Haberler

Ethem Sarısülük Davasında Sanık Polis Şahbaz'a İhtaratlı Çağrı Kağıdı

Ethem Sarısülük'ün polis kurşunuyla ölümüne ilişkin davada Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık polis memuru Ahmet Şahbaz'ın duruşmada hazır olması için hakkında ihtaratlı çağrı kağıdı çıkardı.

Ethem Sarısülük'ün polis kurşunuyla ölümüne ilişkin davada Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık polis memuru Ahmet Şahbaz'ın duruşmada hazır olması için hakkında ihtaratlı çağrı kağıdı çıkardı.

Gezi Parkı protestoları sırasında polis kurşunu ile hayatını kaybeden Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin davaya, "yargılamadan çekinme" kararı kabul edilmeyen Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Davanın görüldüğü Ankara Adliyesi'nde ve 6. Ağır Ceza Mahkemesinin duruşma salonu önünde polisin ve jandarmanın yoğun güvenlik önlemleri alması dikkat çekti. Duruşmaya Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfı Sarısülük, kardeşleri ve ailenin çok sayıda avukatı ile sanık Şahbaz'ın avukatları katıldı. Duruşmayı CHP Milletvekilleri Hüseyin Aygün, Sezgin Tanrıkulu, Aylin Nazlıaka, Veli Ağbaba, İlhan Cihaner, sanatçı Pınar Aydınlar ve Gezi Parkı sürecinde başından gaz fişeği kapsülüyle vurulduktan sonra ölen Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan'ın da arasında bulunduğu çok sayıda kişi izledi. Davanın önceki celsesinde "uyuduğu" eleştirilerine uğrayan Cumhuriyet Savcısı Mustafa Şahin'in yerine Savcı Ayhan Bozlak görev yaptı.

-DURUŞMA TARİHİ VERİRKEN ŞAHBAZ'A İHZAR BİLE ÇIKARILMADI-

Duruşmada hazır bulunanların tutanağa geçirilmesinin ardından müdahil avukatlarından Murat Yılmaz söz alarak, mahkemenin çekinme kararı verdiği 2 Aralık 2013'teki celsenin tamamlanmadığını, sanığın sorgu ve savunmasının bitmediğini, sanığa avukatlar olarak yöneltecekleri sorular olduğunu ifade etti. İtiraz etmelerine rağmen, sanığın Şanlıurfa'dan sesli ve görüntülü olarak ifadesinin alındığını anımsatan Yılmaz, Şahbaz'a soru soramadıklarını, altında imzasının bulunduğu tutanağı gösteremediklerini belirtti. Mahkemeyi davayı oyalamakla suçlayan Yılmaz, "Duruşma bu şekilde devam edemez. Sanığın sorgusu bitmedi, ortada kestiniz. Duruşma tarihi verirken Ahmet Şahbaz'a ihzar bile çıkarılmadı, sadece davetiye gönderildi. Oysa duruşmaya gelmemesi halinde yakalama kararı verileceği var. Ahmet Şahbaz'ın burada mutlaka hazır edilmesi gerekirdi. Neden getirtilmediğine ilişkin ara karar verilsin" dedi.

-DAVADA ADALETİ SAĞLAMAK ZORUNDASINIZ-

Müdahil avukatlarından Ömer Kavili de mahkemenin bu duruşmayı yapma yetkisi olmadığını savunarak, sanığın duruşmaya getirilmesi talebinde bulundu. Avukat Ömer Kavili, "Mahkemenizin bu duruşmayı açma hak ve yetkisi yoktur. Oysa mahkemeniz daha önceki duruşmada gerek duruşma yönetimi bakımından gerekse tutum ve davranışları itibariyle hakimlik üst kimliği değerlerinden uzaklaştığını kendisi fark ettiği için çekilme kararı almıştır. Yargıç, yargılamadan kaçmaz. Sanığın sorgu koşullarının yaratılması mahkemenin görevidir. İçinizdeki düşüncelerle sanığa yakın olsanız da yüreğiniz yansa da bu davada adaleti sağlamak zorundasınız" dedi.

-İHTARATLI ÇAĞRI KAĞIDI ÇIKARILDI-

Cumhuriyet Savcısı Ayhan Bozlak, müdahil vekillerinin değindiği olay tutanağının altındaki imzanın sanığa ait olup olmadığının araştırılmasını istedi. Bu araştırmadan ve sanığın savunması alındıktan sonra imza tetkikinin yapılmasını isteyen Bozlak, sanığın savunmasının sesli ve görüntülü sistemle veya sanık celb edilerek dinlenmesi konusunda takdirin mahkemeye ait olduğunu ifade etti.

Bozlak, mahkemenin tensip yapmadığı, tensibi tebliğ etmediği hususlarının ise ancak temyizle ileri sürülebileceğini kaydederek, bu durumda duruşmaya devam edilebileceği kanaatini bildirdi.

Mahkeme heyeti, müzakerenin ardından, müdahil vekillerinin talepleri ve dosyadaki delillerin değerlendirilmesi sonucunda, doğrudan soru yöneltilmesi ve tutanağa ilişkin hususların tutanak gösterilerek sorulması için Şahbaz'ın duruşmada hazır olmasına yönelik ihtaratlı çağrı kağıdı çıkarılmasını kararlaştırdıklarını açıkladı. Heyetin bu kararı duruşma salonunda alkışlandı.

-EN GÜVENLİ YER HAPİSHANEDİR BUYURUN O ZAMAN-

Sanık avukatı Uğur Ceyhan, müvekkilinin gelecek celse duruşmada hazır edilmesini sağlayacaklarını belirterek, Şahbaz'ın terör örgütlerinin hedefinde olduğunu öne sürdü. Müvekkilinin, terör örgütlerinin hedefinde olup olmadığının, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünden sorulmasını isteyen Ceyhan, müvekkili için yeterli güvenliğin sağlanmasını ve hakkındaki adli kontrol kararının kaldırılmasını talep etti. Sarısülük ailesinin avukatı Kazım Bayraktar, sanık avukatının taleplerinin ardından söz alarak, kendilerinin sanıkla ilgili tutuklama talep etmelerine rağmen, mahkemenin, sanığı koruduğunu savunarak, "İnfiali gittikçe yükseltiyorsunuz. Ali İsmail Korkmaz'ı öldüren polisler de yargılanıyor, hiçbirinin yüzü kapalı değil. Sanığın fotoğraflarını kasaya kapatmak nedir?" sorusunu yöneltti. Sanık avukatının, "müvekkilinin terör örgütlerinin hedefinde olduğu" şeklindeki sözlerini eleştiren Bayraktar, "Terör örgütlerinin saldırısı mı var ortada? Peki, en güvenli yer hapishanedir, o zaman buyurun. Sanığın duruşmaya gelip gelmeyeceğinin garantisi yok. Gelecek duruşmaya gelmeyebilir, o nedenle tutuklanmasını talep ediyoruz" dedi.

-TUTUKLAMA İSTEMİ REDDEDİLDİ-

Mahkeme, sanık Şahbaz'ın tutuklanması talebinin reddine ve avukatının talebi doğrultusunda Şahbaz'ın güvenliğinin sağlanması için gerekli yerlere müzekkere yazılmasına karar verdi. Taraflara delil ve belge sunmaları için süre verilmesini kararlaştıran mahkeme, duruşmayı 26 Mayıs 2014 tarihine erteledi.

-MAHKEME BAŞKANINDAN DURUŞMAYI İZLEYEN VEKİLE: CELP GÖNDERDİK-

Duruşma sonunda, Mahkeme Başkanı Afak İlleez, duruşmayı takip eden CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'na, "Mahkememizde görülen bir davada müştekisiniz. Sanıyorum bir dedektiflik ile ilgiliydi, sizin de müşteki sıfatınız var. Bununla ilgili celp gönderdik. Buradan sözlü olarak da belirtmek istedim" dedi. İlleez'in bu sözleri, salondakilerin tepkisine yol açtı.

Duruşmanın sona ermesinin ardından izleyiciler, "Ethem Yoldaş Ölümsüzdür" solanı ile salonu boşalttı.

Son duruşması 4 ay önce yapılan Ethem Sarısülük davası için Ankara Adliyesi çevresinde geniş güvenlik önlemlerinin alınması dikkat çekti. Adliye çevresi demir bariyerlerle çevrilirken vatandaşların giriş yaptığı adliyenin C kapısının bulunduğu cadde belli aralıklarla üç farklı bariyer kuruldu ve arama noktası oluşturuldu. Adliye çevresinde 6 TOMA güvenlik gerekçesiyle hazır bekletildi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Ethem Sarısülük Murat Yılmaz Ahmet Şahbaz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title