Haberler

Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ Açıklaması

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, "Şimdi zengin insanlar var ve hepsine saygılıyız. Burada önemli olan, bunlar ne kadar milli? Milli burjuvazi dediğimizde bu burjuvazi sınıfının kendine özgü bir milli kültür yaklaşımı olması lazım. Her şeyin başı milli kültür.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, "Şimdi zengin insanlar var ve hepsine saygılıyız. Burada önemli olan, bunlar ne kadar milli? Milli burjuvazi dediğimizde bu burjuvazi sınıfının kendine özgü bir milli kültür yaklaşımı olması lazım. Her şeyin başı milli kültür. Burada da ahlak çok önemli." dedi.

Başbuğ, Antalya Genç İşadamları Derneği'nin (ANTGİAD) bir otelde düzenlediği toplantıda, " Mustafa Kemal Atatürk, neden 20. yüzyılın en büyük lideridir?" başlıklı konuşma yaptı.

Büyük Önder Atatürk'ün benimsediği prensiplerin arasında bağımsızlık, akıl ve bilimi rehber edinmek, laiklik, devrimcilik, sosyal mühendisliğin olduğunu ifade eden Başbuğ, kişisel istekleri veya menfaatlerinin ise olmadığını söyledi.

Başbuğ, Atatürk'ün tek taviz vermediği konunun, siyasi yaşamındaki "kırmızı çizgisi" laiklik olduğunu kaydetti.

"Ahlak bizde çok dar bir alana aksedilen kavram"

İttihat ve Terakki Cemiyetinin kadrolarını, bulunduğu dönem için "iyi yetişmiş kadrolar" olarak nitelendiren Başbuğ, Atatürk'ün de o kadroların içinde yer aldığını anlattı.

Başbuğ, cemiyetin "asker siyaseti" yaptığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"İttihat ve Terakki Cemiyeti içinde o dönem için iyi yetişmiş isimler var. Hepsi memleketini seviyor. Belki olaylara farklı bakış açıları var. Osmanlı İmparatorluğu'nu inceliyorlar ve çöktüğünü tespit ediyorlar. Neden çöküyor bu imparatorluk? Yaptıkları analizde karşılarına çıkan sonuç, ahlak çöküşü. Diyorlar ki 'Osmanlı İmparatorluğu'ndaki ahlak konusunu düzeltemezsek, bu imparatorluğu toparlayamayız.' Ahlak dediğiniz zaman iş hayatında, siyasette ve her yerde ahlak var. Ahlak bizde çok dar bir alana aksedilen bir kavram."

"Her şey para değil"

Başbuğ, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin, Osmanlı Devleti'nin esas çöküş alanının ticaret ve iş hayatında olduğunu tespit ettiğini anlatarak, şöyle konuştu:

"İttihat ve Terakkiciler, 'Ticaret ve iş hayatındaki çöküşe karşı bir milli burjuvazi sınıfı yetiştirmemiz lazım. Eğer biz bir milli burjuvazi sınıfı yaratamazsak, bu imparatorluğu kurtaramayız' diyor. Teşhis çok doğru ve halen geçerlidir. Burjuvazi, Osmanlı'da ve cumhuriyetin başında yoktu. Şimdi zengin insanlar var ve hepsine saygılıyız. Burada önemli olan, bunlar ne kadar milli? Milli burjuvazi dediğimizde bu burjuvazi sınıfının kendine özgü bir milli kültür yaklaşımı olması lazım. Her şeyin başı milli kültür. Burada da ahlak çok önemli. Bu, toplumu öldürür ve çürütür. Her şey para değil."

Toplantıya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, ANTGİAD Başkanı Volkan Barutcu, dernek üyeleri ve davetliler katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk İlker Başbuğ Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title