Haberler

Etiyopya'daki "Libya Toplantıları" Sona Erdi

Uluslararası Libya Bağlantı Komitesi: "Libya'daki mevcut krizin askeri bir çözümü yoktur.

Uluslararası Libya Bağlantı Komitesi'nin Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da düzenlediği toplantı sona erdi.

Cuma günü yapılacak Afrika Birliği Zirvesi öncesinde, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin yanı sıra 16 Avrupa ülkesinden temsilcilerin katılımıyla gerçekleşen toplantının sonuç bildirgesinde, " Libya'daki mevcut krizin askeri bir çözümü yoktur. Ülkede barış, istikrar ve güvenliğin sağlanmasının tek yolu diyalogdur" denildi.

Toplantıda, taraflar arasında yaşanan şiddetin sonlandırılması ve geçiş sürecinin olumlu yönde tamamlanmasını hedefleyen milli uzlaşının nasıl sağlanacağının tartışıldığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Katılımcılar, ülkedeki güvenlik sorunu nedeniyle yaşanan insani kriz ve insan hakları ihlallerinden derin endişe duyduklarını dile getirerek, her türlü şiddeti kınadı. Ülkedeki güvenlik ve siyasi istikrarsızlıktan yararlanan bazı terör gruplarının, Libya'nın bazı noktalarında varlıklarını göstermesinden endişe ediliyor."

"İlgili tüm tarafların katılmasına özen gösterdik"

Afrika Birliği'nin Barış ve Güvenlik Temsilcisi İsmail eş-Şerkavi, kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, Birliğin, Libya'nın bütünlüğünden ve ülkedeki krizin siyasi çözümle giderilmesinden yana olduğuna dikkat çekti.

Ülkedeki sorunun çözüme kavuşturulmaması halinde bölgeyi olumsuz etkileyeceğini ifade eden Şerkavi, bu çerçevede krizin uygun şekilde çözüme kavuşturulması için Libya'ya komşu ülkelerin çaba göstermesi çağrısında bulundu.

Afrika Birliği Libya Özel Temsilcisi Dileita Muhammed Dileita ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilgili taraflara iletilmek istenen mesajın yerine ulaşmasını umut ettiğini belirterek, "Afrika Birliği, Libya krizinin çözüme kavuşması için yerli veya yabancı tüm ilgili tarafların toplantıya katılmalarına özen gösterdi" dedi.

Afrika Birliği Komisyon Başkanı Nkosazana Dlamini-Zuma'nın başkanlığında düzenlenen toplantılara, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Özel Temsilcisi Healy Mngrius, Afrika Birliği Libya Özel Temsilcisi Dileita'nın yanı sıra BMGK daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'nın temsilcileri ve Arap Birliği, Cezayir, Sudan, Tunus, Çad, Nijer, Almanya, Japonya, İtalya, İspanya, Katar, Türkiye, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden temsilciler katılmıştı. - Addis Ababa

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Etiyopya Afrika Libya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title