Haberler

Eskişehir Han 5 Asır Sonra Yeniden Kapılarını Açtı

Güncelleme:

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Davut Paşa tarafından 1517 yılında yaptırılan, zaman içinde yangınlar ve çöküntüler geçiren Eskişehir Han'ı, 5 asır sonra yeniden Bursa'ya kazandırdı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Davut Paşa tarafından 1517 yılında yaptırılan, zaman içinde yangınlar ve çöküntüler geçiren Eskişehir Han'ı, 5 asır sonra yeniden Bursa'ya kazandırdı.

'19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı', Bursa'da bambaşka bir coşkuya da imzasını attı. Tarihi ve miras çalışmaları ile Bursa'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesini sağlayan Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan Eskişehir Han, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun da katılımıyla yepyeni yüzüyle hizmete açıldı.

Bursa'da altın dönem
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'da altın dönemin yaşandığını belirterek, "Büyükşehir Belediyesi olarak Bursa'nın örnek bir dünya kenti olması hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyor, gece gündüz demeden hizmete devam ediyoruz. Tüm kültürel değerleriyle UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren Bursa'da, kentin her zaman merkezi durumunda olan çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin canlanması ve kalkınması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.
'Çarşı canlı olursa şehir de canlı olur, çarşı çökerse kent de çöker' fikrinden hareketle Bursa'nın çarşılarının nefes alan mekanlar haline getirildiğini vurgulayan Başkan Altepe, Eskişehir Han'ın da tarihi ipek yolu üzerinde mola vermek isteyenlerin buluşma noktası olacağını söyledi.

Tarihi han gerçek değerine kavuştu

Başkan Altepe, tarihi yapının ayağa kaldırılmasının önemine dikkati çekerek, Büyükşehir Belediyesi'nin mülk sahiplerinden kat karşılığı olarak aldığı Eskişehir Han'ı yepyeni yüzüyle vatandaşların hizmetine sunduğunu kaydetti.
Restorasyon çalışmalarıyla hanın özgün kimliğine kavuştuğunu ifade eden Başkan Altepe, "Zaman içinde bakımsızlık nedeniyle harabe haline gelen ve büyük bölümü yıkılan handa restorasyon çalışmaları tamamlandı. Tarihi ipek yolu üzerinde bulunan Eskişehir Han'ın aslına uygun olarak yeniden Bursa'ya kazandırıldı. Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'ni cazibe merkezi haline getirmek amacıyla yaptığımız çalışmalarımız kapsamında Kayhan Bölgesi'ni de çok önemsiyoruz. Bu bölgenin her sokağında çalıştık. Cumhuriyet ve İnönü caddelerinin kesiştiği noktada bulunan Eskişehir Han da bölgenin tam kalbinde, aslına uygun olarak yenilendi" diye konuştu.

Butik otel olarak hizmet verecek

Başkan Altepe, Eskişehir Han'ı kat karşılığı restore ettiklerini, alt kattaki işyerlerinin mülk sahiplerinin, üst katın da butik otel olarak kullanılacağını vurguladı. Yapının tarihi İpek Yolu ticaret kervanlarının yolunun üzerinde, Eskişehir istikametinde olması ve Eskişehir'e giden arabaların buradan kalkması nedeniyle bu ismi aldığını söyleyen Başkan Altepe, "Eskişehir Han, 1517 yılında Davut Paşa tarafından yaptırılmış, orijinal hana ait bugün sadece birkaç kemer ve hücresi kalmıştı. Hanın ortasında bir mescidin olduğu belirtilir. Eski mescidin yerinde bugün yer alan yeni mescit Şiblizade adındaki bir şahıs tarafından yaptırılmıştır. Yangınlar sonucu büyük zararlar gören çarşı, 1608 yılında yıkılmıştır. Günümüzde Eskişehir Han olarak ifade ettiğimiz han, ahşap hanlara örnek teşkil eder. Günümüzde sadece birkaç adet kalan bu hanların gelecek kuşaklara taşınması önemli bir kültür hizmetidir. Yaklaşık 1600 m2'lik alanda bulunan hanın üst katı butik otel, alt katları dükkan şeklinde işlevlendirildi" şeklinde konuştu.

Müezzinoğlu'ndan Altepe'ye hizmet teşekkürü

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bursa'nın değerleriyle geleceğe taşınmasında büyük katkısı olan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yi özverili hizmetlerinden dolayı tebrik etti. Bakan Müezzinoğlu, '19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı'nın önemine de değindiği konuşmasında, "Atatürk'ü sadece anmak yetmez, anlamak da gerekir. Atatürk, 19 Mayıs'ta Samsun'a adım attığı andaki milli mücadele ruhunda millete inanma ve kendisine güvenme duyguları da vardı. Bu ruhu, milletle beraber yürüyen yerel yönetim anlayışı da bu restorasyonlarla yapıyor. Bu çalışmaları yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yi tebrik ediyor ve gönülden alkışlıyorum" diye konuştu.

Bakan Müezzinoğlu, Bursa'nın Sağlıklı Kentler Birliği'nin de öncüsü olduğuna işaret ederek, "Sağlıklı bireyler ve sağlıklı toplumlar ile birlikte şehrin değerlerinin de sağlıklı bir geleceğe taşınması önemli. Eskişehir Han'ın da Bursa'ya bereket getirmesini diliyor, kente değer katan hizmetlerinden dolayı Başkan Altepe'ye teşekkür ediyorum" dedi.

Kentin değerlerine bir yenisi daha eklendi

Bursa Valisi Münir Karaloğlu da '19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı'nda açılan Eskişehir Han ile Bursa'nın tarihi ve kültürel değerlerine bir yenisinin daha eklendiğini ifade ederek Başkan Altepe'yi tebrik etti.
Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği adına konuşan Rıdvan Çiçek ise bölgeye katkıları nedeniyle Başkan Altepe'ye teşekkür etti. Konuşmaların ardından Başkan Altepe, Sağlık Bakanı Müezzinoğlu ve Vali Karaloğlu ile Bursa milletvekilleri İsmet Su ve Hüseyin Şahin'in yanı sıra Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir. Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve protokol üyeleriyle birlikte kurdele keserek Eskişehir Han'ın açılışını yaptı, ardından hanın avlusunu ve butik oteli gezdi.

Eskişehir Han

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan arabacı hanlarından biri olan Eskişehir Han, Davut Paşa tarafından 1517 yılında yaptırıldı. 1530 ve 1765 yıllarında meydana gelen yangınlar sonucu büyük zararlar gören han, 1608 yılında Kalenderoğlu isyanlarında yakılıp yıkılmış, zaman içerisinde harabe bir hal almıştı. Kayhan – Reyhan – Çarşı Bölgesi tarihi aksı üzerinde yer alan Eskişehir Han, Büyükşehir Belediyesi'nin devreye girmesiyle ilk günkü orijinal kimliğine büründü.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mehmet Müezzinoğlu Recep Altepe Eskişehir Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title