Haberler

Erdoğan Bayraktar'ın Ailesi, 'Masum Yatırım'dan 114 Milyon TL Kazandı!

Güncelleme:

Eski Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve ailesinin 2 yıl önce 42 milyon liraya aldığı Koşuyolu'ndaki 10 dönüm arsa tek bir binayla kentsel dönüşüme sokuldu. Aile, yaklaşık 50 milyon lira vergi muafiyeti sağlanan arsadan 114.4 milyon lira gelir elde edecek. 2 yıllık kârları ise 72.4 milyon lira.

MÜTEAHHİTİN SÖZLERİ

"İstanbul Koşuyolu'ndaki 10 dönüm arsada tek bir bina vardı, içinde de bir kişi oturuyordu. Bu riskli bina sayesinde yeni işimiz kentsel dönüşüm projesi oldu. Gayrimenkul projemizden 80 milyon dolar (208 milyon lira) ciro bekliyoruz. Bunun yüzde 55'i arsa sahibinin. Kentsel dönüşümde en büyük pay arsa sahibine düşüyor. İnşaatı yapan firmalar ufak karlarla ilerliyor. Ne yazık ki kapitalizm böyle bir şey."

Bu sözlerin sahibi Ofton İnşaat Eş Başkanı İsmail Hakkı Altun. Projeyi diğer gayrimenkul projelerinden farklı kılan nokta ise arsanın sahibi. Arsanın sahibi eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile ailesi.

"GİZLİMİZ SAKLIMIZ YOK"

Hürriyet'in arsa ile ilgili sorularını yanıtlayan Altun, "Projede arsa sahibi Bayraktar İnşaat. Gizlimiz saklımız yok bu. Geçen yıl Bayraktar İnşaat ile anlaştık" yanıtını verdi.

Bayraktar'ın Koşuyolu Emin Bey Sokak'taki yaklaşık 10 dönümlük arsayı 22 milyon dolara aldığı ilk önce basına yansımıştı. Daha sonra Bayraktar Hürriyet'e verdiği bir demeçte, olayı doğrulamış ve aile şirketlerinin 'masum bir yatırım'ı olarak tanımlamıştı. Ancak dün Oftan İnşaat Eş Başkanı İsmail Hakkı Altun'un açıklamaları Bayraktarlar'ın yaptığı yatırımın iki yılda net 72.4 milyon lira kazandığını ortaya çıkardı. Erdoğan Bayraktar ve ailesinin ortak olduğu Bay­rak­tar İn­şa­at'ın 10 dönümlük ar­sa­yı ün­lü işada­mı Se­la­hat­tin Be­ya­zı­t'­ın oğ­lu Meh­met Mu­rat Be­ya­zı­t'­tan 2013'te satın almıştı. Şirket, arsa için 22 milyon dolar yani o günkü kurlarla 42 milyon lira ödemişti.

O ARSADA NE YAPILACAK?

Arsa sahibi olan Bayraktar İnşaat, arsada proje geliştirecek Ofton İnşaat ile hasılat paylaşımı modeliyle 2014'ün ikinci yarısında anlaşma yaptı. Anlaşmaya göre arsa sahibi Bayraktar İnşaat, proje satışıyla elde edilecek gelirin yüzde 55'ini, müteahhit firma Ofton İnşaat ise yüzde 45'ini alacak. Ofton İnşaat Yönetim Kurulu Eş Başkanı Altun, 'Elysium Elit Koşuyolu' adını verdikleri projeden dün 80 milyon dolar hasılat beklediklerini, anlaşmaya göre bunun 44 milyon dolarını arsa sahibine vereceklerini açıkladı. Arsayı 42 milyon liraya alan Bayraktarlar, 44 milyon doların karşılığı bugünkü kurla 114.4 milyon lira kazanacak. Böylece sadece bir arsadan iki yılda net 72.4 milyon lira kâr etmiş olacak. Bu arada projenin tüm masraflarını müteahhit firma üstlenecek. Ayrıca projenin masrafının 'kentsel dönüşüm' avantajı kullanılarak azaltıldığı da ortaya çıktı.

50 MİLYON AVANTAJ

İsmail Hakkı Altun, arsanın içinde tek bir bina ve tek bir oturum olduğunu ve bu yapı riskli olduğu için kentsel dönüşüm kapsamına girdiklerini söyledi. Yani yaklaşık 10 dönümlük bir arazi tek bir bina ile kapsama sokuldu. Bu şu anlama geliyor; Bir proje kentsel dönüşüm kapsamına girince KDV oranı yüzde 18 değil yüzde 1 oluyor. İnşaatı yapan firma belediye ve ruhsat harcı, iskan öncesi ve sonrası harcı, damga vergisi ve noter harcı ve tapu harcı ödemiyor. Çünkü 2012'de çıkan ve halk arasında kentsel dönüşüm olarak bilinen 'Afet Riskli Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu' dönüşüm yapan inşaat firmalarına avantaj sağlıyor. Eğer arsa dönüşüm kapsamına girmeseydi, müteahhit firma yaklaşık 50 milyon liralık vergi yüküyle karşılaşacaktı. Bu durumda Bayraktar'a verilen yüzde 55'lik hasılat da azalacaktı. Böylece, Bayraktar kendi bakanlık döneminde uygulamaya soktuğu 'kentsel dönüşüm'den önemli bir kazanç elde etmiş oldu.

MİLYONLUK KÂRA GİDEN YOL NASIL AÇILDI

2012 yılında 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu' çıktı.

Bayraktar İnşaat Koşuyolu'ndaki 10 dönüm arsayı 2013 yılında satın aldı.

Bayraktar ailesi 2014'ün ikinci çeyreğinde Ofton İnşaat ile anlaştı.

Arsadaki tek bina depreme karşı riskli ilan edildi. Proje kentsel dönüşüm kapsamına alındı.

"MASUM YATIRIM" DEMİŞTİ

Erdoğan Bayraktar, bakanlığı döneminde şirketinin Koşuyolu'nda 42 milyon TL'ye arsa aldığını Hürriyet Gazetesi'ne verdiği açıklama ile doğrulamıştı. Bayraktar, 21 Temmuz 2014'te yayımlanan haberde şu ifadeleri kullandı: "Benim kurduğum ve 1994 yılından sonra çocuklarıma bıraktığım şirket Koşuyolu'nda arsa almış onu mesele yapıyorlar. Çok makul, çok masum. Hiçbir vergi suistimali yok, sigorta suistimali yok. Gizli saklı değil ki. Şirket benim ve yüzde 7 hissem var. Özünde ben kurdum, ben büyüttüm. Ama son 20 yıldır işleri çocuklarım devam ettiriyor. Ben bürokrasiye girince şirket çok büyüyemedi. Ama şirketin mal varlığı 70-80 belki 100 milyon, belki daha fazladır." (Kaynak:Hürriyet)

BAYRAKTAR AİLESİNDEN AÇIKLAMA

Haberin yayınlanmasının ardından Bayraktar ailesi bir açıklama yaptı.

İşte o açıklama;

Basın ve Kamuoyunun dikkatine;

06.03.2015 tarihli Hürriyet Gazetesi'nin birinci sayfasında manşetten duyurulup, ekonomi sayfasında yayınlanan "Muhteşem Dönüşüm" başlıklı asılsız habere ilişkin itiraz ve zorunlu açıklamadır.

Haberde bahsi geçen arsa 42 yıllık bir firma olan Bayraktar İnşaat'a ait olup 07.02.2014 tarihinde imzalanan sözleşme ile Ofton İnşaat A.Ş.'ye "hâsılat paylaşım modeli" ile devredilmiştir.

Haberin içeriğinde belirtilen kentsel dönüşüm ve vergi muafiyetleri ile ilgili olarak, ne sözleşme sırasında ne de daha sonra Bayraktar İnşaat'ın bir müracaatı bulunmamaktadır. Bu bağlamda şu an mevcut olan Kentsel Dönüşüm uygulamasının Bayraktar İnşaat'a sağlayacağı bir muafiyet ve bir avantajdan söz etmek mümkün değildir.

Kaldı ki bu arsa üzerinde riskli yapı tespiti ile arsanın kentsel dönüşüm kapsamına alınması mevcut yasanın ruhuna aykırıdır, yanlıştır ve hatta açıkça suçtur.

Bu çerçevede haberde bahsedildiği gibi Bayraktar İnşaat'ın bu uygulamadan kaynaklı herhangi bir ek gelir elde etmesi de mümkün değildir. Bayraktar İnşaat, arsa sahibi olarak bu anlaşma çerçevesinde elde edeceği toplam gelirin %18 KDV'sini ve de %20 Kurumlar Vergisini bizzat ödemekle mükelleftir ve ödeyecektir.

Yine haberde ima edilen Kentsel Dönüşüm alanı muafiyetinin "Sn. Erdoğan Bayraktar'ın Bakanlık yaptığı dönemde" alındığı ise tamamen asılsız, yanlış ve bu durumda kasıtlı ithamdır.

Bu haber içeriğinin Bayraktar İnşaat, Sn. Erdoğan Bayraktar ve ailesi ile alakasız olmasına rağmen, fotoğrafların ve ailenin ismi kullanılarak haber yapılması, basın yayın ahlak ve ilkelerine aykırı, ayrıca da gerçekle bağdaşmayan bir habercilik anlayışıdır.

Sn. Erdoğan Bayraktar ve ailesinin kişilik haklarına açıkça saldırı niteliğinde olan bu asılsız haberin yanıt ve yasal hakları saklı kalmak üzere ivedilikle düzeltilmesini talep ediyoruz.

Saygılarımızla.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

İsmail Hakkı Altun Koşuyolu Memur Emlak Politika Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı!
500

Yorumlar (138)

MuratmobilWeb@haberler.com:

Ey halk gorun artik nasil somuruldugunuzu siz yemeye ekmek bulamazken

34
0
yanıtYanıtla
gurbetcimobilWeb@haberler.com:

Bunlari oy verenlere bu paradan birsey dusuyormu acaba

26
0
yanıtYanıtla
vatandaş:

Allah belanızı versin.

25
1
yanıtYanıtla
ÜLKÜCÜ 67:

HAYIRLI ZIKKIMLANMALAR . .

23
1
yanıtYanıtla
MuratmobilWeb@haberler.com:

Ey halk gorun artik nasil somuruldugunuzu siz yemeye ekmek bulamazken

23
1
yanıtYanıtla
vatandaş:

Olur mu canım paraleller yapmıştır onu, bizim hükümetimiz dürüsttür, onlar sayesinde ekonomiz süper bakın gidin 2001 öncesine, sizin ve size oy verenlerin öbür dünyada yatacak yeri yok. Sen dindarım diyeceksin ama kafirin bile yapmayacağı işleri yapacan. Allah korkusu olan bunları yapmaz.

22
0
yanıtYanıtla
seçmenmobilWeb@haberler.com:

İşsizler sgk pirimini nasıl yatıracağım cezalar katlanarak faiziyle geliyor tedavi dersen ölsen bakan yok .bunların tersi bile pera ediyor zalim düzen bitmeli seçimde sandığa gömelim nu zalimleri

22
0
yanıtYanıtla
AMIN:

HARRAM HARRAM RABIME HAVALI EDIYORUM EN NAMUSLU BU ADAM DIYORDUM BANADA YAZIKLAR OLSUN.

20
1
yanıtYanıtla
cevo:

harram zikkim olsun kefen paran olsun Allah yemeyi nasip etmesin

21
0
yanıtYanıtla
hamit:

Işte böyle zengin oluyor iktidar ve yandaşları. . . . . vatandaş da bir torba kömüre oyunu satıyor. . . . padişahım çok yaş, diyen malı götürüyor. . .

21
0
yanıtYanıtla
Tüm 138 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title