Haberler

Eski Kadın Bakanlar Suriyeliler Için Bir Araya Geldi

Eski bakanlar Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile Geleceğin Eğitimi Derneği (GED) Başkanı Nimet Baş, Dünya Bankası ortaklığıyla "Suriyeli Misafirlerimizin Eğitim ve Sosyo-Ekonomik Kazanımlarının Artırılması Yoluyla Toplumsal Entegrasyonlarının Geliştirilmesi Projesi"nde bir...

Eski bakanlar Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile Geleceğin Eğitimi Derneği (GED) Başkanı Nimet Baş, Dünya Bankası ortaklığıyla "Suriyeli Misafirlerimizin Eğitim ve Sosyo-Ekonomik Kazanımlarının Artırılması Yoluyla Toplumsal Entegrasyonlarının Geliştirilmesi Projesi"nde bir araya geldi.

Projenin bir otelde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan, geçmişte kadın ve aileden sorumlu Devlet ile Milli Eğitim bakanlıkları yapan GED Başkanı Baş, Türkiye'nin son yıllarda karşı karşıya kaldığı sorunlara özgün çözümler bulmak, ulusal ve uluslararası eğitim politikalarına katkı sunmak amacıyla yeni bir proje hayata geçirdiklerini söyledi.

Suriye'deki iç savaş nedeniyle tarihin en büyük göç dalgasıyla karşı karşıya kalan Türkiye'nin, 2 milyon 734 bin kayıtlı sığınmacıyla tüm Avrupa ülkelerinden çok daha fazla sığınmacıyı barındırdığını anımsatan Baş, bu meselenin Türkiye'de hem toplumsal düzen hem de kamusal işleyişte, barınma, geçinme, entegrasyon ve eğitim gibi alanlarda ciddi aksaklıklara neden olabildiğini belirtti.

Buradan yola çıkarak hazırlanan "Suriyeli Misafirlerimizin Eğitim ve Sosyo-Ekonomik Kazanımlarının Artırılması Yoluyla Toplumsal Entegrasyonlarının Geliştirilmesi Projesi"yle mülteci sorununu en çok yaşandığı illerden olan Gaziantep'te, bu sorunun çözümüne katkıda bulunacaklarını dile getiren Baş, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Bizim burada amacımız Suriyeli misafirlerimizin entegrasyonudur. Yaşadığımız topluma entegre olmak hepimiz için önemlidir. Projenin ilk aşaması profil testleri. Gelen kişi kimdir, mesleki yeterlilikleri nedir? Bu testleri tamamladıktan sonra Suriyelilerin yeteneklerine uygun istihdam garantili mesleki eğitim yapacağız. Mümkün olduğunca sadece Türkiye'de değil tüm dünyada geçerliliği olan uluslararası sertifikalı mesleki eğitimler. En önemli problemlerimizden biri istihdama katılımın kalifiye olmaması."

Baş, Suriyelilerin toplumsal adaptasyonu ve iletişim sorunlarının giderilmesi için Türkçe dil eğitimi verilmesi öngörülen proje kapsamında, sığınmacılara psikolojik destek de sunulacağını belirterek, hukuki mevzuat ile temel sorunların giderilmesi ve son olarak mesleki eğitimle kişinin istihdamı önündeki engellerin kaldırılmasıyla proje sürecinin tamamlanacağını aktardı.

"Bunu bir kalkınma projesi olarak görüyoruz"

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Türkiye'de yaşayan 2,5 milyon sığınmacının yüzde 70'inin Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay hattında yaşadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Yükümüz öyle ağır ki bunu taşıyabilmemiz için dostlara, arkadaşlara ihtiyacımız var. Kentin tüm paydaşlarıyla oturduk 4 ana başlıkta Gaziantep modelini oluşturduk. Eğitim, sağlık, istihdam ve güvenlik. Burada derslik başına düşen öğrenci sayısı Türkiye ortalamasının iki katı. Temel eğitimde birlikte okuma modeli dediğimiz modeli getirmemiz gerekiyordu. Aksi takdirde bugün Fransa'nın yaşadığı göçü yönetemezseniz gettolaştırıyorsunuz, kutuplaştırıyorsunuz. O da ırkçılığı ve terörizmin altyapısını oluşturuyor. Biz şu anda Türkiye'de mülteci çocukların okullaşma ortalamasının 2 katındayız. Türkiye'de yüzde 30, biz yüzde 60'ı yakaladık. Bu sene okula başlayacak mülteci çocukların yüzde 90'ı okula başladı. Paramız olmamasına rağmen, şu anda 30 büyükşehir arasında İller Bankasından gelen para açısından 29. sıradayız Gaziantep ve Şanlıurfa olarak. Biz bunu bir kalkınma projesi olarak görüyoruz. Bu iş bittiği zaman, herkes toprağına döndüğü zaman kafanda ne kaldı duygusu o kadar önemli ki. Aynı dili konuşanlar değil aynı duyguyu paylaşanlar birbiriyle anlaşır."

Vali Vekili Halil Uyumaz da, Gaziantep'teki 360 bin Suriyeliden sadece 47 bininin 5 barınma merkezinde yaşadığını belirterek, sağlık, barınma, yardımlar konusunda Türk vatandaşları hangi hizmetlerden yararlanıyorsa Suriyelilerin de onlardan yararlandığını vurguladı.

Gaziantep'te 58 bin Suriyeli öğrencinin eğitim gördüğünü aktaran Uyumaz, "52 geçici eğitim merkezi adını koyduk ama bizim çocuklarımızın okuduğu okullarda eğitim görüyorlar. Bizimkiler sabah gidiyor, Suriyeliler öğleden sonra. Birkaç okulda da sadece Suriyeliler eğitim görüyor. Suriyeli genç ve çocukların okullaşma çağındakilerin yüzde 60'ı okula gidiyor. İlkokulda yüzde 90'lar seviyesindeyiz. Lise dönemindekilerde ise büyük bir mücadele içerisindeyiz. Onlarda erken yaşta evlenme alışkanlığı var. Bir de çalıştırılmak istiyorlar. İnanıyorum ki biz bu seviyeyi kısa bir sürede daha da artıracağız." ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından projeyle ilgili sunum yapıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Dünya Bankası Fatma Şahin Nimet Baş Gaziantep Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title