Haberler

Eskişehir'deki İnme Merkezi Tüm Türkiye'ye Hizmet Vermeye Başlayacak

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi (ESOGU) Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Özcan Özdemir, Eskişehir'de Türkiye'nin tek resmi protokolle çalışan inme merkezinin yakın bir zamanda Sağlık Bakanlığı Hava Ambülans Sistemi ile Türkiye'nin her yerinden hasta almaya başlayacağını bildirdi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi (ESOGU) Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Özcan Özdemir, Eskişehir'de Türkiye'nin tek resmi protokolle çalışan inme merkezinin yakın bir zamanda Sağlık Bakanlığı Hava Ambülans Sistemi ile Türkiye'nin her yerinden hasta almaya başlayacağını bildirdi.

Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada, her yıl dünyada 15 milyon kişinin inme geçirdiğini, 6 milyon kişinin inme nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade ederek, bunun, dünya genelinde AIDS, tüberküloz ve sıtma kaynaklı ölümlerden daha fazla olduğunu belirtti.

Her 5 kadından biri ve her 6 erkekden birinin inme ile karşı karşıya kaldığını kaydeden Özdemir, inme geçiren kişilerin hayatının kurtulmasının inme merkezlerinin çoğalması ile mümkün olacağının altını çizdi.

Özdemir, Eskişehir'de Türkiye'nin tek resmi protokolle çalışan inme merkezinin bulunduğunu ve bu sayede 460 hastanın hayatının kurtarıldığını belirterek, şu bilgileri paylaştı:

"ESOGU Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilimdalı koordinatörlüğünde Eskişehir Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü, Eskişehir Acil Servis Anabilimdalı ve Eskişehir Devlet Hastaneleri acil servislerinin de yer aldığı bir proje oluşturuldu. Bu protokol dahilinde ESOGU Nöroloji Anabilimdalı 5 yıldan bu yana Eskişehir çevresi ilçe ve illere de hizmet vermektedir. Bu protokolle ilk 4,5 saat içinde beyin krizi şüphesi olan hastalar diğer hastanelere uğramadan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'ne sevk edilmektedir. Çevre il ve ilçelerde beyin krizi şüphesi olan hastalar tedavi edilecek zaman dilimi içindelerse acil şartlarda ESOGU Nöroloji Bölümüne sevk edebilmektedir."

ESOGU İnme Merkezi'nde 460 hastaya müdahale edildiğini, 110 hastaya kateter, 350 hastaya da kol damarı yoluyla yapılan müdahaleler sonucunda ortalama yüzde 50 hasta hafif bağımlı veya bağımsız olarak yaşamlarına devam ettiğini anlatan Özdemir, bu şekilde oluşturulacak resmi bölgesel inme protokolleri ile Türkiye'de daha çok akut inme hastasının damar açıcı tedavi alabileceğini belirtti.

Özdemir, yakın bir zamanda Sağlık Bakanlığı Hava Ambülans Sistemi ile Türkiye'nin her yerinden hasta almaya başlayacaklarını bildirerek, "Pilot çalışmalar devam ediyor. Yakın zamanda da uygulamaya geçecek. İnme geçiren hastalar ancak iyi bir organizasyonla, kısa sürede yapılacak müdahale ile hayatta tutulabilir" ifadelerini kullandı.

İnmenin en büyük ölüm ve özürlülük nedeni olduğuna işaret eden Özdemir, obezite, sigara içimi ve hareketsiz yaşamın önlenmesiyle inmenin de önlenebileceğini kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bakanlığı Özcan Özdemir Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title