel İdaresi tarafından 12 köyde uygulanan bir proje ile, kırsal kesimdeki evinde 5 ineği olan ailelere yönelik enerji üretimi konusunda destek veriliyor. Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü ve İl Özel İdaresi, Torbalı'nın Eğerci köyünde ikamet eden İbrahim Dayar'ın evinin bahçesine bir tesis kurarak, evin ihtiyacı olan gaz ve elektriği hayvan dışkısından karşılamasını sağladı.

Eğerci köyünde yaşayan İbrahim Dayar'ın evinde, Kalkınma Bakanlığı ve İzmir İl Özel İdaresi desteğiyle yürütülen "Kırsal Kesim Biyogaz Teknolojilerinin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması" projesi kapsamında, biyogaz üretimi sonuç vererek, ailenin ısınma ve gaz gideri bu tesisten kullanılmaya başlandı. İnşaat teknikerliğinden emekli olduktan sonra köyüne dönerek hayvancılığa başladığını, halen 12 büyükbaş hayvanla süt üreterek yerel bir işletmeye sattığını dile getiren Dayar, 2007 yılında Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü'nden anket yapmak için gelen bir araştırma görevlisinin kendisine projeden bahsettiğini, söylediklerini mantıklı bulunca projeye destek olmaya karar verdiğini belirtti.

GÜNLÜK 25 METREKÜP ÜRETİM YAPILIYOR

Halen 25 metreküplük biyogaz tesisinin bahçeye kurulduğunu ve çalışmaya başladığını anlatan Dayar, "Gübreden enerji elde edilebileceğini daha önce duymuştum. Ama ortada bir örneği yoktu. Bunun ancak zenginlerin işi olduğunu düşünüyordum. Hayvanlarımızdan elde ettiğimiz gübre, ekili ürünleri yakması nedeniyle eskiden başımıza dert oluyordu. Eşe dosta vererek kurtulmaya çalışıyorduk. Tartılı sisteme sahip el arabası ile günlük yüzlerce kilogram dışkıyı sistemin besleme tankına döküyoruz. Burada eşit miktarda suyla karıştırarak reaktöre pompalıyoruz. Fermente olan dışkılardan çıkan gaz, gazometre cihazına geçiyor; kirlilikten arınıyor ve depolanıyor. Buradan sonra gaz, evin kombisine, mutfaktaki ocağa veya 5,5 kilovat saatlik kapasiteye sahip jeneratöre veriliyor. Evimizin tüm ısınma ve pişirme ihtiyacı biyogazla karşılanıyor. Yaz aylarında ısınma ihtiyacının azalmasıyla elektrik üretimine ağırlık verebiliyoruz. Şu anda istersek sayaçtan elektriğimizi kapatıp ihtiyacımızın tamamını biyogazdan elde edebiliyoruz. Yaz aylarında klimalarımızda bu enerjiyi kullanarak serinleme imkanımız da olacak. TEDAŞ ile enerji satışı konusunda sözleşme aşamasındayız. Bu sürecin tamamlanmasıyla üretip sisteme verdiğimiz elektriğin bedeli faturamızdan düşülerek, mahsup etme yoluna gideceğiz" dedi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ege Üniversitesi Torbalı Eğerci İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title