Haberler

Eski Hdp Milletvekili Öker'in "Cumhurbaşkanına Hakaret" Davası

Eski HDP İstanbul Milletvekili Turgut Öker, Kahramanmaraş'ta yaptığı bir konuşmada "Cumhurbaşkanına hakaret" suçunu işlediği iddiasıyla hakkında açılan dava kapsamında talimatla ifade verdi.

Eski HDP İstanbul Milletvekili Turgut Öker, Kahramanmaraş'ta yaptığı bir konuşmada "Cumhurbaşkanına hakaret" suçunu işlediği iddiasıyla hakkında açılan dava kapsamında talimatla ifade verdi.

Anadolu 11. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Turgut Öker ile avukatları katıldı.

Mahkeme hakimi, kimlik tespitinin alınmasının ardından Öker'e Kahramanmaraş 8. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından ifadesinin alınabilmesi amacıyla yazılan talimatı hatırlattı.

Duruşmada savunmasını yapan Öker, 19 Aralık 2015 tarihinde Maraş olaylarının 37. yılı nedeniyle düzenlenen bir toplantıya katıldığını belirterek, "Maraş olaylarının ardından orada yaşayan Aleviler, evini yurdunu terk edip göç etmek zorunda kalmışlardır. Bu olaydan 30 yıl sonra Maraş'a gidebilme imkanına sahip olabildiler. Anmamıza saldırılarak en masum insanlara bile müdahale edilmiştir. Bu bizim en masum hakkımızdır. İddianamede belirtilen konuşma bu atmosferde gerçekleşmiştir. Söz konusu sözleri bu atmosferde kullandım. Az kullandım." diye konuştu.

Öker'in avukatı Nebahat Bektaş da suçun yasal unsurlarının oluşmadığını savunarak, "Müvekkilim süregelen olaylar nedeniyle ağır koşullar altında ve ağır tahrik altında bu sözleri söylemek zorunda bırakılmıştır. Beyanları, eleştiri kapsamında kalmıştır. Ceza genel kurulunun bir kararında eleştirinin bir övgü olmadığı, bir parça sertlik ve inciticilik içerebileceği açıkça belirtilmiştir. Bu çerçevede müvekkilimin Cumhurbaşkanının şahsına karşı bir suç işleme kastı yoktur. Tarihsel bir anlatım ve inancın dilini kullanmıştır. Beraatine karar verilmesini talep ediyoruz." ifadelerine kullandı.

Mahkeme hakimi, Öker'in talimatla alınan ifadesinin, ilgili mahkemeye gönderilmesine karar verdi.

İddianameden

Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 25. Dönem HDP Milletvekili ve Avrupa Alevi Birlikleri Onursal Başkanı olan Öker'in, suç tarihinde Maraş olaylarının 37. yılı nedeniyle Onikişubat ilçesinde bulunan Erenler Kültür Derneği ve Cemevi inşaatı önünde, Alevi dernekleri, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlardan oluşan gruba bir konuşma yaptığı belirtiliyor.

Turgut Öker'in söz konusu konuşmasında, Cumhurbaşkanına yönelik hakaret içeren ifadeler kullandığı belirtilen iddianamede, Öker'in "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Duruşma bitiminde açıklama

Duruşmanın bitmesinin ardından adliye bahçesinde toplanan bir grup, çeşitli sloganlar attı.

Grup adına açıklama yapan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Muhittin Yıldız, Maraş olaylarının sorumlularının 38 yıl geçmesine rağmen bulunamadığını söyleyerek, "37. yılda Maraş katliamını protesto etmek için Maraş'a giden Alevi ve demokratik kitle örgütleri, yaptıkları konuşmalarda sorumluların bulunması çağrısı yapmıştır. Konuşmacılar içinde bulunan Turgut Öker'in yaptığı konuşma nedeniyle Cumhurbaşkanı tarafından hakaret davası açılmıştır. Öker hakkında açılan davayı biz, Alevilerin sesini kesmeye yönelik bir girişim olarak görmekteyiz." diye konuştu.

Turgut Öker ise davaya destek için gelen herkese teşekkür ederek, "Benim en mutlu olduğum gösterge, bugün Avrupa'nın bütün federasyon başkanlarının burada olması. Bizim özlem duyduğumuz bu birlik... Hangi koşul altında olursa olsun yolumuza, inancımıza sahip çıkmak ve bizi yok edenler karşısında yiğitçe direnmek bizim asli görevimiz." diye konuştu.

Açıklamaya, Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan ve ÖDP Genel Başkanı Alper Taş'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi destek verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Asliye Ceza Mahkemesi Kahramanmaraş Turgut Öker Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title