Haberler

Ev Hizmetlerinde Sigortalı Çalıştırılması

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Adıyaman Müdürü Fuat Tekin, ev hizmetlerinde çalıştırılacak olan kişilerin sigortalı çalıştırılmasıyla ilgili açıklamada bulundu.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Adıyaman Müdürü Fuat Tekin, ev hizmetlerinde çalıştırılacak olan kişilerin sigortalı çalıştırılmasıyla ilgili açıklamada bulundu.

5510 Sayılı Kanun'un Ek 9'uncu maddesi kapsamında sigortalı çalıştırılması ile ilgili açıklamada bulunan SGK Müdürü Fuat Tekin, kimlerin sigortalı olarak çalıştırılması gerektiği, kimlerin bundan yararlanması gerektiği gibi tüm merak edilen soruların cevabını verdi.

Hangi işlerin ev hizmeti sayıldığını açıklayan Fuat Tekin, "Ev içerisinde yaşayanlar tarafından yapılabilecek temizlik, ütü, yemek yapma, çamaşır, bulaşık yıkama, alışveriş ve bahçe işleri ile çocuk, yaşlı veya özel bakıma ihtiyacı olan kişilerin bakım işlerinin ev halkı dışındaki bireyler tarafından yapılması işleri ev hizmeti sayılacaktır. Çocuk, yaşlı veya özel bakım işinin ev hizmetinde çalışanın evinde ya da hastane, bakımevi gibi yerlerde yapılması da ev hizmeti sayılacaktır. Aynı evde oturan üçüncü dereceye kadar akraba olanların yaptıkları işler ev hizmeti sayılmayacaktır. Ev hizmetlerinde sigortalı çalıştırmayı düzenleyen yeni uygulamadan gerçek kişiler yararlanacak olup tüzel kişilerin talepleri kabul edilmeyecektir" dedi.

1 Nisan 2015 tarihinden itibaren ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılığın nasıl sağlanacağı ile ilgisi ise Tekin, "1 Nisandan itibaren ev hizmetlerinde sigortalı çalıştıranlar hakkında bu işlerin ay içinde 10 günden az ve 10 günden fazla yapılıp yapılmadığına göre işlem yapılacaktır. Ayda 10 günden az çalışanlar iş kazası ve meslek hastalığı yönünden sigortalı sayılacak, primleri çalıştıran kişi tarafından ödenecek, sigortalılar isterlerse takip eden ayın sonuna kadar uzun vade (emeklilik) ve genel sağlık sigortası primi ödeyebilecektir. Ayda 10 gün ve üzerinde çalışanların primleri işverenleri tarafından kolay işverenlik uygulamaları çerçevesinde ödenecektir. Evinde ayda 10 günden az süre ile sigortalı çalıştıranlar bu kişiler için çalıştırdıkları her bir gün için asgari ücretin günlük tutarının yüzde 2'si oranında iş kazası ve meslek hastalığı primi ödeyecektir. İş kazası ve meslek hastalığında 01/01/2016-31/12/2016 tarihleri arasında bir gün için ödenecek tutar 1.098 TL'dir" diye konuştu.

Ev hizmetlerinde 10 günden az çalıştırılan kişilerin kuruma ilgili form ile başvuruda bulanabileceğini aktaran Tekin, müracaatların www.turkiye.gov.tr uygulaması aracılığıyla da yapılabileceğini söyledi.

Ev hizmetinde ayda 10 gün ve daha fazla çalışanların sigortalılık durumu hakkında açıklamada bulunan Tekin, "Evinde ayda 10 gün ve daha fazla sigortalı çalıştıranlar kolay işverenlik uygulamasından yararlanacaktır. Bu şekilde sigortalı çalıştıranlardan da 10 günden az sigortalı çalıştıranlarda olduğu gibi işyeri tesciline ilişkin işyeri bildirgesi, sigortalı tesciline ilişkin işe giriş bildirgesi, prim tahakkuk ve ödemeler için aylık prim ve hizmet belgesi, sigortalının işten ayrılması halinde düzenlenen işten ayrılış bildirgesi alınmayacaktır. Ev hizmetlerinde ayda 10 gün ve daha fazla sigortalı çalıştıranlar ilgili form ile sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine müracaat edeceklerdir. Bu bildirge ile işyeri bildirgesi, işe giriş bildirgesi, aylık prim ve hizmet belgesi ve işten ayrılış bildirgesi de birleştirilmiştir. Ev hizmetlerinde 10 gün ve daha fazla süreyle çalışanlar için işverenler yüzde 34,5 oranında uzun ve kısa vade sigorta kolları, genel sağlık sigortası primi ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 46'ncı maddesine göre yüzde 3 oranında işsizlik sigortası primi olmak üzere toplam yüzde 37,5 prim ödeyeceklerdir. İşverenler asgari ve azami kazanç üzerinden ev hizmetlerinde on gün ve daha fazla çalıştırılacaklara ilişkin bildirge beyan ettikleri tutar üzerinden prim ödeyeceklerdir. Yaşlılık ve emeklilik aylığı alanlar hakkında işverenler tarafından yüzde 32 oranında sosyal güvenlik destek primi ödenecektir" ifadelerini kullandı. - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sosyal Güvenlik Kurumu Adıyaman Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title