Haberler

Esed Rejiminin İşkence Fotoğraflarını Sızdıran "Caesar" İlk Kez Konuştu

Anadolu Ajansı tarafından uluslararası kamuoyuna duyurulan Suriye'deki Esed rejiminin savaş suçlarını belgeleyen fotoğrafları sızdıran "Caesar" kod adlı askeri polis, " Suriye'de olanlar, tüm teröristlerin en kötüsü olan Beşşar Esed öncülüğünde yapılan soykırım benzeri katliamdır" dedi.

Konuya ilişkin ilk kez dün ABD Kongresi'nin Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nde bilgi veren "Caesar", kimliğinin deşifre olmaması için mavi bir yağmurluk, güneş gözlüğü ve şapka kullandı. Konuşma sırasında video veya ses kaydına izin verilmedi.

Suriye'deki rejim güçleri tarafından binlerce kişiye uygulanan işkenceleri ispatlayan fotoğraflar büyük poster tahtalarına asılan ve duvarlara kurulu televizyonlara yansıtılarak, oturumu izleyenlere gösterildi.

Kısık sesle Arapça konuşması İngilizceye çevrilen "Ceasar", "Ben siyasetçi değilim ve siyaseti sevmiyorum. Saygın kongrenize Suriye halkının mesajını iletmek için geldim. Suriye'de olanlar, tüm teröristlerin en kötüsü olan Beşşar Esed öncülüğünde yapılan soykırım benzeri katliamdır" ifadesini kullandı.

Fotoğraflarda görülen insanları hiç kimsenin geri getiremeyeceğini belirten "Ceasar", ancak Esed'in hapishanelerinde hala 150 binden fazla kişinin bulunduğunu vurguladı. "Ceasar", "Onların kaderleri de fotoğraflarını çektiğim insanların kaderiyle aynı olacak" diye konuştu.

Uygulanan sistematik işkenceyi ve binlerce çocuk, kadın ve erkeğin katledilmesini belgeledikten sonra fotoğraflarla kaçmayı planladığını anlatan Ceasar, şöyle devam etti:

"Küçük yaştaki çocukların yanı sıra çok yaşlı insanların ve kadınların fotoğraflarını gördüm. Bazen komşularımın veya tanıdıklarımın fotoğraflarına da denk geldim. Benim dinim, bu gördüğüm korkunç suçlar hakkında sessiz kalmamamı söylüyor."

Sözlerini Kuran'dan bir ayetle bitiren "Ceasar", "Kim birini haksız yere öldürürse o sanki tüm insanlığı öldürmüş gibi olur" dedi.

"Bu fotoğraflar adalet için feryat ediyor"

Komitede bulunan her iki partiden kongre üyeleri, Barack Obama yönetiminin Suriye'de işlenen insanlık suçlarına karşı yaptıklarının yeterli olmadığı eleştirisinde bulundu.

Dışişleri Komitesi'nin Cumhuriyetçi Parti Başkanı Ed Royce, Esed rejiminin savaş suçlarından sorumlu tutulması için bir mahkeme kurulması çağrısında bulundu. Royce, "Bu kadar basit. Bu fotoğraflar adalet için feryat ediyor" dedi.

Demokratların kıdemli üyesi Elliot Engel de işkence fotoğraflarını gördüklerinde yüzlerini başka yana çevirmek istediklerini belirterek "Ama bunu yapmamalıyız. Burada konuşurken, bunlar şu anda Suriye'de oluyor ve biz, bunu durdurmak için daha fazlasını yapabiliriz" ifadesini kullandı.

AA duyurdu

Suriye'de Esed rejimine bağlı askeri birlikler tarafından işkenceyle ve aç bırakılarak öldürülenrejim muhaliflerinin fotoğrafını çekmekle görevli "Caesar", 11 bin kurbana ait 55 bin fotoğrafla bu ülkeden kaçmış, Anadolu Ajansı da bu fotoğrafları kamuoyuna duyurmuştu. Yayımlanan fotoğraflar uluslararası kamuoyunda infiale neden olmuş, ABD, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'de Suriye'de işlenen insanlık dışı işkence suçlarıyla ilgili soruşturma ve sorumluların cezalandırılması talebi gündeme gelmişti. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Cumhuriyetçi Parti Anadolu Ajansı Beşşar Esed Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title