Haberler

Etrüsklerin Anadolu Kökenine Dna Kanıtı

Yıllardır süren çeşitli araştırmaların ardından Etrüskler’in Anadolu’dan Orta İtalya’ya göç ettikleri tezi, DNA testleri ile de büyük ölçüde kanıtlandı. Araştırma, Torino Üniversitesi’nde yapıldı.

TORİNO Üniversitesi’nin son 4 yıl içerisinde yaptığı çok yönlü araştırmaların sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre Etrüskler’in kökeni, Anadolu’da Lidya bölgesinde yaşanan ve aşırı kıtlık yüzünden toplu halde önce Limni Adası’na, buradan da deniz yolu ile Orta İtalya’daki Toskana bölgesine göç eden insanlara dayanıyor. Araştırmayı yürüten genetik uzmanı Prof. Dr. Alberto Piazza, Toscana bölgesinde Etrüskler’in odaklandığı üç kasaba olan Volterra, Murlo ve Casentino’da toplam 263 kişinden alınan kanın DNA testlerinin, daha sonra Kuzey ve Güney İtalya, Güney Balkanlar, Sicilya Adası, Sardunya Adası, Limni Adası ve Anadolu’nun eski Lidya topraklarında yaşayan toplam 1264 kişinin DNA’sı ile karşılaştırıldığını belirtti. Prof. Piazza, karşılaştırma sonunda Volterra, Murlo ve Casentio’da alınan DNA örneklerine en yakın örneklerin Türkiye’dekiler olduğunun tespit edildiğini belirtti. Testlerde, 5 kişinin DNA’sının Lidya bölgesindekilerle (Batı Anadolu’da Gediz ve Küçük Menderes vadileri arasındaki bölge) tıpatıp uyuştuğunu da sözlerine ekledi.

Fransa’nın Nice kentindeki Avrupa Toplumları Kongresi’nde konuşan İtalyan genetik araştırmacı, gönüllü olarak bu kasabalarda kan veren ve en az üç nesildir Toskana topraklarında oturanların DNA’larının, İtalya ve Balkanlar’daki diğer bölgelere oranla Lidya bölgesindekilere çok daha yakın olduğu bulgusuna ulaştıklarını ve Bodrum doğumlu ünlü tarihçi Heredot’un varsayımının doğru olabileceğini vurguladı. Heredot (MÖ 484-MÖ 425), Etrüsklüler’in Anadolu’dan kıtlık nedeniyle İtalya’ya göç ettiklerini yazmıştı.

İtalyan araştırmacı Prof. Piazza, 30 Etrüsk mezarından alınan DNA’ların, daha önce Ferrara Üniversitesi’nde araştırıldığını ve kendi sonuçlarına benzer sonuçlar alındığını vurgulayarak "Özellikle Etrüskler’ in yoğun yaşadığı Siena’ya bağlı Murlo kasabasında yaşayanların DNA testlerinin sonuçlarına göre, kanlarında normal bir İtalyan’dan çok, Anadolu kökenlilerinkine benzer kanların bulunduğuna rastladık. Bu bakımdan, tezimizin yüzde yüz olmasa bile buna yakın doğrulukta olduğuna inanmaktayız" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title