Haberler

Eşek sütünden sabun yaptılar

DURMUŞ GENÇ - Astımdan kansere kadar birçok hastalığa iyi geldiği iddia edilen eşek sütünden alternatif kozmetik ürünleri yapılmaya başlandı.

DURMUŞ GENÇ - Astımdan kansere kadar birçok hastalığa iyi geldiği iddia edilen eşek sütünden alternatif kozmetik ürünleri yapılmaya başlandı.

Yatağan ilçesinde eşi Şükran Karaçam ile eşek sütü üretimi yapan Musa Karaçam, AA muhabirine, 8 yıldır Bodrum'da turistlere eşek safarisi yaptırdığını, ilgili firma ile bu yıl anlaşamadıkları için Bozarmut beldesinde eşek sütü üretmeye devam ettiğini anlattı.

Yatağan ve Bodrum'daki çiftliğinde 50'ye yakın eşeği bulunduğunu belirten Karaçam, eşekten günde en fazla 750-800 gram süt alabildiklerini, sıpalı bir eşeğin ise yaklaşık 8 ay süt verebildiğini söyledi.

Karaçam, eşek sütüne yurt dışından çok fazla talep aldıklarını ancak ulaşım sorunları nedeniyle gönderemediğini vurguladı.

Anne sütüne en yakın süt olduğu bilimsel verilerle belirlenen eşek sütünün alerji, sindirim, kalp ve damar sistemi hastalıklarına iyi geldiğinin öne sürüldüğünü dile getiren Karaçam, şöyle konuştu:

"Son yıllarda eşek sütüne verilen önem arttığı için eşek sütü üretmeye başladım. Türkiye'nin bir çok yerinden evimize hastalar geliyor ve eşek sütü alıyor. Bazıları evimize gelip sabahları aç karnına içiyor. Gelemeyip isteyenlere de otobüslerle eşek sütü gönderiyorum. Özellikle son günlerde Ankara, İzmir, Aydın ve İstanbul'dan hastalar eşek sütü almaya geliyor."

- Sabunu güzellik uzmanı tavsiye etti

Karaçam, eşek sütünü Bodrum'da bazı turistik otellere de verdiklerini, buradaki bir güzellik uzmanı arkadaşının kendisine eşek sütünden sabun yapmayı tavsiye ettiğini anlattı.

Tavsiye üzerine ürettikleri sabunları bir doktor aracılığıyla Havai ve Katar'a göndereceklerini bildiren Karaçam, şöyle devam etti:

"Eşek sütü ve sabun almak için bazı doktorlar da evimize geliyor. Kendileriyle sürekli görüşüyoruz. Vitamin ve mineral yönünden zengin olan eşek sütünün yaşlandırmayı geciktirici özelliği bulunduğu öne sürülüyor. Avrupa piyasasında buna yönelik krem, sabun ve şampuan gibi pek çok kozmetik ürün kullanıma sunulmuş durumda."

- Sabun yapabilmek için kursa gitti

Sabun yapımını öğrenmek için kursa gittiğini ifade eden Şükran Karaçam ise kursu tamamladıktan sonra hammaddesi eşek sütü ve zeytinyağından oluşan sabunları üretmeye başladığını söyledi.

Karaçam, ürettiği sabunların tamamen doğal olduğunu, hiçbir katkı maddesi içermediğini vurgulayarak, sabunu üretmeye başladıktan sonra yaklaşık bir yıl sadece kendisinin ve yakınlarının kullandığını belirtti.

Kullananlardan elde ettikleri bilgiler neticesinde sabunun kaşıntı, saç dökülmesi ve sinizüte iyi geldiğini tespit ettiklerine dikkati çeken Karaçam, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çevremizden aldığımız olumlu tepkiler üzerine seri üretimini yapmaya başladık. İlk ürettiğimiz sabunları da bir doktor aracılığıyla Havai ve Katar'a numune olarak gönderdik. Yaptığımız sabunlar yaklaşık 5 aydır kurumaya başladı, 2 ay daha kuruyacak. Kuruma işlemleri bittikten sonra da ilk sabunlarımızı Havai ve Katar'a göndereceğiz. Şu an Bodrum'da aktarlar ve turistik oteller de bizden sabun istiyor. İnşallah üretimi önümüzdeki günlerde artıracağız."

Doğal yollardan yapıldığı için sabun üretiminin çok zahmetli ve yorucu olduğuna işaret eden Karaçam, kullananların sabunun vücudu yumuşattığını, kırışıkları önlediğini kendilerine söylediğini ifade etti.

Karaçam, ürettikleri sabunun patentini almak için ilgili yerlere başvurduklarını sözlerine ekledi.

- çiftlikte süt sağımı

-Yatağan ilçesinde eşiyle birlikte eşek sütü üretimi yapan Musa Karaçam, röp

-- Eşek sütünden zeytinyağı karışımlı sabunlar

- Kurumaya bırakılan sabunlar

- Sabun yapımını öğrenmek için kursa gittiğini anlatan Şükran Karaçam röp

Kaynak: AA / Güncel

Karaçam Yatağan Bodrum Katar Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title