Haberler

Eti'den Nadir Toprak Elementi Atağı

Eti Maden İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr.

Eti Maden İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Orhan Yılmaz, nadir toprak elementleri üretimine başlayacaklarını ve bu sektörden yılda 1 milyar dolar kar edeceklerini söyledi.

Eti Maden İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Yılmaz, Anadolu Girişimci İşadamları Derneği'nin (AGİD) düzenlediği toplantıda Adanalı işadamlarına "Enerji ve Önemi" konulu bir sunum yaparak borun enerji sektörüne etkilerini anlattı. Yeni bir işe daha kalkıştıklarını söyleyen Yılmaz, "1990 yılından itibaren uhdemizde bulunmasına rağmen faaliyette olmayan nadir toprak elementleri sahamızda da üretime başlıyoruz. Sadece bu işten 1 milyar dolar kar edeceğiz. Bu kar, Türkiye'nin 2. büyük holdingin karına eş değer olacak. 2-3 senelik bir zaman diliminde bu üretime geçtiğimiz zaman Türkiye'nin 1. büyük holdinginin karını da geçeceğiz. Türkiye'nin en büyük ihracatçısı biziz. İthalatımız yok. 900 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz. 2023'te 2.5 milyar dolar ihracat hedefimiz var" dedi.

Yüzde yüz devlet kuruluşu olduklarını da söyleyen Yılmaz, "2004'ten itibaren bizde sadece bor var. Bu tarihten önce krom, bakır, alüminyum, gümüş, bor gibi madenler varken şimdi sadece bor madeninden 500 milyon dolar kar eden bir kuruluş haline geldik. Şimdi sadece bor kimyasalları üretiyoruz. Diğerleri özelleştirildi" diye konuştu.

ETİ Maden İşletmeleri'nin, işi her ne kadar maden işletmesi olarak anılıyorsa, hammaddesinin maden ama ürettiği kimyasal olan bir kuruluş olduğunu söyleyen Yılmaz, "ETİ, 1935'de, Türkiye'nin madenlerinin hemen hemen tamamını kullanmak üzere kurulmuştur. 2004'den bu yana sadece bor sektöründe faaliyet göstermektedir. Parasal olarak eskiye göre çok büyük mesafe kat ettik. Eskiden, faaliyet alanlarımız krom, bakır, alüminyum, gümüş, bor gibi aklınıza ne kadar maden geliyorsa işletirken, 1935'ten 2004'e kadar devlete ne kadar para verdiyse, 2004'den 2011'e kadar devlete verdiği para bunun tam 10 katıdır" dedi.

"DÜNYAYA 700 YIL YETECEK BOR REZERVİMİZ VAR"

2005'ten itibaren dünyanın en büyük bor üreticisi konumunda olduklarını vurgulayan Dr. Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bora dayalı sanayi var. İzolasyon sanayi, cam yünü, cam elyafı gibi. Cam yünü elektronik devrelere kadar giden bir süreci anlatır. LDC ekran üretimi son zamanlarda artmasıyla bor kimyasalları bu sektörde çok fazla tüketilmeye başladı. Bunların hepsinin ortak noktası camlaşma olayını daha düşük ısılarda oluşmasını sağlamak. Dünyadaki bor madeninin yüzde 72'si bizde var. Dünyaya bin yıl yetecek kadar rezerv var. Sektörün 4 milyar ton rezervi 4 milyon ton tüketimi var. Bunun 700 yılını tek başına biz sağlıyoruz. Bu sektörün en büyük handikapı tüketim alanının kısır olmasıdır. Son 7-8 yılda çok ciddi tüketim sahaları oluşturarak çok büyüdük. Batı Anadolu'nun hemen hemen tamamında bor madeni var. Dünyadaki 4 milyar ton bor rezervinin 3 milyar tonu Türkiye'de bulunuyor."

Türkiye'de bor kimyasalları üretiminin yapılamadığı yönünde efsanelerin ortalıkta dolaştığını da ifade eden Yılmaz, tam aksine yeni tekniklerle ve yerli imkanlarla çok ucuza üretim yapabildiklerini belirtti. 2000'li yıllarda 430 bin ton bor üretilebildiğini söyleyen Yılmaz, "Şimdilerde 2 milyon ton bor üretimi yapıyoruz ve kapasitemiz de yüzde yüzdür. 2023 hedefimiz ise 5.5 milyon tondur. 200 milyon dolarlık satış varken şimdi 900'lü ve 1 milyar dolarlık rakamlara ulaştık. Dünyada bor tüketimi sürekli artıyor. Dünyada enerji pahalandıkça izolasyon bilinci de artıyor. İzolasyon malzemesi yapacaksanız büyük ölçüde bor kimyasalına ihtiyacınız var. Hem sıcak, hem soğuk bölgelerde, soğutma veya ısıtma amaçlı enerji ihtiyacı artıyor. Buralarda da izolasyon yapmak için bor kimyasalları olmazsa olmazınızdır. Ayrıca, güneş enerji sistemlerinden sıcak su, şimdilerde de yüksek basınçlı buharla elektrik üretiminde çok ciddi mesafeler kat edildi. Türkiye'de güneşli zamanların en yüksek olduğu bölgelerden biri. Solar tüpler kaynaklı, hafif alaca karanlıkta bile güneş ışığından istifade edilen sistemler oluşturuldu. Solar tüplerin yapımında yine bor kimyasalları kullanılıyor. Kompozit malzeme sektöründe de bor kullanılıyor. Arabanızın bütün plastik aksamı kompozit, uçaklarda kullanılan çok sayıda kompozit malzeme kullanılıyor" şeklinde konuştu.

Ürettikleri borun yüzde 97'sini ihraç ettiklerini söyleyen Orhan Yılmaz, "İç Pazar yüzde 3'ü oluşturuyor. İç pazara dışarıya verdiğimiz fiyattan yüzde 40 daha ucuza satıyoruz. 85 ülkede 2 bin müşterimiz var. Uzakdoğu'ya sattığımız ürün mamül olup Avrupa'ya satılıyor. Yurtiçinde yatırım yapıp üretim yapılırsa Uzakdoğu ile aranızda yüzde 40'lık bir fiyat avantajınız olur" dedi. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Orhan Yılmaz Nadir Toprak Eti Maden Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title