Haberler

Eski Demiryolu Traversleri Kültür Yoluna Basamak Oldu

Utku Uçrak - Muğla'da tarihi milattan önce 6.yüzyıla kadar uzanan Mobolla Antik Kenti'nin kale surlarının bulunduğu alana giden bir kilometrelik patika yola, eski demir yollarında kullanılan ahşap traverslerden basamak yapıldı.

Utku Uçrak - Muğla'da tarihi milattan önce 6. yüzyıla kadar uzanan Mobolla Antik Kenti'nin kale surlarının bulunduğu alana giden bir kilometrelik patika yola, eski demir yollarında kullanılan ahşap traverslerden basamak yapıldı.

Muğla Belediyesi'nin yürüttüğü "Mobolla Antik Kenti Yol Düzenleme Projesi" kapsamında, Devlet Demir Yolları'nın yenileme yaptığı demir yollarından çıkan ahşap traversler, Mobolla Antik Kenti'ne çıkan yolda ve seyir teraslarında kullanıldı.

Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentin Helenistik ve Roma dönemine ait kaya mezarlarıyla çevrelenmiş, eski kentsel dokunun en üst kısmında bölgeyi taçlandıran bir arkeolojik yapısı olduğunu söyledi.

Arkeolojik siti, kentsel sitle birleştirmek için kültür yolu oluşturduklarını belirten Gürün, doğaya zarar vermeden, ahşap ağırlıklı bir çevre düzenlemesi yaparak, kültür yolunu tamamladıklarını ifade etti.

Gürün, Mobolla Antik Kenti'nin Muğla'nın tarihi ve kültürel mirası olduğunu kaydederek, "Mobolla Antik Kenti milattan önce 6. yüzyıla kadar uzanan tarihsel süreci ile ülkenin en önemli ören yerlerinden birisi. Amacımız ziyaretçilerimize tarihi zahire pazarı ve arastadan başlayarak kentsel sitin tüm örnekleriyle dar sokaklı, beyaz duvarlı eski Muğla evlerini göstererek kültür yolundan Mobolla Antik Kenti'ne ulaştırmak. Böylece kentsel sit ile arkeolojik siti tamamlamış olacağız" dedi.

-Kazı çalışması için başvuruldu-

Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler ise Mobolla Antik Kenti'ndeki yüzey araştırmalarının yaklaşık 5 yıl sürdüğünü anlattı.

Bu süre içinde Mobolla'nın düzenlenmiş, kolay ulaşılabilir ve ziyaretçilerin bilgi alabileceği bir ören yeri olması için bir çalıştıklarına değinen Diler,

"Buradaki çalışma kentsel sitin içinden başlayıp, kentin nekropol alanından geçerek surların ve genel olarak kalıntıların büyük bölümünü ziyaretçilerin izleyebileceği bir güzergah olarak tamamlandı. Bu düzenleme yapılırken daha öncede Pedesa Antik Kenti'nde kullanılan eski demiryolu traversleri arazinin eğimli olan yerlerine yerleştirildi" dedi.

Diler, 2 bin 600 yıl öncesine dayanan antik kentte, daha önce kazı çalışması yapılmadığını, Muğla Müzesi ve Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü olarak burada bir kazı çalışması yapmak için gerekli yerlere başvurduklarını söyledi.

Antik kentteki surların, yerleşim tarihi için gösterebilecekleri en eski kalıntı olduğunu belirten Diler, şöyle konuştu:

"Kalymnos Adası'nda bulanan bir yazıtta, 'Mogla' adı geçiyor. Muğla yakınında bulunan bir yazıtta da Mobolla adı geçiyor. Bu yazıtlardan Muğla adının geçmişten günümüze değişmeden geldiğini anlıyoruz. Yüzey araştırmalarında bulduğumuz çanak ve çömlekler buradaki yerleşimin arkaik çağdan başlayarak Türk dönemine kadar kesintisiz geldiğini gösteriyor. Ancak burada hiç kazı çalışması yapılmadığı için bunları gösteremedik."

-250 ahşap travers kullanıldı-

Muğla Belediyesi Sanat Tarihçisi Esin Gençtürk Gümüş de Mobolla Antik Kenti'ne yapılan çevre düzenlemesinde ulaşımın zor olduğu bir kilometrelik alanı doğayla uyumlu malzemeler kullanarak yaptıklarını ifade etti.

Demiryolları'nda kullanılan ahşap traverslerin, beton traverslerle değiştirildiği için ahşapların kilogram olarak ihale usulüyle satıldığını vurgulayan Gümüş, doğayla uyumlu olduğu için kültür yolunda kullanmak üzere yaklaşık 250 ahşap travers temin ederek, antik kentte basamak ve seyir terası olarak kullandıklarını anlattı.

Gümüş, proje kapsamında 2 yerde seyir terası düzenlediklerini, antik istinat duvarlarını da çok fazla müdahale etmeden onardıklarını ve yaz aylarında hayvanların susuz kalmamaları için ahşaptan su kapları yerleştirdiklerini belirtti.

Yayıncı: Tuncer Çetinkaya - MUĞLA

Kaynak: AA / Yerel

Muğla Belediyesi Adnan Diler Gümüş Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title