Haberler

Eski AB Bakanı Bağış Zürih'te Türklerle Bir Araya Geldi

Bağış: "Milletin seçtiği cumhurbaşkanı, başkandır" "Bizdeki vesayet yandaşları yeni bir sürece girdiler.

Eski Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak, "Milletin seçtiği cumhurbaşkanı, başkandır" dedi.

Bağış, İsviçre'nin Zürih kentindeki Hilton Otel'inde düzenlenen "Vesayet Zincirlerini Kıran Türkiye'nin 2023 Vizyonu" konulu panelde, cumhurbaşkanlığı seçiminde Avrupa'daki Türk vatandaşlarının ülkeye gelmeden oy kullanabilmelerinin önemine işaret etti.

"Cumhurbaşkanlığı seçimi Avrupa'daki vatandaşlarımız için de bir ilk" ifadesini kullanan Bağış, "Çünkü, gurbetçilerimiz ilk defa Türkiye ile ilgili bir seçimde Türkiye'ye gelmeden oy kullanabilecekler. Bu, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) çok büyük çabasıyla olmuştur" diye konuştu.

Muhalefet partilerini cumhurbaşkanı adaylarını belirleme noktasında eleştiren Bağış, "Bizdeki vesayet yandaşları yeni bir sürece girdiler. Çatı aday arıyorlarmış. Mart sonu itibarıyla kedilerle birlikte çatı çatı geziyorlar" dedi.

Bağış, "Vesayetçilerin ortaya attığı iddialardan biri de ' Türkiye'nin ekseni kayıyor' iddiası. Türkiye'nin ekseninin nereye kaydığını merak edenler, Türk Hava Yolları (THY) nereye uçuyor oraya baksın. Dünyada en çok noktaya uçan ülke haline geldik" yorumunda bulundu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), İsviçre hükümetinin "Doğu Perinçek davası" kararını temyize götürme başvurusunu 3 Haziran'da kabul etmesine ilişkin değerlendirmede de bulunan Bağış, şöyle devam etti:

"Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir kimsenin hiçbir konuda görüşlerinin paylaşmasının engellenmesini mantıklı bulmadığımı vurgulamak istiyorum. Umut ediyorum ki dost müttefik İsviçre makamlarının da bu konuda makul bir karar vereceklerine hep beraber şahit olacağız."

İsviçre'deki minare yasağını da eleştiren Bağış, "İsveç'te bazı camilerde cuma günü hoparlörden ezan okunmasıyla ilgili izinler çıktı. İsviçre'nin İsveç'ten ders almasını ümit ediyorum" diye konuştu.

Başkanlık sistemi hakkında ise Bağış, " ( Türkiye parlamenter sistemle devam edebilir mi) eder ama işte böyle gider. Şu an dünyadaki güçlü ülkelere baktığınız da ortak bir özellik görüyorsunuz. Dünyanın bütün güçlü ülkeleri başkanlık sistemiyle yönetilen ülkeler. Basit bir gerekçesi var. Başkanlık sistemi istikrarı güvence altına alıyor" yorumunda bulundu.

Bağış, "Benim düşünceme göre Türkiye 6 yıl önce başkanlık sistemine geçme kararını aldı. 6 yıl evvel anayasamızda cumhurbaşkanını milletin direkt seçmesiyle ilgili bir düzenleme yaptık. Milletin seçtiği cumhurbaşkanı, başkandır" diye konuştu.

-Karar siyasi-

Türkiye'nin Bern Büyükelçisi Tanju Sümer ise iki ülke ilişkilerinin iyi olduğunu ifade ederek, "Türkiye ile İsviçre arasında son bir ayda yaşanan siyasi konular umarım ilişkilerimize gölge düşürmez. Umarım bu konuda ülkemizin hakkı teslim edilir" ifadesini kullandı.

Sümer, "İsviçre hükümeti siyasi bir karar alarak hukuki bir konuyu siyasi bir zemine taşıdı" dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanmak isteyenlerin seçmen kaydını yapmasının önemine vurgu yapan Sümer, "İsviçre'de seçmen sayısı 88 bin ama hepsi kayıtlı seçmen değil" diye konuştu.

UETD İsviçre Şubesi Başkanı Hasan Emre Yılmaz da İsviçre'de yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi. - Zürih

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Egemen Bağış Türkiye İsviçre Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title