Haberler

Eski Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu: Tarikatlar Sektör Haline Geldi

Güncelleme:

Eski Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, "IŞİD gibi örgütlerin bir ayeti sloganlaştırıp, kılıç çekmesi cehalet örneği" dedi. Tarikatların sektör haline geldiğini vurguladı.

Eski Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, "İŞID ve Boko Haram gibi terör gruplarının sadece bir ayeti alıp sloganlaştırıp, 'Bak Allah şunu dedi' deyip onun arkasından kılıç çekmek tam bir cehalet örneği." dedi.

"KUR'AN-I KERİM ÇAĞA VE OLAYLARA GÖRE YORUMLANMALI"

Genç Sanayici, İş Adamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Bursa Şubesi'nin bir otelde düzenlediği iftar programına katılan Bardakloğlu, Kur'an-ı Kerim'in apaçık bir kitap olduğunu, anlamının da çağa ve olaylara göre yorumlanması gerektiğini söyledi.

"BİR AYETİ SLOGANLAŞTIRIP KILIÇ ÇEKMEK TAM BİR CEHALET ÖRNEĞİ"

Kur'an-ı Kerim'in söz kalıpları kadar anlamı ve ne demek istediğinin de önemli olduğunu belirten Bardakoğlu, "İŞID ve Boko Haram gibi terör gruplarının sadece bir ayeti alıp sloganlaştırıp, 'Bak Allah şunu dedi' deyip onun arkasından kılıç çekmek tam bir cehalet örneği. Allah onu diyor, onların dediği ayet Kur'an'da var. O anlamda doğru olabilir ama bu ayet niçin dendi? Kime dendi? Nerede ve hangi ortamda dendi? Bunu denmesinin amacı neydi? Tüm bunları sormamız gerekiyor? Yani Kur'an-ı Kerim'i bir bütünlük içinde okumamız gerekiyor. Tarih ve toplum içerisinden okumamız gerekiyor. Tarihin akışını göz önüne almazsanız Peygamberimizi de anlamak mümkün değildir." değerlendirmesinde bulundu.

Bardakoğlu, tasavvufun içe dönüş, huzuru ve mutluluğu kendi iç dünyasında arama ve dünyevileşmekten uzaklaşma olarak tanımladığını aktardı.

"TARİKATLAR SEKTÖR HALİNE GELDİ"

Tarikatların artık sektör haline geldiğini vurgulayan Bardakoğlu, şunları kaydetti:

"Günümüzde tarikatlar, din üzerinden din ticareti yapan, din üzerinden kazanan ve dünyaya yatıran bir ekonomik geliri, siyasi manevraları önemseyen dünyevileşmenin tam göbeğinde bir oluşuma dönüşmüştür. Günümüzdeki tarikatları İslam düşüncesinin ve ahlakının temsilcisi saymak İslam'a haksızlıktır. İslam ahlakını temsil etme iddiasıyla bir sınıf ortaya çıkacaksa en son çıkanların o grup olması gerekir. Günümüzde cehalet, eğitimsizlik, zor ekonomik şartlar ile yanlış din eğitimleri birleşince İslam dünyasında tarikat örgütlenmelerinin pençesine terk edilmiş oluyor. Orta Afrika, Afganistan, Pakistan, Bangladeş bu konuda çok kötü. Balkanlar bu konuda tek umutlu olduğum yerdir. Balkanlar'daki tarikat hayatıyla Afrika'daki tarikatlaşma arasında dağlar kadar fark vardır. Afganistan, Pakistan, Bangladeş'deki tarikatlar ciddi ekonomik sektörel ve toplum için sorun teşkil eden örgüt haline gelmiştir. Din üzerinden tam bir ticaret haline gelmiştir."

Kaynak: AA / Güncel

Ali Bardakoğlu Güncel Haberler

500

Yorumlar (10)

Midyat^^li:

ALLAH senide hidayet etsin nasıl olur da terör örgütleri ile gerçek gerçek tarikatları aynı kefeye koyup koyuyorsun''be adem.

4
22
yanıtYanıtla
tarikat=ihanet:

türkiyeyi tarikatlere parsel parsel sattılar

12
1
yanıtYanıtla
fatih nesli gelmektedir:

tarikat lar derken hepsini bir kefeye koyamazsın bu kadar da olmaz hepsi para içinmidir yanii

3
9
yanıtYanıtla
tarikat, yahudi ve ingiliz işidir:

bu tarikatler neden gizli yapılara sahiptir, başları neden hiç değişmez, hiç düşündünüz mü? İslamda halifeler bile değişirken bunlar neden ölene kadar kalırlar?

4
1
yanıtYanıtla
Dadaş:

Doğru. . . . .

1
3
yanıtYanıtla
Aynı Gemideyiz:

Kıssadan hisse ANLAYANLARA , ANLATILAN İNANMA OKU OKU TAKILIRSAN GERÇEK BİR DİN ADAMINA SOR demek istemiş

2
1
yanıtYanıtla
tc:

sen diyanet olarak işini yapmazsan olacağı bu

3
0
yanıtYanıtla
fatih:

ızle ozaman

0
1
yanıtYanıtla
Erd:

ADAMLAR GELSİN TOPRAĞINI İŞĞAL ETSİN AİLENİ KATLETSİN ÜLKENİ SÖMÜRSÜN SEN HOŞGELDİNDE OLURMU TABİKİ ÇAĞA GÖRE AMA KURANDA KISASA KISAS VAR TABİKİ İLİMDE HERSEYDE ÖNE GEÇTİKTEN SONRA ŞUAN İSLAM SABIR HALİNDE ZAMAN YAKIN

0
0
yanıtYanıtla
nurcu varsa orada ingiliz var demektir:

adam haklı, ama şu anda devleti nurcular ele geçirmiş durumda. . . . .

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title