Haberler

Eski Dbp İl Başkanı Hakkında 20 Yıla Kadar Hapis İstemi

Eski Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt hakkında 8 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Eski Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt hakkında 8 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame, 5. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Terör örgütü Pkk'nın kuruluşu hakkında detaylı bilgiye yer verilen iddianamede, Pkk'nın devletin egemenliği altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden cebren ayırmaya yönelik faaliyet gösteren silahlı terör örgütü olduğu bildirildi.

İddianamede, Zümrüt'ün açıklama ve röportajlarında Diyarbakır'ın Sur, Şırnak'ın Cizre ilçelerinde bölücü terör örgütü PKK tarafından sözde özerk bölge oluşturmak amacıyla çukur kazma, bomba tuzaklama ve güvenlik güçlerine yönelik silahlı ve roketli saldırıları sahiplendiği belirtildi.

Zümrüt'ün terör örgütü PKK tarafından yapılan saldırıları "direniş" ve "mücadele" olarak nitelendirdiği kaydedilen iddianamede, şu ifadelere yer verildi:

"Zümrüt, güvenlik güçlerinin terör örgütünün saldırılarına yönelik gerçekleştirdiği operasyonu abluka ve toplu katliam olarak nitelendirmiştir. Açıklamalarda etkisiz hale getirilen silahlı bölücü terör örgütü mensuplarını ise 'şehit' olarak dile getirmiştir. Bu şekilde terör örgütüne açıkça destek verdiği anlaşılmıştır. Halkın gözünde terör örgütüne yönelik operasyonlarla ilgili olumsuz algı oluşturmaya çalışarak, silahlı örgüt mensuplarını masum göstermeye çalışmıştır."

4 yılda 34 kanunsuz gösteri ve yürüyüşe katılmış

İddianamede, Zümrüt'ün 2010'dan 2014'e kadar terör örgütü PKK/KCK propagandasına dönüştürülen 34 kanunsuz toplantı ve gösteri yürüyüşüne katıldığının tespit edildiği vurgulandı.

Zümrüt'ün katıldığı yürüyüş ve diğer organizasyonlarda toplanan kalabalık tarafından bölücü terör örgütünün simgelerini içeren pankart ve kumaş parçaları açıldığı, örgütsel sloganlar atıldığı ve marşlar söylendiği kaydedilen iddianamede, Zümrüt'ün yürüyüşleri organize ederek kalabalığı yönlendirdiği aktarıldı.

İddianamede, Zümrüt'ün terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın doğum günü dolayısıyla sosyal medyada terör örgütü propagandası içeren birçok paylaşım yaptığının tespit edildiği bildirildi.

İddianamede şu tespitlere yer verildi:

"Zümrüt'ün evinde yapılan aramada terör örgütü PKK'nın propagandasını içeren 9 kitap ve 4 dergi ele geçirilmiştir. Zümrüt, terör örgütü PKK'nın hiyerarşisine dahil olmak suretiyle sistematik şekilde örgütten aldığı talimatlar doğrultusunda siyasi faaliyet görüntüsü altında örgüt adına iş ve eylemlerde bulunmuştur. Şüpheli tarafından organize edilen eylem ve gösteri yürüyüşlerindeki konuşmaları örgüt talimatları doğrultusunda yapılmıştır. Şüpheli, bölücü terör örgütünün basın sözcüsü gibi hareket etmiştir."

İstenen ceza

İddianamede, Zümrüt hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak", "terör örgütü propagandası yapmak", "kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketine dahil katılma" ile "halkı kanunlara uymamaya tahrik" suçlarından 8 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Zübeyde Zümrüt Diyarbakır PKK Politika Güncel Haberler

title