Haberler

Esed ve Rus Güçlerinin Türkmenlere Saldırıları

Hatay Valisi Ercan Topaca, son 10 günde Yamadı kampından 116 Türkmenin Türkiye'ye ilk kez giriş yaptığını, bunların 65'inin kadın olduğunu bildirdi.

Hatay Valisi Ercan Topaca, son 10 günde Yamadı kampından 116 Türkmenin Türkiye'ye ilk kez giriş yaptığını, bunların 65'inin kadın olduğunu bildirdi.

Topaca, Antakya'da bir oteldeki basın toplantısında, Türkmendağı bölgesindeki çatışmalar, hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi, ardından pilotun cenazesinin alınıp ülkesine nakli gibi gelişmeler nedeniyle Hatay'ın Türkiye gündeminde olduğunu söyledi.

Son 10 günde Hatay'a gelen yaralılarla ilgili bilgi veren Topaca, "Türkmendağı bölgesinden 20-30 Kasım'da yaralı ve hasta 10 Türkmen geldi. Cilvegözü Sınır Kapısı, Reyhanlı'daki bazı noktalardan da Suriye uyruklu 157 kişi geldi. Bunlardan bir kısmı medikal hasta, 100'ü ateşli silah yaralanmasından, 10'u trafik kazasından geldi. Yamadı kampından ülkemize giriş yapan Türkmenlerin sayısı ise 17 aile 116 kişi, bunların 65'i kadın, 51'i erkek. Kapımız açık, isteyeni alıyoruz ancak bazıları, yaşadıkları bölgeyi terk etmek istemiyor" diye konuştu.

Türkmen bölgesine yönelik yardımlarla ilgili de bilgi veren Topaca, temel ihtiyaçların buradaki insanlara günlük ulaştırıldığını kaydetti.

Dün itibariyle günlük 4 bin kişiye sıcak çorba dağıtıldığını vurgulayan Topaca, şöyle devam etti:

"Şu ana kadar 18 bin kişiye ulaştık. Bin 635 yatak ulaştırıldı ancak halen açık var, temin konusunda çalışmalarımız sürüyor. En çok konserveye ihtiyaç duyuluyor. Dün 60 bin 325 konserve verdik. Son 10 günde 130 bin 791 konserve ulaştırıldı. Günlük 7 bin ekmek dağıtıyoruz. Kriz başladığından bu yana da 73 bin 500 ekmek dağıtıldı. 353 bin 684 gıda paketi ulaştırıldı. Dün 175 çadır daha verdik. Eskimiş çadırlar vardı. Şu an itibariyle bin 225 çadıra ulaşıldı. Yarın 225 çadır daha vereceğiz. Çadırsız kimse yok. Bugüne kadar 86 bin 448 litre su verdik. Sondaj talepleri var, bu konuda çalışma yapılıyor. 274 soba verildi. 7 bin 736 paket süt, 121 ton muhtelif gıda, 13 bin 177 muhtelif ilaç, 44 bin 58 giysi, 5 bin 663 ayakkabı verilmiş. 6 bin 670 paket çocuk bezi, 2 bin 594 paket temizlik malzemesi ulaştırıldı. Una çok fazla ihtiyaç oluyor, dün 19 ton un verildi."

Türkmen bölgesinde huzurun sağlanmasını umduklarını kaydeden Topaca, "İnşallah barış, huzur sağlanır. Adil bir devlet düzeni kurulur, oradaki insanlar da huzura erer. Bizim temennimiz budur" dedi.

Düşürülen uçağa ait olabileceği değerlendirilen parçalarla ilgili incelemenin devam ettiğini de aktaran Topaca, laboratuvar sonuçları geldiğinde açıklama yapılacağını söyledi.

Topaca, hayatını kaybeden Rus pilotun cenazesinin ülkesine ulaştırılması süreciyle ilgili soru üzerine, hükümetin de girişimiyle teslim alınan cenazenin, pilotun inancına göre gerekenin yapıldığını, havalimanında da dini tören talebinin yerine getirildiğini kaydetti.

Savaşın ekonomiye etkisi

Bir gazetecinin, kent ekonomisinin savaştan nasıl etkilendiği sorusuna Topaca, şu yanıtı verdi:

"Göçün, objektif bakıldığında kent için maliyeti, dezavantajları var ama şunu da görüyoruz, çok avantajları da var. Özellikle turizmin azalmasından dolayı, dışarıdan gelen turist sayısı 250, 300 binlerden bir anda 50 binlere düştü. Turizmde ciddi kayıp oluştu. Bu daralmaya karşın dışarıdan gelen Suriyeliler, piyasaya bir canlılık getirdi. Özellikle çalışma izinleri konusunda henüz eksiklikler olmasına rağmen bazı sektörlerdeki ustalık ihtiyaçlarına, dericilik, ayakkabıcılık, ağaç, taş işçiliği gibi alanlarda Suriye'den gelen ustalar önemli katkı yapıyor. İş verenlerin, daha nitelikli kişileri çalıştırma anlamında avantajı oluyor. Ekonomik anlamda önemli katkıları var. İlk başlarda biraz tedirginlik de vardı, 'acaba ne olacak' gibi. Hatay halkı bu misafirlerle kaynaştı. Kafalardaki sorular giderildi. Bu insanların da dürüst, namuslu, kendi işinde gücünde, kimseye zarar vermedikleri kanaatleri yükseldi. Birlikte yaşamaya ve çalışmaya alıştılar."

Hatay'da yaklaşık 350 Suriyeli bulunduğunu, büyük çoğunluğunun parmak izlerinin alındığını, bunlara kimlik, araçlarına da plaka verildiğini belirtti.

Kentteki Suriyelilerden 75 bine yakınının okul çağında olduğunu belirten Topaca, yaklaşık 45 bininin okullarda eğitim gördüğünü söyledi.

Avrupa Birliği ülkelerine sığınan mülteci sayısı kadar misafiri Hatay'da ağırladıklarına dikkati çeken Topaca, hem kentin hem Türkiye'nin bu konuda insanlık örneği gösterdiğini vurguladı.

Bu arada, son 10 günde Türkiye'ye ilk kez gelen 116 Türkmen ile Bayırbucak'tan ülkeye sığınan ve aralarında Arapların da bulunduğu göçmenlerin sayısının 700'e ulaştığı öğrenildi.

Kaynak: AA / Yerel

Ercan Topaca Türkiye Suriye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title