Haberler

Europalia Türkiye Kültür ve Sanat Festivali Başladı

Avrupa'nın en prestijli festivallerinden olan, iki yılda bir düzenlenen ve bu yıl Türkiye'nin konuk ülke olduğu Europalia Kültür ve Sanat Festivali başladı.

Avrupa'nın en prestijli festivallerinden olan, iki yılda bir düzenlenen ve bu yıl Türkiye'nin konuk ülke olduğu Europalia Kültür ve Sanat Festivali başladı.

Festivalin resmi açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ile Belçika Kralı Philippe ve eşi Kraliçe Mathilde'in katıldığı törenle yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Anadolu'nun kendine has özelliklere sahip olduğunu, benzersiz konumu sayesinde farklı dillere, kimliklere, kültürlere ve uygarlıklara ev sahipliği yaptığını belirterek, bu farklılıklar arasında kaynaştırma vazifesi gördüğünü söyledi.

"Anadolu'nun sonsuz tarihi ve kültürel tecrübesinin derinliklerine inmeden insanlık tarihini ve kültürünü anlamaya çalışmak kısır bir çaba olacaktır" diyen Topçu, Anadolu'nun zengin kültürünü anlamanın yolunun da sanat değerlerinden geçtiğini vurguladı. Özellikle Osmanlı'nın kültür ve sanat alanında insanlığa çok büyük eserler ve değerler kattığına dikkati çeken Topçu, Anadolu topraklarında hüküm sürmüş devletlerin varisi olan Türkiye'nin birçok uygarlığın kültür ve sanat geleneğini devam ettirdiğini kaydetti.

Topçu, şöyle konuştu:

"Herşeyden önce barışa, karşılıklı anlayışa, hoşgörüye ve birlikteliğe ihtiyacımız olan bu dönemde, önyargılar ve ötekileştirmeler olmadan ancak sanat ve kültür vasıtasıyla farklı uygarlıklar arası iletişim kurulabilir. Zira Anadolu'da üretilen sanat ve kültür, her zaman barışı, dostluğu ve dayanışmayı vurgulayagelmiştir.

Sanat, kültürel diyaloğu geliştirir ve insanlar arasında sağlam bir bağ kurar. Bu ilkeyi kendine misyon edinen Europalia 2015 Sanat Festivali'ne konuk ülke olarak davet edilen Türkiye'nin, Avrupa kültür ve sanat dünyasına yapacağı zengin katkı ve zihinlerde yaratacağı farkındalık bizim için heyecan ve onur verici olacaktır. Anadolu'nun binlerce yıllık köklü kültürünün geleneksel ve çağdaş unsurlarının yüzlerce sanatsal etkinlikle tanıtılacağı festival, Avrupa ile Türkiye arasındaki kültürel ilişkileri daha da geliştirecektir."

Festival kapsamındaki etkinliklerle sadece sanat ve kültüre değil aynı zamanda uygarlıkların dostluğuna, karşılıklı anlayışa ve hoşgörüye dair önemli mesajlar verileceğini dile getiren Topçu, festivalin başarıyla geçmesini diledi ve emeği geçenlere teşekkür etti.

-"Festivalin halklar arasında diyalog ortamı oluşturmasını dilerim"

Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Didier Reynders de, Türkiye ve Belçika arasındaki ikili ilişkilerin son yıllarda ciddi anlamda geliştiğini, gelecekte daha da yakın ve başarılı olacak bir işbirliğinin temellerinin atıldığını kaydetti.

"Belçika, Türkiye'yi başlıca uluslararası aktörlerden biri, NATO nezdinde bir müttefik, katılım müzakerelerinin devam etmesi gereken Avrupa Birliği'nin büyük bir ortağı olarak görmektedir" diyen Reynders, ortaklar arasında olması gereken açık ve dürüst bir diyalogla iki ülkenin birbirini daha iyi anladığını belirtti.

Reynders, "Europalia Festivali'nin, birbirine böylesine yakın kültürler ve halklar arasında bir diyalog ortamı oluşturmasını gönülden dilerim" diyerek konuşmasını tamamladı.

-"Türkiye'nin simgesel kıymeti"

Açılışta konuşan Europalia Başkanı Georges Jacobs de Hagen, Europalia'nın 46 yıllık tarihi boyunca farklı kültürleri tanıttığına dikkati çekerek, "İki kıtayı birbirine bağlayan Türkiye'nin konumu itibarıyla sahip olduğu simgesel kıymeti ve Belçika'da önemli boyuttaki Türk topluluğu, bu seçimin yapılmasındaki diğer önemli nedenler olmuştur" dedi.

Etkinlik için yüzlerce uzmanın, sanatçının ve teknik elemanın iki yılı aşkın süredir işbirliği halinde yoğun bir şekilde çalıştığını anımsatan Hagen, program için emeği geçen herkese teşekkür etti.

Europalia Türkiye Genel Komiseri Erman Ilıcak da, tarih boyunca Anadolu topraklarında farklı medeniyetlerin kesiştiğini hatırlatarak, "Anadolu, insanlığa  kuşaklar boyu ilham vermiş, zihinlerinde yeni ufuklar açmış, bu şekilde hayat bulan binlerce sanatsal değere ev sahipliği yapmıştır" diye konuştu.

Festival kapsamında Avrupa'nın birçok kentinde 300'ün üzerinde sanatsal etkinlik düzenleneceğini hatırlatan Ilıcak, sergilerde yer alan her bir eserin eşsiz olduğunu ifade etti.

Europalia Türkiye Genel Komiseri Baron Luc Bertrand ise yüzlerce sanat eserini ve sanatçıyı bir araya getirmenin kolay olmadığına dikkati çekti.

Program kapsamında düzenlenecek sergilerde İstanbul'un fotoğrafçıların, yazarların, sinemacıların ve plastik sanatçıların gözünden anlatılacağını söyleyen Bertrand, ayrıca çağdaş sanatlara da etkinliklerde önemli yer ayrıldığını ifade etti.

Bertrand, kültürel miraslar, çağdaş sanat, tasarım ve değişimin programın ana temaları olduğunu anlattı.

Yunus Emre Kültür Merkezi Brüksel Müdürü Rahmi Göktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, festivale büyük önem verdiklerini belirtti.

"Belçika'da Türk kültürünün bu kadar kısa zamanda bu kadar yoğun tanıtıldığı belki de ilk etkinlik bu. Bunun devamını getirmek istiyoruz" diyen Göktaş, Yunus Emre Kültür Merkezi olarak da Brüksel'de bu amaç doğrultusunda çalıştıklarını ifade etti. Europalia'nın devamındaki etkinlikleri süratle devam ettireceklerini kaydeden Göktaş, açılışa Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımından da büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

-Festival, dört ay boyunca açık kalacak

"Europalia" adlı kültür ve sanat festivali, 1969'dan bu yana her iki yılda bir Belçika Kralı'nın himayesinde düzenleniyor. 2015 için Türkiye'nin konuk ülke olarak seçildiği festival, 31 Ocak 2016'ya kadar açık olacak.

Festival kapsamında edebiyat, heykel, fotoğraf, müzik, sinema ve gölge oyunu gibi farklı alanlarda Türkiye'nin tarihi mirasını, kültürel zenginliğini tanıtmayı amaçlayan yaklaşık 170 etkinlik gerçekleştirilecek. Festival kapsamındaki sergiler arasında "Imagine İstanbul" ve "İstanbul-Anvers: İki Liman Şehri" dikkati çekiyor.

1960'lı yıllarda dönemin Avrupa Topluluğu ülkelerinin birbirlerini tanımaları amacıyla yapılmaya başlanan, daha sonra diğer ülkelere de açılan Europalia festivaline, 2005'te Rusya, 2009'da Çin, 2011'de Brezilya ve 2013'te de Hindistan konuk ülke olarak katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Yalçın Topçu Belçika Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title