Haberler

Eskişehir'in 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği

Mürsel Çetin - Eskişehir'in "2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti" etkinlikleri kapsamında Kırgızistan'da temaslarda bulunan ve bir üniversitenin "fahri profesörlük" unvanı verdiği Vali Kadir Koçdemir, Türk kültürünün ne kadar zengin, ne kadar geniş coğrafyada var olduğunu ortaya koymak istediklerini belirterek, "İnanıyoruz ki; dünya, Türk kültürünü tanıdıkça bugün sıkıntı çektiği pek çok derde deva bulacaktır. Bunun için öncelikle Türk dünyasının birbirini tanıması gerekiyor" dedi.

Koçdemir, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te faaliyet gösteren Bişkek İnsani Bilimler Üniversitesi'nde, kendisine "fahri profesörlük" unvanı verilmesi dolayısıyla düzenlenen törende, bu yıl Eskişehir'in, "Türk Dünyası Kültür Başkenti" unvanıyla önemli bir misyon üstlendiğini bildirdi.

Türk kültürünün, Türkiye ile Kırgızistan'ın müşterek atalarınca asırlar içinde hep zenginleştirilip çeşitlendirilerek bugünlere getirildiğini dile getiren Koçdemir, şöyle konuştu:

"Türk kültürünün ne kadar zengin, ne kadar geniş coğrafyada var olduğunu ortaya koymak istiyoruz. İnanıyoruz ki; dünya, Türk kültürünü tanıdıkça bugün sıkıntı çektiği pek çok derde deva bulacaktır. Bunun için öncelikle Türk dünyasının birbirini tanıması gerekiyor. Devraldığımız kültür mirasını daha da zenginleştirip çeşitlendirerek, bizden sonraki nesillere aktarmalıyız. Bunun için hedef kitle olarak çocuklarımızı ve gençlerimizi seçtik. Tema olarak da göçü belirledik.

Kırgızistan, Türkiye ve halkı tarafından en çok sempati duyulan ve belki diğer kardeş ülkelerimize göre daha çok tanınan bir yerdir. Buna rağmen sokakta insanları çevirip sorsanız, Kırgızistan ile ilgili söyleyecekleri şeyler iki, üç konuyu geçmeyecektir. 'Manas', 'Cengiz Aytmatov', 'Issık Gölü' diyeceklerdir ve muhtemelen burada bitecektir. Bunlar, Kırgızistan'ın yüzde 5 nispetindeki değerleridir. Bundan dolayı bu yıl çocuklarımız ve gençlerimizin, Türk dünyasını daha yakından tanımasını ve Türk kültürünü daha iyi bilmesini hedefliyoruz. Uzun yıllar Türk dünyasıyla arzu ettiğimiz yakınlıkta olamadık. Şimdi vakit, o yılların da telafi edilebileceği bir vakittir."

-Bişkek İnsani Bilimler Üniversitesi'nde 16 dilde eğitim-

Rektör Prof. Dr. Abdılda Musaev de Kırgızistan ile Türkiye'nin, dost ve kardeş ülkeler olduğunu, ilişkilerinin her yıl gelişip önemli yatırımlara imza atıldığını anlattı.

İki ülkenin ilişkilerinde entelektüel yatırımların da büyük öneme sahip olduğuna dikkati çeken Musaev, şunları kaydetti:

"10 bine yakın öğrenci bulunan üniversitemizde 16 dilde eğitim veriyoruz. Dünyada birçok ülke ve üniversiteyle iş birliğimiz var. Çin, Japonya ve Güney Kore'nin önde giden üniversitelerinin yanı sıra bazı Avrupa ve Arap ülkelerinden üniversitelerle iş birliği yapıyoruz. Her yıl yaklaşık bin öğrencimiz yurt dışına staja gidiyor, aynı sayıda öğrenci de buraya geliyor. Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi kurulmadan önce ülkemizde Türk Dili ve Edebiyatı dersleri sadece üniversitemizde veriliyordu. Buna yeniden ağırlık vermek istiyoruz. Türk-Kırgız ilişkilerinin gelişmesine vesile olacak altyapıyı oluşturmaya çalışıyoruz. Türkiye'den Ankara Üniversitesi başta olmak üzere birkaç üniversiteyle iş birliği protokolümüz var. Maalesef iş birliği konusunda diğer ülkelerdeki aktif çalışmaları, Türkiye'deki üniversitelerde göremiyoruz. Öğrenci değişimleri var ama yeterli düzeyde değil. Akademisyenler de istediğimiz düzeyde değil. Bu konularda çalışıyoruz."

Öğrenciler tarafından "Manas Destanı"nın anlatıldığı ve müzik dinletisi sunulduğu törende, Musaev, Koçdemir'e, "fahri profesörlük" unvanının nişanesi olarak altın madalya ile Kırgızlar'ın tarihi ve kültürel değerlerini konu alan ansiklopedi verdi, ülkesinin geleneksel giysileri olan çapan ve kalpağı giydirdi.

Koçdemir de Musaev'e, üzerinde el işlemeli "Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti" logosu bulunan tabak hediye etti.

Yayıncı: Mürsel Çetin - ESKİŞEHİR

Kaynak: AA / Yerel

Kadir Koçdemir Kırgızistan Tema Vakfı Eskişehir Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title