Haberler

    Etiyopya'da Göstericilere Ateş Açıldı, 300 Kişi Öldü

    Güncelleme:

    Etiyopya'nın Oromia bölgesinde güvenlik güçlerinin göstericilere ateş açması sonucu yaşanan izdihamda en az 300 kişinin öldüğü belirtildi.

    Etiyopya'nın Oromia bölgesinde güvenlik güçlerinin göstericilere ateş açması sonucu yaşanan izdihamda çok sayıda kişi öldü ve yaralandı. Etiyopya'da güvenlik güçlerinin, milli bayram kutlamalarında hükümet karşıtı sloganlar atan Oromo kabilesi üyelerine müdahalesinde ilk belirlemelere göre 52 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Aktivistler ise 300 kişinin öldüğünü iddia ediyor. Bazı göstericilerin polisin biber gazı kullanıp ardından ateş açması sonucu başlayan izdihamda ezilerek can verdiği belirtiliyor.

    52 KİŞİ ÖLDÜ

    Etiyopya'da güvenlik güçlerinin, milli bayram kutlamalarında hükümet karşıtı sloganlar atan Oromo kabilesi üyelerine müdahalesinde ilk belirlemelere göre 52 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

    POLİS MÜDAHALE ETTİ

    Başkent Addis Ababa'ya 45 kilometre uzaklıktaki Dberzit kentindeki Hora Gölünün 5 kilometre yakınında, Oromo kabilesinin düzenlediği milli bayram kutlamasında hükümet karşıtı sloganların atılması üzerine polis göstericilere müdahale etti. Sayıları yüz binleri aşan kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanan güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çıkan arbede sonucu izdiham yaşandığı, çatışmalardan kaçan binlerce göstericinin göle atladığı ifade edildi. Hükümet kaynakları, izdiham nedeniyle ilk belirlemelere göre 52 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.



    35 MİLYON OROMO NÜFUSU VAR

    Etiyopya hükümetinin geçen yıl başlattığı Oromo eyaletindeki tarım arazilerini kamulaştırarak başkent Addis Ababa'nın sınırlarını genişletme çalışması sonucu, Oromo'da Aralık 2015'ten Ağustos 2016'ya kadar hükümet karşıtı protestolar düzenlenmişti. Resmi verilere göre, bu protestolarda yaklaşık 200 kişinin hayatını kaybettiği ifade edilirken, uluslararası insan hakları kuruluşları bu sayının çok daha fazla olduğunu iddia ediyor. Oromo eyaletinde nüfus etnik Oromolar'dan oluşuyor. Etiyopya'nın 90 milyonluk nüfusunun yaklaşık 35 milyonunu Oromolar oluşturuyor.

    GÜVENLİK GÜÇLERİNE TAŞ VE ŞİŞE FIRLATILDI

    Başkent Addis Ababa'ya 40 km mesafedeki Bishoftu bölgesinde dini bir tören için bir araya gelen kalabalıktan bazı kişilerin hükümet karşıtı sloganlar attığı belirtiliyor. Haberlerde, göstericilerin güvenlik güçlerine taş ve şişe fırlattığı kaydedildi. Ancak bazı kaynaklar, gösterinin barışçıl olduğunu aktardı. Etiyopya hükümetinin açıklamasında olaylarda ölenler olduğu belirtilerek, "sorumluların hesap vereceği" belirtildi.



    300 ÖLÜ İDDİASI

    Cafer Muhammed adlı bir aktivist en az 300 kişinin öldüğünü, çok daha fazla sayıda insanın da yaralandığını söyledi.

    Muhammed, askerlerin ve askeri helikopterlerin halkın üzerine ateş açtığını, ölenlerin çoğunun kaçmak için uçurumdan atlayan ve göle girmek zorunda kalan kişiler olduğunu belirtti.

    Bağımsız kaynaklar henüz bu iddiayı doğrulamadı.




    Kaynak: Hürriyet / Dünya

    Addis Ababa Etiyopya Dünya Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title