Haberler

Eski Milletvekili Çekmez: "Özgecan'ın Kaybı Önlenebilirdi"

22. Dönem Mersin Milletvekili ve Çevreyolu Kooperatifi Başkanı Vahit Çekmez, şu anda Mersin’de Büyükşehir Belediyesi ve Çevreyolu toplu taşıma araçlarında kullanılan ve Elektronik Yolcu Ödeme Sistemi olarak bilinen "Kentkart" sisteminin, aslında güvenliği sağlayan ve online sürekli izlenen bir güvenlik sağladığını belirterek, “Bu sistem tüm toplu taşıma araçlarında olsaydı Özgecan’ın kaybı önlenebilirdi” dedi.

22. Dönem Mersin Milletvekili ve Çevreyolu Kooperatifi Başkanı Vahit Çekmez, şu anda Mersin'de Büyükşehir Belediyesi ve Çevreyolu toplu taşıma araçlarında kullanılan ve Elektronik Yolcu Ödeme Sistemi olarak bilinen "Kentkart" sisteminin, aslında güvenliği sağlayan ve online sürekli izlenen bir güvenlik sağladığını belirterek, "Bu sistem tüm toplu taşıma araçlarında olsaydı Özgecan'ın kaybı önlenebilirdi" dedi.

Geçtiğimiz günlerde Tarsus'ta vahşice katledilen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın, bir minibüste öldürülmesi, gözleri toplu taşıma araçlarındaki güvenliğe çevirirken, 22. Dönem'de CHP'den Mersin Milletvekili olan ve şu anda Mersin içinde yolcu taşımacılığı yapan Çevreyolu Kooperatifi'nin başkanlığını yürüten Vahit Çekmez'den çok önemli bir öneri geldi. Çekmez, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Çevreyolu minibüslerinde kullanılan ve ücret ödeme kolaylığı sağladığı düşünülen 'Kentkart' sistemine dikkat çekti.

Özgecan Aslan'ın hunharca katledilmesinin herkesi derinden sarstığını vurgulayan Çekmez, olayın bir minibüs sürücüsü tarafından gerçekleştirilmesi nedeniyle gözlerin yeniden şoför camiasına çevrildiğine işaret ederek, "Gencecik bir kızımıza yapılan bu hunharca olay hepimizin insanı duygularına derinden zarar vermiştir. Bu olay ne kadar bir sepetteki çürük elma şeklinde düşünülse de gözler yine şoför camiası üzerine çevrilmiştir. Şoförlere farklı gözlerle bakılmakta, önyargılı davranılmaktadır. Bu olaylar sonrasında bu şekilde davranılmasını önlemek de insanların bakış açılarını değiştirmek de çok zordur. Bu olayda üzerimize düşen görev ne ise yapmak en büyük sorumluluğumuzdur" ifadelerini kullandı.

"KENTKART CİHAZA OKUTULDUĞU ANDA ARACIN PLAKASI, İSTİKAMETİ, ŞOFÖRÜ ONLINE OLARAK MERKEZE BİLDİRİLİYOR"

Özgecan'ın yasını yaşarken önlemlerin de hemen alınması gerektiğini belirten Çekmez, bu kapsamda Mersin'de belediye otobüslerinde ve Çevreyolu minibüslerinde kullanılan sisteme dikkat çekti. "Günümüz dünyasında her ne kadar insana dayalı bu tür olaylar gerçekleşse de gelişen teknoloji caydırıcı ve yardımcı hizmetleri hepimizin kullanımına sunmaktadır" diyen Çekmez, kendi minibüslerinde uyguladıkları sistemle ilgili şu bilgileri verdi:

"Şu anda ilimizde Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Çevreyolu Kooperatifi araçlarında kullanılmakta olan Elektronik Yolcu Ödeme Sistemi olarak bilinen 'Kentkart' bu teknolojiyi bize sunmaktadır. Toplu taşıma sisteminde yolcuya, araç sahibine ve şoföre sunduğu kolaylıkların yanı sıra, yolcu güvenliği, yol güvenliği ve toplumsal asayişin takibi konusunda büyük yardımlarda bulunmaktadır. Sistem her ne kadar toplu taşıma araçlarında ücret ödemeyi kolaylaştıran bir 'kart' olarak görünse de perde arkasında tamamen bir güvenlik sağlamaktadır. Bu sistemin takılı olduğu bir araca binen yolcu, kendi adına kayıtlı olan kartını araç içerisindeki cihaza ödeme yapmak için okuttuğu anda, o yolcunun hangi lokasyonda, saat kaçta, hangi plakalı araca bindiğini, aracın istikametini, aracı kullanan şoförün kim olduğu bilgisini online olarak merkeze bildirilmektedir."

"KENTKART SİSTEMİ İLE ARAÇ İÇİNDE 2 DIŞINDA 1 KAMERA SÜREKLİ GÖRÜNTÜ KAYDEDİYOR"

Sistem sayesinde, bu güvenlik önlemleri dışında araç kontak kapatsa dahi devamında 30 dakika daha araç içinde 2 dışında, 1 kameranın sürekli görüntü kaydettiğini ve aracın yerinin istenildiği anda tespit edilebildiğini aktaran Çekmez, şöyle devam etti:

"Çevreyolu Kooperatifi olarak sistemi araçlarımıza uyguladığımız tarihten itibaren kamera kayıtlarımızla araçlarımız haricinde de güzergahımız üzerindeki trafik kazalarına delil olarak birçok görüntü kaydını trafik ekiplerine ilettik. Araç içerisinde oluşan yankesicilik, hırsızlık, kavga olaylarını adli birimlere görüntüleriyle teslim ettik. Kayıp çocuk vakalarında bildirilen gün ve saate göre çocukların hangi duraklarda araçlara binip indiği görüntülerini yetkili birimlere verdik. Otokontrol yaparak araçların trafik kuralları dışına çıkmadan güzergahını ve hızlarını kontrol ederek, durak dışı yolcu alma ve indirmelerinin önüne geçtik."

"ÖZGECAN'IN KAYBI ÖNLENEBİLİRDİ"

Sistemin sunduğu bu imkanların Mersin genelindeki tüm araçlara yayılarak, herkesin üzerine düşen görevi layığıyla en iyi şekilde yerine getirmesi için Mersin Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve minibüsçü camiası yetkililerinin bunu takip etmesini isteyen Çekmez, "Böylelikle şehrimizi daha güvenli ve insanların birbirine daha çok güvendiği bir toplum olma yolunda ilerletebiliriz. Örnek olarak bu sistemin tüm Türkiye'ye yerleşmesini de sağlamalıyız. Bu sistem tüm toplu taşıma araçlarında olsaydı Özgecan'ın kaybı önlenebilirdi. Yüreğimizi kor gibi yakan bu acı olayın hiç unutulmayacağını bilerek bir daha yaşanmaması ümidiyle güzel kızımız Özgecan'ımıza Allah'tan rahmet, ailesine sonsuz sabırlar diliyorum" dedi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Vahit Çekmez Tarsus Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title