Haberler

Eşek Sütü Üreticisi İflasın Eşiğinde: Masrafları Karşılayamıyorum

Güncelleme:

Türkiye'de dört ilde eşek çiftliği bulunan Mehmet Ali Yalçın, litresi 80 lira olan eşek sütünden para kazanamadığını belirterek, bu işi bırakacağını söyledi.

Türkiye'de dört ilde eşek çiftliği bulunan Mehmet Ali Yalçın, litresi 80 lira olan eşek sütünden para kazanamadığını belirterek, bu işi bırakacağını söyledi.

Mehmet Ali Yalçın, 2008 yılında talep üzerine Antalya, İstanbul, Konya ve Ankara'da eşek sütü üretimi için çiftlik kurdu. Bugünlerde 300 eşeği bulunan Yalçın'ın kapısı, eşek sütünün astım, kronik bronşit, kanser, siroz, ateş düşürücü, balgam sökme, kemik erimesi gibi birçok hastalığa iyi geldiğine inananlar tarafından her gün çalınıyor.

DESTEK VERİLMESİNİ BEKLİYOR

Ancak bugünlerde iflasın eşiğine gelen Yalçın, sığır ve diğer küçükbaş hayvanlar için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın üreticiye verdiği destekten kendisine de eşek için verilmesini bekliyor.

"MASRAFLARINI KARŞILAYAMIYORUM"

Litre fiyatı 80 liradan alıcı bulan süt için her sabah eşeklerini hijyenik süt sağma makinesiyle sağan Yalçın'ın Antalya'daki çiftliğinde sadece 20 eşeği kaldı. Eşeklerinin büyük kısmını masraflarını karşılayamadığı için Konya'nın Akşehir ilçesindeki çiftliğine götürdüğünü belirten Yalçın, Antalya'daki 20 eşeğin verdiği sütü satarak diğer eşeklerin masraflarını ancak karşılayabildiğini söyledi.


'İYİ KAZANDIRIYOR' ALGISI YANLIŞ

Fiyatının 80 TL olmasının 'iyi kazandırıyor' şeklinde yanlış bir algıya neden olduğunu da anlatan Yalçın, bir eşekten günde en fazla 300 gram süt alabildiğini, gebelik dönemlerinin uzun olmasının da süt verimini olumsuz etkilediğini söyledi.

YAKINDA BIRAKACAĞIM, MASRAFIM ÇOK

Kış aylarında günde 8-10 kilo ancak süt üretebildiklerini belirten Yalçın, yaz aylarında talebin birden düştüğünü ifade etti. Şu anda derin dondurucularda depoladığı 700 kilo satamadığı süt bulunduğunu ifade eden Yalçın, iflasın eşiğinde olduğunu belirterek, "Bu işi biraz daha devam ettirip bırakacağım. Dört yerde çiftliğim var. 7-8 kilogram buradan ürettiğim sütle bu masraf çıkmıyor. Devletin bize sahip çıkmasını bekliyorum. İmkanım olsa tesis kurup bu sütü süt tozu haline getirip Avrupa'ya pazarlayabilirdim. Şu anda gelirim giderimi zor karşılıyor. Yakında bu işi bırakacağım. 20 eşeğimi sağıp 300 eşeğe bakıyorum. Masrafım çok." dedi.

Süt taze satılmadığı zaman bir faydası olmadığını ve depoladığı 700 kilo sütü ne yapacağını bilmediğini belirten Yalçın, "İmkanım olsa süt tozu haline getirirdim ama tesis kurmak çok pahalı" dedi.


EŞEK SÜTÜ İÇMEK İÇİN HATAY'DAN GELDİ

Hatay'ın İskenderun ilçesinden gelerek süt içip burada şifa arayan Ayten Çapar da taze sağılan sütten her gün bardak bardak içiyor. Göğsünde bir beze olduğunu ve astım hastası olduğunu, ilk zamanlarda eşek sütünün faydalı olacağına inanmadığını belirten Çapar, "Eşek sütüne başlayınca bezeden kurtuldum. Astımım da şu an çok rahatladı. Her gün akşam sabah eşek sütü içiyorum." dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Mehmet Ali Yalçın İstanbul Antalya Konya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title