Haberler

Eski Tatları Bulmak İçin Tohum Paylaşacaklar

Güncelleme:

Tokat'ın Zile ilçesinde belediye tarafından hayata geçirilen tohum takas merkezinde üretilen sebzelerden elde edilen tohumlar, ücretsiz olarak vatandaşlara dağıtılacak.

Tokat'ın Zile ilçesinde belediye tarafından hayata geçirilen tohum takas merkezinde üretilen sebzelerden elde edilen tohumlar, ücretsiz olarak vatandaşlara dağıtılacak.

Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 1 yıl önce Necati Sepetçioğlu Tohum Takas Merkezini kurduklarını söyledi.

Küçükken dedesinin bahçesine biber, patlıcan, domates ektiğini belirten Vidinel, bu sebzelerden aldıkları tohumları ertesi yıl yeniden toprakla buluşturduklarını ve yeni ürünler elde ettiklerini anlattı.

Günümüzde çiftçilikte genellikle hibrit tohumların kullanıldığını dile getiren Vidinel, "Bunlardan yetiştirdiğimiz sebzelerden tohum alamıyoruz. Eskiden domatesi, fasulyeyi zevkle yerdik. Tatları çok güzel olurdu. Biz o eski tadı bulamıyoruz. O eski tatları olan sebzeleri insanlarımızla buluşturmak istiyoruz." dedi.

"Bunları yetiştirmezsek kaybolacaklar"

Bu amaçla vatandaşlardan ellerindeki sebze tohumlarını istediklerini bildiren Vidinel, şöyle devam etti:

"1 gram bile tohum varsa verin, dedelerimiz, babaannelerimiz tohum üretiyordu, biz niye yapmayalım, dedik ve başladık. Seralarımızda yerli tohumlarla fasulye, biber, domates, patlıcan gibi sebzelerimizi yetiştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Tohum takas merkezimize vatandaşımızın ilgisi de çok büyük. Bize büyük destek veriyorlar. Biz bunları yetiştirmezsek bu ürünler kaybolacak. Türkiye'de bir çok yerde tohum takas merkezi var. Ancak bizim yapacağımız bu uygulama Türkiye'de ilk. Burada üretilen sebzelerden elde edilecek tohumları vatandaşlara ücretsiz olarak vereceğiz."

"Anadolu'nun yerli tohumları yok olmasın"

Vidinel, "Buradaki amacımız Anadolu'nun yerli tohumları yok olmasın, gün ışığına çıksın, insanlarımız yetiştirsin. Çiftçilerin tohum konusunda dışa bağımlı olmasını istemiyoruz. Yerli tohumlarımız mutlaka gün yüzüne çıkarılmalı." diye konuştu.

Vidinel, Mili Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde çocuklara toprak ve sebze yetiştirme sevgisi vermek amacıyla çalışma yaptıklarını anlattı.

Zile Ziraat Odası Başkanı Orhan Yüksel de yerli tohumların gelecek nesillere aktarılması için belediyenin başlattığı uygulamanın çok güzel olduğunu söyledi.

Bugün tarımda genellikle kullanılan hibrit tohumlardan üretilen ürünlerden tohum alamadıklarına işaret eden Yüksel, "Tohum konusunda dışa bağımlıyız. İnşallah ilerleyen yıllarda bu merkezde üretilecek tohumlar çiftçimizin tohum bulmasında kolaylık sağlayacak çünkü bu yerli tohumlardan her sene tohum alabiliyoruz. Böylece unutulmuş yerli tohumlarımız da gün yüzüne çıkacak." dedi.

Çiftçi Sami Genç de belediyenin oluşturduğu tohum merkezine dedelerinden kalan tohumları verdiklerini anlatarak, "İnşallah bu yıl eylül ayında üretilen sebzelerden alınacak tohumlardan bize verilecek. Bu merkez bizim gibi üreticilerin tohum konusunda yaşadığı sıkıntıyı ortadan kaldıracak. İnşallah bu tohumları ektiğimizde her sene tohum alabileceğiz." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Lütfi Vidinel Türkiye Tokat Zile Yerel Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500

Yorumlar (1)

..Mobil-IOS:

İnşallah gerçek olur dış ülkelere bağlı kalmaktan kurtuluruz.Hadi hayırlı olsun

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title