Haberler

Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürü Necmettin Erkan Açıklaması

Federasyon tarafından 14-17 Ekim tarihlerinde Antalya'da yapılan 'Başkanlar İstişare ve Değerlendirme' toplantısında konuşma yapan Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü Necmettin Erkan, "Esnaf ve Sanatkarlarımızı, yaşanan bu süreçte yalnız bırakılmayacak kadar önemli görmekteyiz. Esnaf ve Sanatkarlar Analizi Projesi ile esnafımıza yol haritası belirleyeceğiz. Gıda sektörü analizi kapsamında pazarcı esnafının sorunlarına çözüm getireceğiz" dedi.

'Başkanlar İstişare ve Değerlendirme' toplantısında konuşma yapan Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü Necmettin Erkan, "Esnaf ve sanatkarlarımız, toplumumuzun vazgeçilmez bir parçasıdır. Esnaf ve sanatkarlık, elindeki sermayesini alnının teriyle, bileğinin gücüyle birleştirmiş bir girişimcilik ruhunun adıdır. Bilindiği gibi Türkiye'de esnaf ve sanatkarlar; yoğun rekabet ortamına uyum sağlayamama, yeterli sermayeye sahip olmama, değişen tüketici tercihlerine hızlı cevap verememe, yatırım ve istihdam maliyetlerinin yüksek olması, işbirliği ve ortaklık kültürünün gelişmemiş olması, yenilikçilik ve teknoloji kapasitelerinin yetersiz olması, bilgi teknolojileri kullanımının yetersiz olması ve finansmana erişimde sıkıntı yaşama gibi birçok sorunla karşı karşıya kalmaktadır. Esnaf ve sanatkarlarımızı, yaşanan bu süreçte yalnız bırakılmayacak kadar önemli görmekteyiz.Bu şartlar altında esnaf ve sanatkarların değişen ekonomik koşullara ayak uydurabilmeleri için uzun vadeli, gerçekçi, uygulanabilir ve sürdürülebilir politikalarla desteklenmesi gerektiğinden hareketle esnaf ve sanatkarların faaliyet gösterdiği alanlarda çeşitli araştırma metotlarını içerir kapsamlı inceleme ve analizler yapılarak gelecek vizyonunun ve yol haritasının belirlenmesine ihtiyaç duyulmuştur" dedi.

Erkan, sözlerine şöyle devam etti: 'Bildiğiniz gibi ekonomik ve teknolojik gelişmeler başta olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı esnaf ve sanatkarlarımızın varlığını sürdürebilmesi her geçen gün daha da güçleşmektedir. Esnaf ve sanatkarlarımızı, yaşanan bu süreçte yalnız bırakılmayacak kadar önemli görmekteyiz. 'Güçlü Esnaf, Güçlü Ekonominin Teminatıdır' hedefiyle faaliyetlerimizi aralıksız sürdürüyoruz."

2014 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla gerçekleşen 4'üncü Esnaf ve Sanatkarlar Şürası'nda alınan kararları takip ettiklerini dile getiren Erkan, "Esnaf ve Sanatkarımızın değişen ekonomik koşullara ayak uydurabilmeleri için uzun vadeli, gerçekçi, uygulanabilir ve sürdürülebilir politikalarla desteklenmesi gerekmektedir. Bu amaçla, bakanlık olarak, 'Esnaf ve Sanatkarlar Özelinde Sektör Analizleri Projesi'ni başlattık".

"Esnaf ve Sanatkarlar Özelinde Sektör Analizleri Projesi"

08.04.2015 tarihinde 'Esnaf ve Sanatkarlar Özelinde Sektör Analizleri' projesinin başlatıldığını belirten Erkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu kapsamda Bakanlığımızca Halk Bankası A.Ş. sponsorluğunda 'Esnaf ve Sanatkarlar Özelinde Sektör Analizleri' projesi başlatılarak hayata geçirildi.Söz konusu projenin akademi, kamu ve esnaf kesiminin ortak katkısıyla bilimsel ve objektif bir nitelikte yürütülmesi maksadıyla üniversitelerden hizmet alınmasının faydalı olacağı değerlendirildi ve bu bağlamda esnaf ve sanatkarların faaliyet gösterdiği meslekler 8 sektör başlığı altında toplanarak, bunlardan ilk dördü olan Gıda, Ulaştırma, Makina, Taşıtlar ve Madeni Eşya ve Deri, Giyim ve Ayakkabı Sektörlerindeki çalışmalar tamamlandı."

'Gıda Sektörü Analizi'

'Esnaf ve Sanatkarlar Özelinde Sektör Analizleri' projesi kapsamında Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile Gıda Sektöründe çalışılmak üzere sözleşmenin imzalandığını dile getiren Erkan,Proje kapsamında gıda sektöründeki esnaf ve sanatkar meslek kuruluşları ile kamu kurum ve kuruluşlarının katılımıyla çok sayıda odak grup toplantıları gerçekleştirildiğini, sektörde yer alan büyük şirketlerle mülakatlar ve esnaf ve sanatkarlara örnek teşkil etmesi amacıyla yerinde iyi uygulama ziyaretleri yapıldığını, yurtdışı ziyaretleri ile gidilen ülkelerdeki esnaf ve sanatkarlara dair gerçekleştirilen iyi uygulamaların incelendiğini, kapsamlı bir masa başı literatür taraması yapıldığını, Türkiye genelinde esnaf ve müşteri anketleri yapıldığını belirtmiştir.Erkan, "Bu çalışmalarla sektördeki esnaf ve sanatkarların mevcut durumları analiz edilmiş ve bu mevcut durumdaki eksiklikler, sorunlar tespit edilerek bunlara dair çözüm önerileri geliştirilmiştir" dedi.

"'Gıda sektöründe pazarcı esnafı"

Gıda Sektörü meslekleri arasında en yüksek esnaf ve sanatkar sayısına sahip ikinci meslek olan pazarcılık mesleğinin de bu sektör analizi kapsamında detaylı bir şekilde incelendiğini; gerek masa başı incelemeler gerekse sahada yapılan çalışmalar ile pazarcı esnafının sorunlarının derlenip sorunların nasıl çözülebileceği ile ilgili detaylı çalışma yapıldığını vurgulayan Erkan, "Bu çalışmalar kapsamında belirlenen pazarcı esnafının üretici pazarları, organik pazarlar ve sosyete pazarlarının sıkı bir şekilde denetlenmemesi ile ilgili yaşadığı sıkıntılar, pazarcı esnafının gelirinin düşük olması nedeniyle ödemede güçlük çekilen gerçek usulde vergilendirmeden basit usulde vergilendirmeye geçilmesi ve %8 olan KDV oranının düşürülmesi gibi önem arz eden sorunlarını ve taleplerini yakından takip ediyoruz, bunları ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği halinde çözeceğiz" dedi.

"Finansal yardımlar sürüyor"

Esnaf ve Sanatkarların finansal problemlerinin çözülmesi için de birtakım çalışmalar yürütüldüğünün altını çizen Erkan, 'Esnaf ve sanatkarlarımız yıllardır ihtiyaç duyduğu finansmana TESKOMB kefaleti kullanarak Halk Bankası vasıtasıyla piyasa şartlarından çok daha uygun bir şekilde ulaşmaktadır.Faiz oranlarının azalması, kredi üst limitlerindeki artışlar esnaf ve sanatkarlarımızın kullandığı kredi miktarlarını pozitif yönde etkilemiştir. Bunun bir sonucu olarak 2002 yılında Kredi Kefalet Kooperatifleri vasıtasıyla kullandırılan kredilerin toplamı 2002 yılında sadece 153 milyon Türk Lirası iken günümüzde 19,6 milyar Türk Lirasına yükseltilmiştir.Yürüttüğümüz kararlı politikalar sayesinde esnaf ve sanatkarlarımızın krediye ulaşmasındaki engeller büyük ölçüde ortadan kaldırılmıştır" dedi.

"Demokrasimize sahip çıktığımız gibi ekonomiye de sahip çıkacağız"

Konuşmasında 15 Temmuz'da yapılan hain darbe girişimine de değinen Erkan, demokrasi mücadelesinde ön saflarda yer alan ve birçok şehit vermiş olan esnafımız, şehitlerini anarak ülkemiz ekonomisinde olan güçlerinin, demokrasiyi korumak için de var olacağını bir kez daha gösterdi. Konuşması süresince esnafımızca demokrasiye sahip çıkıldığı gibi ülkemiz ekonomisine de sahip çıkılması gerekliliğini belirterek ekonomik kalkınma için oluşmuş birliğin üretimde de devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.

"Yapılan çalışmaların devamı gelecek"

Bakanlığımız tarafından pazarcı esnafına yönelik çalışmalar yapıldığını belirten Erkan;"Sebze ve meyveler ile arz ve talep derinliğine göre belirlenecek diğer malların ticaretinin kaliteli, standartlara ve gıda güvenilirliğine uygun olarak yapılmasını, malların üreticiden tüketiciye kadar olan zincirde etkin şekilde tedarikinin, dağıtımının ve satışının sağlanması ve bu zincirde var olan sorunların giderilmesi amacıyla Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun yürürlüğe girdiğini ayrıca semt ve üretici pazarlarını modern bir yapıya kavuşturmak, bu yerlerde ticaretin kaliteli, standartlara ve gıda güvenilirliğine uygun olarak serbest rekabet şartları içinde yapılmasını temin etmek amacıyla Pazar Yerleri Hakkında Yönetmeliğin çıkarıldığını hatırlatarak "Bu yönetmelikten önce, ülkemizde pazar yerlerine ilişkin genel anlamda bir yasal düzenleme bulunmamakta idi. Bu anlamda, "Pazar Yerleri Hakkında Yönetmelik" pazar yerlerine ilişkin usul ve esasları düzenleme konusunda belediyeler için çerçeve yönetmelik niteliğine sahiptir" dedi ve sözlerinin devamında "Pazarcı esnafının sorunlarının çözümü adına bakanlık olarak çalışmalara devam edeceğiz" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Halk Bankası Türkiye Antalya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı ne zaman? Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil? Kadir İnanır'ın sağlık durumu nasıl? Kadir İnanır'ın son durum ne? Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler? Burak Gürel kimdir? Memleket Partisi Çanakkale Ayvacık Belediye Başkan Adayı Burak Gürel Kaç yaşında, nereli? Talat Halefoğlu kimdir? Memleket Partisi Bilecik Bozüyük Belediye Başkan Adayı Talat Halefoğlu Kaç yaşında, nereli? Büyükçekmece Belediyesi hangi parti? Büyükçekmece Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Kızılcık Şerbeti Giray kim, gerçek adı ne? Kaan Taşaner kimdir, kaç yaşında? Yekta Faik Yılmaz kimdir? Memleket Partisi Artvin Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Yekta Faik Yılmaz Kaç yaşında, nereli? Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kimdir? Zafer Partisi Isparta- Merkez Belediye Başkan adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu?
title