Haberler

Esogü'den 'Dünya Hepatit Günü' Açıklaması

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve ESOGÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Doyuk Kartal, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve ESOGÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Doyuk Kartal, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Prof. Dr. Elif Doyuk Kartal'ın açıklamasında küresel tehdit olan hepatitlerin anlaşılması ve bu konudaki farkındalığın artırılması amacıyla 2010 yılından beri 28 Temmuz'un 'Dünya Hepatit Günü' olarak anıldığını bildirdi. Kartal, "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) önemli bir halk sağlığı problemi olan viral hepatitleri 2030 yılına kadar ortadan kaldırmak için çok önemli hedefler ve stratejiler belirlemiş ve ilk olarak bu yıl 'Viral Hepatitlerin Ortadan Kaldırılması Stratejisi'ni benimsemiştir. 2016 yılı dünya hepatit günü teması 'Hepatitlerin Dünyadan Eliminasyonu'dur. Ulusal düzeyde de bu amaca ulaşmak için gereken planlamalar yapılmıştır. Hepatitler toplumda sarılık hastalığı olarak bilinen ve A, B, C, D ve E olmak üzere farklı tipleri bilinen virüslerin neden olduğu bulaşıcı ve tehlikeli bir enfeksiyon hastalığı grubudur. Her bir tipi karaciğerde akut enfeksiyon yapabilirken B, C ve D tipleri yaşam boyu süren kronik enfeksiyona yol açabilmektedir. B, C ve D tipleri, virüsü taşıyan bir kişinin kanı ya da vücut sekresyonları (sıvıları) ile cilt ya da mukoza yoluyla temas edilmesi ile bulaşır. Cinsel ilişki ve anneden bebeğe gebelik, doğum ve doğum sonrası bulaşabilir. Hepatit B ve C hastalığına sebep olan virüsler sessizdir. Pek çok insan farkında olmadan bu virüsü almış olabilir ve hiçbir belirti olmaksızın bu virüsü taşıyabilir. Yıllarca kendilerinde bir hastalık hissetmezler. Ancak belirti olmaksızın karaciğer hasarı sessizce oluşabilir. Tedavi edilmez ise her iki virüs de siroz ve karaciğer kanserine yol açabilmektedir" dedi.

"Hepatit B olguları tedavi edilmezse karaciğer problemlerine neden olabilir"

Tedavi yöntemlerine de değinen Kartal şunları dile getirdi;

"Günümüzde kronik viral hepatitlerin tedavisi bulunmakta, mevcut ilaçlar ile virüsün çoğalması baskılanarak karaciğer hasarı önlenebilmekte ya da yavaşlatılabilmektedir. Tedavi olunmazsa hepatit B olgularının yüzde 25'inde siroz hatta karaciğer kanseri gibi ciddi karaciğer problemleri gelişmektedir. Kronik HCV enfeksiyonu günümüzde yeni ilaçlarla tam olarak tedavi edilebilmektedir. Hepatit tanısı alan kişilerin mutlaka tedavi olmaları hem kendileri hem çevrelerinin sağlığı açısından çok önemlidir. Hepatitleri ortadan kaldırabilmek için farkındalık artırılmalı, tanı koyma artırılmalı, riskli olanlar test yaptırmalı, hasta olanlar tedavi olmalı, güvenli enjeksiyon uygulanımı sağlanmalı, güvenli kan transfüzyonu sağlanmalı ve evrensel aşılama (çocuklar ve risk grubu için) yapılmalıdır." - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Dünya Sağlık Örgütü Kartal Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe-Olympiakos maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fenerbahçe-Olympiakos maçı şifresiz mi? 23 Nisan bankalar tatil mi? 23 Nisan bankalar açık mı, çalışıyor mu? 23 Nisan'da İş Bankası, Garanti, Vakıf Bank, Ziraat Bankası açık mı? KPSS şartsız hastane personel alımı ne zaman? Başvurular ne zaman, şartları neler? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Sevgilisi kim? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Bilsem sınavını geçmek için kaç puan almak gerekir? BİLSEM sınavlarına nasıl bakılır? Patnos Belediyesi hangi parti? Patnos Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Bursluluk sınavı ne zaman? 2024 İOKBS bursluluk sınav sonuçları hangi tarihte açıklanacak? 2024 GUY SINAVI BAŞVURU EKRANI: GUY sınavı başvuruları başladı mı, GUY sınavı başvuruları nereden, nasıl yapılır? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BİLSEM SONUÇLARI AÇIKLANDI 2024! BİLSEM sınav sonuçları nereden öğrenilir? BİLSEM sonuç sorgulama ekranı! Karne günü ne zaman 2024? Okullar ne zaman tatil olacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Survivor'da dün kim elendi? Survivor 2024 adaya kim veda etti? 17 Nisan Survivor elenen isim! 2024 LGS sınavı ne zaman, tarihi belli oldu mu? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav giriş belgesi yayınlandı mı? Elif Duygu Adıgüzel kimdir? Elif Duygu Adıgüzel kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title