Haberler

Etnospor Kültür Festivali

Dünyanın en eski oyunu olarak kabul edilen Türk zeka ve strateji oyunu mangala, Etnospor Kültür Festivali'nde gün yüzüne çıktı.

Küçükçekmece'deki Bezirganbahçe Meydanı'ndaki alanda gerçekleştirilen ve Anadolu Ajansının da global iletişim ortağı olduğu etkinlikte en dikkat çeken oyunların başında mangala geldi.

Araştırmacı Serkan Aziz Ceyhan ve Serdar Asaf Ceyhan kardeşlerin çalışmalarıyla yeniden oynanmaya başlanan mangala, Türklerin en eski oyunları arasında yer alıyor.

Mangala insanlığın ilk oyunu

Mangalanın çok eski bir tarihe sahip olduğunu belirten araştırmacı Serkan Aziz Ceyhan, "Yaptığımız araştırmalara göre, Sürname-i Hümayun adlı eski bir minyatürde kahve içerken mangala oynayan iki şahıs görülüyor. Göbekli Tepe'de yapılan kazı çalışmalarında ise mangala benzeri bir oyun tespit edildi. Bu da mangalanın, insanlığın ilk oyunu olduğu anlamına geliyor." diye konuştu.

Mangalada yer alan kuyuların "otağ", kazanılan taşların biriktirildiği yerlerin ordu anlamına gelen "orda" şeklinde isimlendirildiğini ifade eden Ceyhan, oyuna başlarken bir taşın kuyuda bırakıldığını ve bunun da Türklerin baba ocağına sahip çıkma geleneğinin devamı anlamına geldiğini belirtti.

Padişah oyunu mangala

Mangala'nın padişahlar, şehzadeler tarafından oynanan bir zeka oyunu olduğunu ve kumar amaçlı oynanmadığını dile getiren Serkan Aziz Ceyhan, oyunun kısa sürede bilinirliğinin yükseldiğini vurgulayarak, "2007 yılında oyunu ve kurallarını 3 kişi biliyordu. Mangala okullarda zeka oyunları derslerinde seçmeli hale geldi ve şu anda 1 milyon kişi oynuyor." dedi.

Mangala'nın cumhuriyetin ilanından sonra da oynanmaya devam ettiğini ancak 1945-1950 yılları arasında unutulduğunu belirten Ceyhan, "İkinci Dünya Savaşı sonrası Kızılay tarafından hem gelir elde etmek hem de halka moral olması amacıyla 9 milyon iskambil kağıdı dağıtılmış. Bu durum da mangalanın unutulmasına sebep olmuş. Biz yeniden eski bir Türk oyunu olan mangalayı hayata geçirmek ve popüler hale getirmeyi amaçlıyoruz." şeklinde konuştu.

Oyunun iki kişiyle oynandığını ve rakiplerin elindeki pulları ele geçirmek üzerine kurulu olduğundan bahseden Serkan Aziz Ceyhan, Etnospor Kültür Festivali'nde şaşkınlık verici derecede yoğun bir ilgiyle karşılaştıklarını, Dünya Etnospor Konfederasyonu Genel Başkanı Bilal Erdoğan'ın bu oyunu çok iyi oynadığını da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Spor

Küçükçekmece Ceyhan Spor Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title