Haberler

Esiad, AB Sürecini Masaya Yatırdı

Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal, Türkiye-AB ilişkilerinin düzelmesi için iki tarafın da samimi olması gerektiğine dikkati çekti.

Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal, Türkiye-AB ilişkilerinin düzelmesi için iki tarafın da samimi olması gerektiğine dikkati çekti.

ESİAD İzmir Avrupa Birliği Bilgi Merkezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Bölgesel Kalkınma ve İşletme Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEÜ BİMER) işbirliğiyle, AB Ekonomisi ve AB Sürecinde Bölgesel Kalkınma" başlıklı toplantı Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde gerçekleştirdi. Toplantıda Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal ve İzmir Kalkınma Ajansı Planlama Programlama ve Koordinasyon Birimi Uzmanı Dr. Saygın Can Oğuz görüşlerini paylaştı. AB ile müzakere sürecinin oldukça uzun sürdüğünü hatırlatan Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal, "En başta AB ülkelerinden birinde işe girseydik şimdi emekli olmuştuk" dedi. Türkiye'nin rekabet koşullarında da oldukça geri olduğuna değinen Uysal, ileriye dönük olarak Türkiye'nin en güçlü ilk 10 ekonomi arasına girmesinin bugünkü ekonomik verilerle zor göründüğünü söyledi.

"İki taraf da samimi değil"

AB ekonomisi ve Türkiye ilişkileri hakkında konuşan Uysal, "Hala kadrolu adayız. müzakere sürecinde birçok başlık açıldı. Ancak tarım müzakereleri ile alakalı bir başlık açılmış değil. Bu noktada ciddi sorunlar yaşanıyor. İki tarafın da samimi olması gerekiyor" diye konuştu.

Ekonomik bütünleşmenin ortak ekonomik çıkarlardan geçtiğinin altını çizen Uysal, "Avrupa dünya üzerinde en çok savaşın yapıldığı yer. Savaşları ortadan kaldırmak için ortak çıkar yarattılar ve bir birlik kurdular. Ancak anayasada birleşemediler. Ticaret ve seyahat serbestlikleri var. Türkiye'nin de buna ihtiyacı var" dedi.

"Komşularımızla kavgalıyız"

Dünya haritasına bakıldığında dünyada Türkiye kadar komşusu olan bir ülke olmadığını açıklayan Uysal, "Ticaret komşu ile yapılır. Ama biz komşularımız ile kavga ediyoruz. Her ülkenin istediği pazar koşulları bizde var. Ancak biz bu koşulları olumlu yönde kullanmıyoruz" diyerek coğrafi avantajların kullanılamadığına işaret etti. Türkiye'nin "ben artık AB ile oynamıyorum" demesinin ardından yaşanacak ekonomik sorunlara da değinen Uysal, yatırımcılar direk Bulgaristan ya da Romanya'ya kayabileceğine dikkati çekti.

"İlk 10 ekonomiye giremeyiz"

Çin'in yakın zamanda üretimde ABD'yi geçeceğini de ifade eden Uysal, "Türkiye'nin Dünya ekonomisinde çok fazla yeri yok. Dünyada kişi başına düşen gelirde 76'ncı sıradayız. AB'de kişi başına düşen gelir 36 Bin Dolar. Türkiye'de 10 Bin 562 Dolar. İnsani gelişmişlikte 72'nci, küresel rekabette 51'inci sıradayız. Bu kadar büyük nüfus ve coğrafya ile yan gelip yatsak da ilk 20'ye gireriz. Ben AB'nin hiçbir zaman amaç olduğunu düşünmedim. AB'nin kriterlerine ulaştığımızda ortak olmasak da olur. Amaç o standardı yakalamak" diye konuştu. Türkiye'nin ilk 10 ekonomi içerisine girmesinin de imkansız olduğuna değinen Uysal, "Böyle bir istatistikte ilk 10 ekonomiye girmek hayal olur. Rekabette ilk 18'de olsak en güçlü 10 ekonomi arasına girme ihtimalimiz olurdu. Ancak küresel rekabette 51'inci sırada olup en güçlü 10 ekonomi arasında yer alman çok zor" diye konuştu. Euro'nun ne olursa olsun global piyasada var olması gerektiğini de söyleyen Uysal, dolara karşı bir para biriminin her zaman avantajlı olduğuna işaret etti. ABD'nin dünya ticaretinden sürekli senyoraj geliri elde ettiğini açıklayan Uysal, "100 dolar bastınız ama 100 doların maliyeti 1 dolar. Geriye kalan 99 dolar senyoraj olarak ABD'nin oluyor. ABD ticarette dönen her para için bunu sağlıyor. Bu sebeple ABD Doları'na rakip bir para birimi olması global piyasalar içinde olumlu bir durum" diye konuştu.

"Kalkınma ajansları bölgesel rekabette öncü"

AB perspektifinde Türkiye ve İzmir'de bölgesel kalkınmaya yönelik bir sunum gerçekleştiren İzmir Kalkınma Ajansı Planlama Programlama ve Koordinasyon Birimi Uzmanı Dr. Saygın Can Oğuz ise, İZKA'nın bölgesel kalkınmaya destek olduğunu ve bölgesel rekabet koşullarının daha etkili olmasında ajans olarak ciddi yatırımlara destek olunduğunu açıkladı. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Dokuz Eylül Üniversitesi Avrupa Birliği Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title