Haberler

Eti Bakır AŞ'den "Cerattepe" ile İlgili Açıklama

Eti Bakır AŞ'nin, Artvin'deki Cerattepe Bakır Madeni projesinin kurulacak teleferik hattı sayesinde çevre tahribatına yol açmayacağı bildirildi.

Eti Bakır AŞ'nin, Artvin'deki Cerattepe Bakır Madeni projesinin kurulacak teleferik hattı sayesinde çevre tahribatına yol açmayacağı bildirildi.

Eti Bakır AŞ tarafından yapılan açıklamada, son zamanlarda, şirketimizin rödovans hakkına sahip olduğu Artvin ili Cerattepe Bakır Madeni projesinin gerçekleştirileceği sahanın yer teslimi işlemleri ile ilgili yazılı ve görsel basında çeşitli haberler yer aldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, "Bu haberlerde bazı çevreler tarafından gerçeğe aykırı beyan, suçlama ve şirketi hedef haline getiren açıklamalarda bulunulması nedeniyle gerçeklerin, konuyla ilgili mahkeme kararlarının ve projenin bulunduğu aşamanın kamuoyu ile paylaşılması zorunluluğu doğmuştur" ifadeleri kullanıldı.

Artvin ili Cerattepe sınırlarında bulunan maden sahasının madencilik hakları için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ihaleyi Özaltın İnşaat'ın kazandığı ve sahaya ilişkin tüm maden haklarını hukuka uygun şekilde iktisap ettiği belirtilen açıklamada, söz konusu proje ile ilgili olarak Eti Bakır AŞ ile Özaltın İnşaat arasında, 8 Kasım 2012 tarihinde rödovans sözleşmesi imzalandığı ve bu sözleşme ile şirketin söz konusu maden sahasında rödovans hakkını kazandığı aktarıldı.

"Artvin'in su kaynaklarıyla projenin hiçbir bağlantısı bulunmamaktadır"

Cerattepe Bakır Madeni projesinin, kurulacak teleferik hattı sayesinde çevre tahribatına yol açmayacağı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bakır cevherinin kapalı ocak yeraltı işletme yöntemi ile üretilmesi, teleferik hattı ile Artvin-Borçka karayolunda bulunan Zelosman Yükleme İstasyonu'na getirilmesi ve buradan da mevcut karayolu ile Murgul ilçesinde bulunan ETİ Bakır AŞ'ye ait flotasyon tesisine nakli planlanmaktadır. Söz konusu teleferik hattı sayesinde cevherin Cerattepe'den nakliyesi için karayolu kullanılmayacağından, yol yapımı için herhangi bir ağaç kesimi söz konusu olmayacaktır. Teleferik hattı inşası ve galeriler için asgari düzeyde ağaç kesilecektir. Madenin faaliyetinin sona ermesinin ardından bu toprak geri serilecek ve bölge, kesilen ağaç sayısının en az 3 katı kadar ağaç dikilmek suretiyle ağaçlandırılacaktır.

Artvin'in su kaynaklarıyla projenin hiçbir bağlantısı bulunmamaktadır. Maden arama sahası Cerattepe bölgesinde, su kaynakları ise Genya Dağı'nın eteklerinde bulunmaktadır. Bu nedenle çalışmanın kesinlikle su kaynaklarıyla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Çalışmanın yüzey sularına hiçbir etkisi olmayacaktır. Yeraltı suları ise çökeltme havuzlarında dinlendirildikten ve biyolojik arıtma sürecinden geçirildikten sonra deşarj edilecektir.

Proje Bakır Madeni Projesi olup cevher çıkarma ve taşıma dışında Cerattepe'de başka tesis ya da faaliyet olmayacaktır. Zenginleştirme işlemi yapılmayacağı için siyanür havuzu ya da atık barajı kurulmayacaktır. Projede kapalı işletme yoluyla madencilik yapılacaktır. Yeraltından çıkarılacak maden, tünelin girişine getirildikten sonra teleferik sistemi ile bölgeden uzaklaştırılacaktır. Bölgeden kara taşımacılığı yapılmayacağı için nakliyat sırasında toz oluşması ve projenin Artvin'e ve çevreye zarar vereceği iddiaları tamamıyla gerçek dışıdır."

"Artvin ve çevre köylerin hiçbirinde heyelan tehlikesine yol açmayacak"

Açıklamada, madencilik faaliyetlerinin Artvin ve çevre köylerin hiçbirinde heyelan tehlikesine yol açmayacağı ve heyelan tehlikesi oluşmayacağının bilimsel olarak alınan raporlar ile kanıtlandığı iddia edildi.

Madende 227 kişiye istihdam sağlanacağı belirtilen açıklamada, ayrıca çimento, mazot, yedek parça gibi ihtiyaçların Artvin'den temin edileceği ve yerel inşaat sektörünün canlandırılacağı vurgulandı.

Açıklamada, madenden çıkarılan malzemenin teleferik ile Çoruh Nehri geçirildikten sonra kamyonlarla Murgul'a taşınacağı ve taşımacılık sektörünün de hareketlendirileceği aktarıldı.

"Cerattepe'de madencilik yapılmasına engel oluşturabilecek hiçbir mahkeme kararı yok"

Açıklamada, ihalenin yapıldığı 2012 yılından bu yana bazı sivil toplum örgütleri, Artvin'de yaşayan bir grup vatandaş ve eski ruhsat sahibi tarafından, projenin gerçekleştirilmesini engellemek amacıyla hiçbir hukuki temeli olmayan davalar açıldığı bildirildi.

Bu davalarda ihale ilanının, ihale şartnamesinin, maden sahalarının Özaltın İnşaat'a ihale edilmesine ilişkin işlemin, şirket adına düzenlenen maden arama ruhsatının ve proje için verilen ÇED olumlu kararının iptalinin talep edildiği belirtilen açıklamada, şu bilgiler verildi:

"Rize İdare Mahkemesinin 2011/915 E. - 2012/26 E. ve 2012/390 E. sayılı dosyalarının içerikleri ile sabit olduğu üzere bu mahkeme kararlarında Cerattepe için yapılan maden ihalesinin, düzenlenen ihale şartnamesinin ve arama ruhsatının hukuka uygun olduğu sonucuna varılmış ve mahkeme kararları kesinleşmiştir. Daha sonra Yeşil Artvin Derneği ve bazı sivil toplum örgütleri tarafından projeye ilişkin olarak alınan ÇED olumlu kararı hakkında Rize İdare Mahkemesinin 2013/484 E. sayılı dosyasıyla iptal davası açılmış ve bu davada ÇED raporunda bazı eksiklikler bulunduğu gerekçesiyle iptal kararı verilmiştir. Ancak daha sonra ruhsat sahibi Özaltın İnşaat tarafından mahkeme kararındaki iptal gerekçeleri dikkate alınarak, konunun uzmanları olan toplam 12 öğretim üyesinden teknik rapor ve görüşler alınmıştır.

Bu teknik ve bilimsel görüşler doğrultusunda ilk ÇED raporundaki eksiklikler giderilmiş ve proje için yeniden ÇED olumlu kararı alınmıştır. Yürürlükte olan bu ÇED olumlu kararı hakkında dava açılmış ise de bu davada verilmiş herhangi bir yürütmenin durdurulması kararı ya da iptal kararı bulunmamaktadır.

Projenin yapılmasına karşı çıkanlar, Artvin Cerattepe'de madencilik yapılamayacağı yönünde yargı kararı varmış gibi bir algı oluşturmaya çalışılmaktadır. Oysa ki bu iddianın dayanağı olan ve daha önceki ruhsat sahibi döneminde alınan kararlar, (Rize İdare Mahkemesinin 2007/52 ve 2007/53 E. sayılı dosyaları) Cerattepe'de madencilik yapılamayacağına ilişkin değildir. Bu mahkeme kararları sadece ÇED olumlu kararı olmaksızın işletme izni ve işletme ruhsatı düzenlenemeyeceğine ilişkindir ki halihazırda proje ÇED olumlu kararına bağlanmış durumdadır."

"Artvinlilerin hassasiyetlerinin farkındayız"

Açıklamada, geçtiğimiz günlerde yer teslimi için Orman İşletme Müdürlüğü ve ilgili personelin ulaşımı esnasında çıkan olaylar ile ilgili de kamuoyunun doğru bilgilendirilmesinin gerektiği vurgulandı.

Söz konusu haberlerde yer aldığının aksine, bölgeye iş makineleri ile gidildiği yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı ifade edilen açıklamada, şu değerlendirmelere de yer verildi:

"Artvinli vatandaşların hassasiyetleri şirketimizce bilinmekte olup, bu hassasiyetler sonuna kadar dikkate alınmaktadır. Vatandaşlarımızın hassasiyetlerinin bir takım çevrelerce istismar edildiğinin bilinmesi gerekmektedir. Mahkeme kararları çarpıtılarak aktarılmakta, çevre katliamı olacakmış gibi bir iddia ortaya atılmaktadır. Ancak Artvinli vatandaşların provokasyonlara uymayarak, konuya sağduyu ile yaklaşacaklarından eminiz. Bu itibarla şirketimizin çevre hassasiyeti ve sahip olduğu çalışma ilkeleri kapsamında, ilgili mevzuatın gereklilikleri en üst düzeyde sağlanarak proje kapsamında hayata geçirilecek uygulamalar, ilerleyen zamanlarda tüm kamuoyu tarafından görülecektir."

Kaynak: AA / Ekonomi

Özaltın İnşaat Eti Bakır Artvin Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title