Haberler

Esenyurt'taki Asansör Kazası

TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şube Başkanı Battal Kılıç, Esenyurt'ta, 3 işçinin hayatını kaybettiği iş kazasına ilişkin, "Asansörün düştüğü bina mühürlü bir bina, çalışmaması gereken bir bina" dedi.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şube Başkanı Battal Kılıç, Esenyurt'ta, 3 işçinin hayatını kaybettiği iş kazasına ilişkin, "Asansörün düştüğü bina mühürlü bir bina, çalışmaması gereken bir bina" dedi.

Kılıç, Taksim'deki MMO İstanbul Şubesinde düzenlediği basın toplantısında, bu tür kazaların yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması yönünde rapor hazırladıklarını ve ilgili yerlere ilettiklerini söyledi.

Kazanın yapıldığı binanın mühürlü olduğunu ancak buna rağmen inşaatta kaçak çalışma yapıldığını belirten Kılıç, şöyle konuştu:

"Maalesef öyle bir ülkede yaşıyoruz ki yasalar, yönetmelikler var, bunların hayata geçirilmesi konusunda da yasaklar var. Her şey kaçak bir şekilde yürütülmeye devam ediliyor.

En son kazanın yaşandığı yerde de mevcut asansörün düştüğü bina mühürlü bir bina, çalışmaması gereken bir bina. Ama maalesef üç tane işçimizi burada kaybettik. Bu kazanın olması engellenemedi, engelleyemedik. Bu açıdan bizler de üzülüyoruz."

MMO İstanbul Şubesi Başkan Vekili Zafer Güzey ise kazanın meydana geldiği gökdelende ve asansörde inceleme yaptıklarını aktardı. Çalışma konusunda gerekli önlemlerin alınmadığını, asansörün aşırı yükten değil kontrolsüzlükten düştüğünü savunan Güzey, şunları anlattı:

"Yaptığımız incelemede sonucunda, asansörün 19-20 kat noktasında bağlantılarının koptuğu ve düştüğü anlaşıldı. Asansörde, otomatik fren sisteminin çalışmadığı belirlendi. Normalinden hızlı inmesi halinde asansörü kilitleyen ve havada sabitleyen, kendiliğinden çalışan fren sisteminin neden harekete geçmediği şimdilik bilinmiyor. Hem asansörün motorunda, hem de fren sisteminde haftalık yapılması gereken rutin bakımın yapılmadığı anlaşıldı. Asansörün iddia edildiği gibi aşırı yüklü olmadığı, hatta kapasitesinin altında yük taşıdığı gözlendi."

Güzey, kazada hayatını kaybeden 17 yaşındaki Osman Yardımcı'nın da işe girişinin kaza günü yapıldığı, SGK'ya kaydının "çaycı" olarak gerçekleştirildiğini iddia etti.

İş güvenlik uzmanları ve şantiye şefinin gözaltında olduğunu anımsatan Güzey, "Ancak asıl sorumlu, kayyum tarafından atanan yetkililer ile firma. Asansörün bakımı haftada bir yapılmış olsa bu olmayacaktı. Biz inceleme sırasında, bakımın nasıl yapıldığına ve işçilere eğitim verilip verilmediğine dair sorularımıza cevap verecek bir muhatap bulamadık" diye konuştu.

Esenyurt'ta 1 Şubat'ta, inşaat halindeki bir binada düşen yük asansöründeki 3 işçi hayatını kaybetmişti.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Esenyurt Taksim Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title