Haberler

"Evde Böcek Besleme" Önerisi

Güncelleme:

Prof. Dr. Serdar Tezcan, evde "çekirge, lahana kelebeği, ipek böceği" beslemenin çocuğun doğayla barışık yetişmesi açısından faydalı olduğunu söyledi.

Efsun Yılmaz - Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Tezcan, evde

"çekirge, lahana kelebeği, ipek böceği" beslemenin çocuğun doğayla barışık yetişmesi açısından faydalı olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Serdar Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fakülte bünyesindeki Prof. Dr. Niyazi Lodos Böcek Müzesi'nde (LEMT) 6-7 bin civarında böcek türünün örneklerini koruduklarını belirtti.

EÜ'de yapılan çalışmalarla 250'nin üzerinde böcek türünün bulunduğunu ve bu böceklerin isimlendirilerek bilim dünyasına kazandırıldığını anlatan Prof. Tezcan, LEMT'in Türkiye'deki en zengin böcek müzesi olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin "böcek çeşitliliği" açısından çok özel bir noktada bulunduğunu dile getiren Tezcan, "Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının adeta kesişim yerinde bulunan Türkiye'de 100 bin türün üstünde böcek olduğunu tahmin ediyorum" dedi.

Yabancı bilimadamlarının Türkiye'deki böcekler hakkında araştırma yaptığını, ancak 1950'li yıllardan bu yana apartmanlarda yaşayan kentli vatandaşların

"doğadan ve böcekten uzak" bir yaşam sürdüğünü anlatan Tezcan, genç neslin böceğin anlamını bilmediğine dikkati çekerek şöyle konuştu:

"İnsanımız doğadan koptu. Doğanın en önemli elemanlarından olan böcekleri artık tanımamaya başladı. Bu kopuş, böcekten korkmayı, bilgisizliği beraberinde getirdi. Örneğin kene, böcek olarak algılanıyor. Böcek dediğimizde toplumda hep 3 çift bacağı, 2 çift kanadı olan eklem bacaklıları anlıyoruz. Kene, örümcek, akrep, çiyan, kırkayak eklem bacaklıdır, fakat böcek değildir. Zararlı olan böcek türleri çok çok azdır."

-"Korkuyu aşmanın yolu evde böcek beslemek"-

Prof. Dr. Serdar Tezcan, çocukların doğayla barışması ve böcek korkusunu aşması için ailelerin bilinçli olması gerektiğini ifade etti.

Anne ve babanın çocuğa böcek sevgisi aşılayabileceğini söyleyen Tezcan, şunları söyledi:

"Günümüzün doğadan kopuk yetişen çocukları evde lahana kelebeği, ipek böceği, çekirge besleyerek bilgi dünyasını genişletebilir. Canlının doğumunu, yaşamını, ölümünü gözlemleyebilir. Bir kedi, köpek, kuş beslemek için yılda yüzlerce lira harcayan aileler dünyadaki canlıların üçte ikisini oluşturan böcekleri beslemek için para harcamak zorunda da kalmaz. Böcek beslemek çok ekonomik. Bir çekirge bir kış mevsimini evinizde rahatlıkla geçirebilir. Bu çocuğun gelişimi ve doğayla barışık yetişmesi açısından büyük önem taşıyor."

Böceklerin doğa için "olmazsa olmaz" elemanlardan olduğunu dile getiren Tezcan, bazı bitki türlerinin yaşamını sürdürmek için böceklere ihtiyaç duyduğunu, Afrika'da bazı toplumların böcekle beslendiğini hatırlattı.

Tezcan, insanoğlunun ilaç yapımında da kozmetik üretiminde de böceklerden faydalandığını ifade ederek, "Yararcı bakışla tüm canlıları değerlendiriyoruz. Bitkileri de hayvanları da tüm canlıları yararlı ve zararlı diye gruplandırıyoruz. Oysa her canlı yaşamak durumundadır" dedi.

Prof. Dr. Tezcan, çocukların böcekleri tanıması, anlaması için üniversite olarak Böcek Farkındalığı Yaratma Projesi'ni yürüttüklerini, minik öğrencilere böcek hakkında eğitim verdiklerini sözlerine ekledi.

Yayıncı: Şükran Yücel - İZMİR

Kaynak: AA / Yerel

Ege Üniversitesi Türkiye Afrika Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title