Haberler

Eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Şevardnadze İçin Anma Töreni Düzenlendi

Eski Gürcistan Cumhurbaşkanı ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) Dışişleri Bakanı Eduard Şevardnadze’nin naaşı Gürcistan’ın başkenti Tiflis’teki Aziz Trinity Katedrali’ne götürüldü ve burada Şevardnadze için anma töreni düzenlendi.

Eski Gürcistan Cumhurbaşkanı ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) Dışişleri Bakanı Eduard Şevardnadze'nin naaşı Gürcistan'ın başkenti Tiflis'teki Aziz Trinity Katedrali'ne götürüldü ve burada Şevardnadze için anma töreni düzenlendi.

Aziz Trinity Katedrali'nde, 7 Temmuz günü hayatını kaybeden Şevardnadze için dua edildi ve anma töreni düzenlendi. Yetkililer halka açık törenin yarın da süreceğini belirtirken, Şevardnadze'nin Pazar günü düzenlenen törenle eşi Nanuli Şevardnadze'nin yanında toprağa verileceği açıklandı. Pazar günü düzenlenecek cenaze töreninde aralarında Azerbaycan ve Ermenistan Meclis Başkanı, Avusturya Adalet Bakanı, Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı ve eski ABD Dışişleri Bakanı James Baker'in de bulunduğu çok sayıda bürokratın yer alacağı ifade edildi.

86 yaşında hayatını kaybeden Eduard Şevardnadze,Gürcistan'da 1993-2003 yılları arasında 10 yıl boyunca cumhurbaşkanlığı yapmıştı. Sovyetler Birliği Eski Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov döneminde Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Şevardnadze, Sovyet askerlerinin 1988 yılında Afganistan'dan çekilmesinde ve ABD'yle imzalanan silahsızlanma anlaşmalarında önemli rol oynamıştı. Gorbaçov'un yeniden yapılanma politikasının savunucuları arasında yer alan Şevardnadze, 1990 yılında SSCB'nin dağılma sürecinde gelen baskılar sonucu istifa etmişti. Şevardnadze, SSCB'nin dağılması sonrası kurulan Gürcistan Cumhuriyeti'nde cumhurbaşkanı seçilmişti. 1995 ve 2000 yıllarındaki seçimleri de kazanan Şevardnadze, 2 Kasım 2003'teki parlamento seçimlerine hile karıştığı iddiaları, daha sonraları 'Gül Devrimi' olarak adlandırılan süreçte baskılar üzerine istifa etmişti. - TİFLİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Eduard Şevardnadze Mihail Gorbaçov Gürcistan Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title