Haberler

"Et Fiyatlarında Önemli Bir Artış Yok"

Güncelleme:

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, "Son 20 günlü fiyatlara baktığımızda, karkas ette, kuzu etinde, tavuk etinde çok önemli bir artış yoktur. Ramazan boyunca tüketici dana eti, koyun eti, tavuk etini tüketebilir" dedi.

TZOB Başkanı Bayraktar basın toplantısı düzenleyerek, halkı Ramazan fırsatçıları konusunda uyardı. Bayraktar, 2013 yılında kuraklık yaşandığını hatırlatarak, 2014 yılında ise don yaşandığını söyledi. Bayraktar, bu sene çiftçinin yaşamadığın felaket kalmadığını belirterek, "Çiftçimizi önümüzdeki döneme moral olarak hazırlamamız lazım. Çiftçimiz moral çöküntüsü içinde. Zararlarının tazminini bekliyor. Elbette borç ertelemesi Borçlarının yapıldı ama bunun birkaç yıl olmasını istiyoruz. Çiftçinin kurumlara olan elektrik borçları da dahil olmak üzere erteleme kapsamına girmesini istiyoruz. ÇKS'ye girmeyen çiftçilerimize yeniden yapılandırma bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Ramazan ayında gıda fiyatlarının spekülasyona açık olduğuna dikkat çeken Bayraktar, "7 yıldır Ramazan öncesi fiyatları tespit ediyoruz, Ramazan ayı boyunca fiyatları takip ediyoruz ve kamuoyunu bilgilendiriyoruz. Piyasayı daha fazla takip edeceğiz. Artık ülkemizin kaybedecek bir karış toprağı yok. Ülkemizin kaybedecek bir karış toprağı yoktur. Türkiye'de karasal alanların yüzde 6'sı birinci sınıf verimli tarım arazisidir. Bunları imara ve sanayiye açamayız. Artık açık fabrika üzerine açık fabrika kurmayalım" dedi.

Et ve et ürünleri süt ürünleri, bakliyata talebin arttığını belirten Bayraktar şunları dedi:

"Bu yıl yaşanan doğal afetleri ele aldığımızda hayvan yemi olarak kullanılan ürünlerin arzın azalma vardır, bu doğal olarak üreticimizin maliyetini arttırmaktadır. 'Saman krizi yaşamamız muhtemeldir."

Üretici fiyatının 19 lira 10 kuruş olduğunu belirten Bayraktar, bu rakamını maliyetlere yakın bir rakam olduğunu kaydederek şunları söyledi:

"Yapılacak ithalatın ne üreticiye ne de tüketiciye faydası vardır. Yabancı ülke üreticilerini finanse edersiniz. Şu an ağıllar hızlı şekilde dolmaktadır. Hükümetten talebimiz şu; yem maliyetlerini aşağı çekmemiz lazım. Elimizde meralar var. Meralar ıslah edilmeli. Buralar üreticilere açılmalı. Mazot, gübre, tohum fiyatlarında indirim yapmalıyız. Bunu yaptığımızda fiyatlar daha makul duruma gelecektir."

Son 20 günde et fiyatlarının yükselmesi için bir neden görmediklerini kaydeden Bayraktar, "Son 20 günlü fiyatlara baktığımızda, karkas ette, kuzu etinde, tavuk etinde çok önemli bir artış yoktur. Ramazan boyunca tüketici dana eti, koyun eti, tavuk etini tüketebilir" dedi.

Fiyatı artan ürünlerinin artış nedenlerinin tarlada yetişmemesinin ve doğal atfet nedeniyle olduğunu söyleyen Bayraktar, şunları söyledi:

"Tarla ürünlerine geçilmesiyle domates, taze fasulye, patlıcan, biber, salatalık, kabak, patates, karpuz, kavun gibi ürünlerde üretim arıtışı olacaktır. Fiyatların makul seviyelere oturacaktır. Kuru gıdalarda artış beklemiyoruz. Eğer fiyatlarda bir artış gerçekleşmesi halinde, artışın spekülatif artış olduğu kanaati bizde hasıl olacaktır. Spekülatif artış olduğunda kamuoyunu bilgilendireceğiz."

Buğday fiyatlarının TMO tarafından açıklanmadığına işaret eden Bayraktar, üreticiyi tatmin edecek bir fiyat açıklanması gerektiğini belirtti. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Şemsi Bayraktar Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title