Haberler

Ev Hanımlarına Emeklilik Formülü

Çalışmadan ve herhangi bir zorunluluk olmadan isteğe bağlı olarak SGK'ya prim ödeyerek emekli olunabiliyor.

Sosyal güvenlik sistemimize göre, çalışmadan ve herhangi bir zorunluluk olmadan kişinin kendi isteğine bağlı olarak SGK’ya prim ödemesi ve bu yolla emekli olması mümkün.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Prof.Dr.Cem Kılıç, Cnbc-e'deki köşesinde ev hanımlarının çalışmadan emekli olabileceğini yazdı. 

İşte Kılıç'ın o yazısı; 

"Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülkemizde 11,5 milyon kadınımız, işgücüne dahil değil. İşgücü içerisinde yer almama nedeni olarak “ev işlerini” göstermişler.

ÇALIŞMADAN EMEKLİ OLUNABİLİR

Dolayısıyla bu durumdaki kadınlarımız için emeklilik hakkı elbette en önemli sosyo – ekonomik konuların başında geliyor.

Sosyal güvenlik sistemimiz bu kitle için, çalışmadan, “isteğe bağlı sigorta” primi ödeyerek emekli olabilmelerinin önünü açmakta. Bu sayede hem ev işlerini yapabilirler, hem de geleceklerini güvence altına alarak emekli olma hakkına kavuşabilirler.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA ÇALIŞMADAN EMEKLİ EDER

Sosyal güvenlik sistemimize göre, çalışmadan ve herhangi bir zorunluluk olmadan kişinin kendi isteğine bağlı olarak SGK’ya prim ödemesi ve bu yolla emekli olması mümkün.

Bir işte çalışanlar, kendi dükkânını açanlar, esnaflar, muhtarlar “zorunlu olarak” sigortalı olması gereken kişilerdir. Yani bu kişilerin sigortadan kaçması yasal değildir. Çünkü sosyal sigorta anlayışı zorunlu olarak ödenmesi gereken primlere dayanır. İsteğe bağlı sigorta da ise durum farklıdır. Bu sigortalılık bir zorunluluk değildir ve kişinin kendi isteğine bağlıdır. Kişi isterse isteğe bağlı sigorta primini öder ve sigortalı olur, istemezse olmaz. Herhangi bir özel sigorta şirketinden yaptırılan sigorta gibi isteğe bağlı sigortalılık da zorunlu değildir.

HERKES İSTEĞE BAĞLI SİGORTALI OLAMAZ

İsteğe bağlı sigortalılık özel sigortalardan bir yönüyle ayrılmaktadır. Özel sigortadan sigorta poliçesi farklılaşmakla birlikte herkes yararlanabilir. Ancak isteğe bağlı sigortalı olabilmek için bazı şartlar vardır. İlk olarak isteğe bağlı sigortalılık en erken 18 yaşında başlayabilir. 18 yaşından küçük bir kişi isteğe bağlı sigortalı olamaz. İsteğe bağlı sigortalılık için gerekli bir diğer koşul Türkiye’de ikamet ediyor olmaktır. Yani ikametini yurtdışına aldırmış kişiler isteğe bağlı sigortalı olamazlar. Son dönemde genel sağlık sigortasının zorunlu olması ile birlikte gelir testi yaptırmamak ve genel sağlık sigortası primi ödememek için ikametini Türkiye’den aldıranlar bu nedenle isteğe bağlı sigortalı olamazlar.

SİGORTADAN GELİR VE AYLIK ALAN İSTEĞE BAĞLI SİGORTALI OLAMAZ

SGK’dan aylık ve gelir alan bir kişi isteğe bağlı sigortalı olamaz. Bu nedenle daha önceki çalışmaları nedeniyle emekli olmuş bir kişi isteğe bağlı sigortalı olamaz. Çünkü bu kişiye kendi çalışmaları karşılığı gelir bağlanmıştır. Ancak babasından dul aylığı alan kadınlar isteğe bağlı sigortalı olabilir. Çünkü bu kişiye kendi sigortalılığı nedeniyle değil, babasının sigortalılığı nedeniyle gelir bağlanmıştır.

ZORUNLU SİGORTALI OLAN İSTEĞE BAĞLI PRİM ÖDEYEMEZ

İsteğe bağlı sigortalı olmak isteyen bir kişinin, zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek bir işte çalışmıyor olması gerekmektedir. Bunun yanında ay içinde 30 günden az çalışan ve tam gün çalışmayanlar da isteğe bağlı sigortalı olabilirler. Yani part – time çalışanlar ile ay içinde toplam sigortalılık süresi 30 gün olmayan taksi ve dolmuş şoförleri isteğe bağlı sigortalı olabilirler. Ay içinde 30 günden az sigortaları yatan kişiler, isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek çalışmalarını 30 güne tamamlayabilirler.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALI EN DÜŞÜK 342,72 TL ÖDEMEK ZORUNDA

2014 yılının ilk altı ayı için isteğe bağlı sigortalıların ödemesi gereken primin alt limiti 342,72 TL’dir. Prim ödenebilecek en düşük düzey asgari ücretin günlük miktarı olan 35,7 TL. Bu rakam üzerinden yüzde 12 malullük, yaşlılık, ölüm ve yüzde 20’de genel sağlık sigortası primi kesildiğinde 11,42 TL günlük ödenmesi gereken prim miktarıdır. Aylık olarak en düşük prim ise 342,72 TL olmaktadır. Aynı dönemde ödenebilecek en yüksek aylık prim miktarı ise 343,72 TL’nin 6,5 katı olan 2.227,68 TL.

İSTEĞE BAĞLI MÜRACATI

İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin örneği Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile ikametgâhlarının bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine başvurmaları gerekiyor.

İsteğe bağlı sigortalılık, müracaatın Kurum kayıtlarına intikal ettiği tarihi takip eden günden itibaren başlamakta.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500

Yorumlar (8)

bencehekl@mynet.com:

fotoğraf harika tam arkasına geçtim 2 puan aldım

4
9
yanıtYanıtla
SAPIKLARA ÖLÜMsapikdegil@hotmail.com:

ABAZA HERİF SENİ

yanıt0
yanıt0
nasıl bakarsan öyle görürsünme@mynet.com:

yok abi ya sadece ben öyle gördüm

yanıt0
yanıt0
arkadan sevenme@mynet.com:

ben birkaç defa geçtim arkasına puanım şu an 20 falan. demekki 10 defa falan arkaya geçmişim

yanıt0
yanıt0
süper adamı tebrikle@mynet.com:

20 kere ha!!! vayyyyy... hemde 1 gecede süpersin be abiiii

yanıt0
yanıt0
yiyiciye@mynet.com:

yerim yerimmmm

yanıt0
yanıt0
mehmet kaynakm.kaynak63@hotmail.com:

benim eşim 1986 yılında 3 aylık sigortası bulunmaakta bu durumda eşim nasıl emekli olacak

4
0
yanıtYanıtla
sigorta uzmanıgr@mynet.com:

yaş ve çalışma süresini doldurunca emekli olacak

yanıt0
yanıt0
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title