Haberler

Eskidikçe Değerlenen Paralar

Güncelleme:

Nümismat (Eski Para Koleksiyoneri) Volkan Yaşar Berber'in uzun yılların birikimiyle topladığı tarihi nitelikteki para koleksiyonu, İstanbullu meraklılarıyla buluştu.

Kağıthane Belediyesi Gültepe Kültür Merkezi'nde sergilenen koleksiyon içerisinde 1839 yılından itibaren günümüze kadar basılmış 200'ü aşkın altın, gümüş ve kağıt banknotlardan oluşan paralar yer aldı.

1927 Yılında Basılan Paranın Değeri 30 Bin Lira

Birbirinden nadide örneklerin yer aldığı para koleksiyonundaki tedavülden kalkmış bazı paralar, eski olmasının yanı sıra fiyatıyla da görenleri hayrete düşürüyor. Dünyada sadece 40 örneğin bulunduğu tahmin edilen ve 1927 yılında basılan Cumhuriyet Dönemi parası '50 lira', serginin en kıymetli parçalarından birini oluşturuyor.

Sergi sahibi Nümismat Berber, "Görülen bu eser Cumhuriyetin ilk Arapça yazılı Atatürk baskılı olan parası. İngiltere'de basılmış olup halen diri bir paradır. Müzayedelerde 30 bin lira ve üzerinde halen satışa sunulmaktadır. O dönemin Maliye Nazırı Abdülhalik Renda Bey'in imzası öngörülmektedir. Londra'nın kendi darphanesinden gravürcü Msr. Mcclain özellikle kendi elleriyle Atatürk'ün portresinin tasarımını yapmıştır. Sergimizin en önem verdiğimiz kıymetli eserlerimizdendir." diye konuştu.

Yaklaşık 25 yıldır para koleksiyonu bulunduğunu belirten Volkan Yaşar Berber, "1839-2009 arası tüm materyal ve banknotlarımızı teşhir etmiş bulunuyoruz. 200'ü aşkın objemiz burada yer almakta. Bunun yanı sıra yabancı devletlerin orijinal, tedavülde olmayan paralarını da burada sergiliyoruz. Yüksek bir katılım var ve bundan memnunuz. Kendilerine mümkün mertebe biz koleksiyonerler olarak kıymetlilere nasıl sahip çıkılabileceği, var olanların nasıl muhafaza edileceği ve kapalı mekanlarda kendilerinin bile tahmin edemeyeceği zenginliklere sahip olduklarını her gelen insanımıza anlatmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Eski para koleksiyonlarını meraklılarıyla buluşturan Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç da sergiyi gezenler arasındaydı. Başkan Kılıç sergiyle ilgili görüşlerini '' Kağıthane Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarına ev sahipliği yapan kadim bir ilçe. Burada tarihe ayrı bir önem veriyoruz. Tarihi yapılarımızı, eserlerimizi geleceğe emanet etmek adına koruyor, dahası tarih bilincinin gençlerde oluşması için çeşitli sergiler ve etkinlikler düzenliyoruz. Bu sergimiz de tarih meraklılarının ve koleksiyonerlerin oldukça ilgisini çekti. İleriki zamanlarda da tarihi materyallerin korunması ve tanıtılmasına destek olacağız'' şeklinde açıkladı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Fazlı Kılıç Kağıthane Gültepe Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title