Haberler

Eski Senatör Kabay: "Senato Demokrasinin Çift Eleğidir"

Burdur Eski Senatörü Ekrem Kabay, Türkiye'de Siyasetin ve Liderlerin Tıkandığını Belirtti ve Meclis Başkanı Toptan'ın "Senato" Önerisine Destek Verdi. Gelişmiş Ülkelerde Çift Meclisli Yapılar Bulunduğuna İşaret Eden Kabay, "Meclis Başkanı'nın Senato Tartışmasını Açması Türk Demokrasisi Açısından Çok Önemli. Gelişmiş Demokrasilerde Çift Meclis Esası Var. Bu Türkiye'de de Tartışılmalı" Diye Konuştu.

Burdur eski Senatörü Ekrem Kabay, Türkiye'de siyasetin ve liderlerin tıkandığını belirtti ve Meclis Başkanı Toptan'ın "senato" önerisine destek verdi. Gelişmiş ülkelerde çift meclisli yapılar bulunduğuna işaret eden Kabay, "Meclis Başkanı'nın senato tartışmasını açması Türk demokrasisi açısından çok önemli. Gelişmiş demokrasilerde çift Meclis esası var. Bu Türkiye'de de tartışılmalı" diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi'nin türban düzenlemesini iptal etmesinin ardından TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın gündeme getirdiği senato tartışmaları sürüyor. 1973 - 1979 yılları arasında CHP'den Burdur Senatörü olarak görev yapan Ekrem Kabay, Toptan'ın önerisine destek verdi ancak, senatonun Anayasa Mahkemesi'ne alternatif olarak sunulmasının yanlış olduğunu söyledi. Kabay, ANKA'ya yaptığı açıklamada, "Meclis Başkanı'nın senato tartışmasını açması Türk demokrasisi açısından çok önemli. Gelişmiş demokrasilerde çift Meclis esası var. Bu Türkiye'de de tartışılmalı" diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi'nin üniversitelerde türban serbestliği getirdiği öne sürülen Anayasa değişikliğini iptal etmesinin ardından senato tartışmalarının gündeme geldiğine işaret eden Kabay, Anayasa Mahkemesi'nin, Cumhuriyet Senatosu görevi görmediğine vurgu yaptı. Yüce Mahkeme'nin, Meclis'in Anayasa'ya uygun çalışıp çalışmadığını denetlediğini ifade eden Kabay, senatonun Anayasa Mahkemesi'nden bağımsız olarak ele alınması gerektiğine vurgu yaptı.

-DEMOKRASİ ELEĞİ-

Cumhuriyet Senatosu'nun, birinci Meclis tarafından yapılan yasalar için "süzgeç" görevi yaptığını ifade eden Kabay, şunları söyledi:

"Cumhuriyet Senatosu da, Meclis'in düştüğü hatalara düşebilir. Bunun için Anayasa Mahkemesi'nin varlığı önem taşıyor. Anayasa Mahkemesi, senato ile aynı şey değildir. Senato, Meclis'in yaptığı yasaların daha sağlıklı, ülke şartlarına yararlı olabilecek şekilde gerçekleştirilmesine olanak sağlar. Senato'nun yapısı, Meclis'in üretkenliğine katkıda bulunur. Senato, demokrasinin çift eleğidir. Günümüzde Senato'nun siyasete önemli katkı sunacağı kanısındayım. Dünyadaki gelişmiş demokrasilerinin tümünde faydalı işler yapıyor. Günün koşullarında Türkiye'ye çok daha yararlı olur. Çünkü daha çok kişi çözümün içine girecek. Herkes tıkandı. Türkiye'de siyaset ve siyasetçiler tıkandı. Bu tıkanıklığının önünü kim açacak? Senato bir alternatif olabilir." (ANKA)

(ÇAĞ/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title