Haberler

"Evimin Aşçısıyım"

Güncelleme:

İki buçuk yıl önce babasının ölümüyle sarsılan ve kabuğuna çekilen Gizem Özdilli, hayata yeniden tutunmaya başladı. Özdilli, sessizliğini 'Gizem'in Mutfak Aşkı' adlı yemek kitabıyla bozdu. Salı günü okuyucuyla buluşacak olan kitapta; 94 yemek tarifiyle birlikte, diyetisyen Murat Baş'ın ve astrolog Dinçer Güner'in önerileri ve görüşleri de yer alıyor. Özdilli'yle kitabının hazırlanma sürecini konuştuk.

DEDEM AŞÇIYDI

Yemeğe olan bu merakınız nasıl başladı?

Etrafımdaki insanların yemeklerimi beğenmesiyle başladı. Birinin "Bu yemekten bir daha yap" demesi beni çok mutlu ediyor. Bir sanatçı; şarkıları beğenildiğinde nasıl mutlu oluyorsa, benimki de aynı. Yemeklerimin tadına bakan herkes, kitap konusunda da beni yüreklendirdi.

Yemek yaparken neler hissediyorsunuz?

Mutfakta olmak benim için rehabilitasyon. Ne zaman mutfağa girsem, tüm yorgunluğum yok oluyor. Yoğun olarak modellik yaptığım dönemlerde bile, gece yarısı yemek yapardım.

Sizin ailenizde en güzel yemekleri kim yapar?

Açıkçası babam bu konuda çok başarılıydı. Dedem de Ankara'nın en meşhur lokantacılarından biriydi. Yemek yeteneğim de bana onlardan geçmiş. Çocukluğumda herkes oyun oynarken, ben babamın yemek yapışını izlerdim. Keşke o da bu günlerimi görseydi.

Bu konuda eğitim almak ister misiniz?

Benim iyi aşçı olmak gibi bir iddiam yok; kendi evimin aşçısıyım. En sevdiğim şey de sos yapmak. Kimseyle aşık atmam.

Yurt dışına gittiğinizde oranın yemeiçme kültürüyle de ilgileniyorsunuz, öyle değil mi?

Evet, halk pazarlarına bakıyorum. Orada çok ilginç baharatlar buluyorum. Hatta o kadar çok baharat alıyorum ki yanıma, havalimanından geçerken korkuyorum. Otlarla dolu bir çantam oluyor.

Türk yemekleri dışında hangi ülkenin yemeklerini seviyorsunuz?

İtalyan mutfağına ve Brezilya'nın etlerine bayılıyorum. Fransız yemeklerini sevmiyorum. Ben Güneydoğu yemeklerini, Avrupa soslarıyla karıştırmayı seviyorum. Acı ile tatlıyı bir arada kullanıyorum. Karidesin içine bile şeker koyarım.

Mutfakta tek başınıza mı olmayı seversiniz?

Yaşayan evler çok hoşuma gidiyor; bir evden yemek kokuları gelmeli. Ama mutfakta iş yaparken; sağımda, solumda kimseyi istemem. Çünkü orası benim cumhuriyetim.

YEMEK EMEKTİR!

Kitapta kaç tane tarif var?

Bana ait 80 tane tarif var. Diğerleri ise Twitter'daki takipçilerimden gelenler, bir kısmı da dedemin tarifleri... Hatta dedemin de bir yemek kitabı varmış. Anneme kitap çıkaracağımı söyleyince, onun kitabını gösterdi. Tariflerden çok etkilendim, hepsi birbirinden ilginçti.

Eskiden de bu kadar sık mutfağa girer miydiniz?

Defilelerden başımı kaldıramadığım için bu kadar sık giremiyordum. Ama babamın ölümü beni her şeyden uzaklaştırdı. O dinginlik döneminde; kendi kabuğuma çekildim, aileme vakit ayırdım.

YUMURTA KIRAMAYANLAR İÇİN BİLE TARİFLERİM VAR

Sizin kitabınızda çok rahat yapabileceğimiz tarifler yer alıyor...

Evet, ben de et, et gibi; balık, balık gibi pişirilip yeniliyor. Hayatında hiç mutfağa girmemiş, yumurta bile kırmamış olanların da yapabileceği tarifler var. Ama iyi yemek yapanları bile zorlayacak seçenekler de var.

KİLO YAPMIYOR

Diyetisyen Murat Baş'ın önerilerini kitabınıza koyma fikri nasıl ortaya çıktı?

Murat Baş çok sevdiğim bir dostum. Ona kitabımdan bahsettim ve bana destek olmasını istedim. Kendisine öncelikle yemek tariflerimin sağlıklı olup olmadığını sordum. O da tüm yemeklerimin kalorilerini ve besin değerlerini belirledi. Bu tariflerle; insanların diyet yapmadan kilo almamalarını sağlayacağız.

YEDİKLERİMİ DİDİK DİDİK İNCELERİM

Başka restoranlarda yediğiniz yemekleri inceler misiniz?

Sorma; yediğim yemekleri tek tek didiklerim. Mesela dolma gelir; içine bakarım ne koymuşlar diye.... Kötü kokuyorsa, asla yemem. Yediğim yemeğin içinde hangi baharatların olduğunu, aşçıya bile sormadan bilirim.

Yemek size ne ifade ediyor? Niye çalışıyoruz?

Yemek yiyebilmek için! Bu yüzden yemek keyifle yenmelidir. Her şey ekmek parası için olduğundan; kitapta da bu sloganı kullandım: Yemek, emektir.

Sevgiliniz Ufuk Ataç, hangi yemeğinizi çok sever?

Kaburga yemeğimi.

BURÇLARIN YEMEK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Kitabınızda yemek ve astrolojiyi ilişkilendirdiğiniz bir bölüm de var...

Astrolog Dinçer Güner, insanların yeme alışkanlıklarını, burçlarına göre değerlendirdi. Mesela ben Yengeç burcuyum, midem hassastır. Kitapta; hangi burcu, hangi sofra düzeniyle etkileyebileceğimize dair tüyolar var.

Sabah : http: //www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr / Magazin

Gizem Özdilli Dinçer Güner Magazin Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title