Haberler

    Esed, Muhalifler ile Görüşmeyi Kabul Etti

    Güncelleme:

    Suriye Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın girişimleri sonrası Beşar Esed'in muhalifler ile bir araya gelmeyi kabul ettiğini duyurdu.

    Suriye Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın ortaya koymuş olduğu rejimle muhalefeti bir araya getirme girişimini kabul ettiğini ve muhaliflerle bir araya gelmeye hazır olduğunu duyurdu.

    Bakanlık, açıklamasında " Suriye, ülkedeki krize bir çıkış yolu bulmak ve Suriye halkının beklentilerine cevap vermek adına Moskova'da düzenlenmesi öngörülen hazırlık istişare toplantılarına katılmaya hazır" ifadelerini kullandı. Suriye topraklarındaki "terörle mücadeleyi" devam ettirileceğini kaydeden Dışişleri Bakanlığı, Moskova'daki ön görüşmelerin hedefinin "Suriyeliler arasında dış müdahalesiz diyalog kongresi düzenlenmesi" olduğunu kaydetti.

    KAHİRE ALTERNATİFİ

    Suriye krizinin çözümünde rol oynamak isteyen Mısırlı yetkililer ise, ülkeyi ziyaret eden SMDK Başkanı Hadi Bahra ile görüşecek. SMDK Başkanı Hadi Bahra önce Kahire merkezli Arap Birliği Başkanı Nebil Arabi ile görüşecek, ardından da Mısır Dışişleri Bakanı Sâmih Şükri ile bir araya gelecek.

    Mısırlı yetkililerden görüşmelerin içeriği ile ilgili açıklama gelmezken Anadolu Ajansı'na konuşan Mısırlı bir diplomat, Mısır'ın Suriye'deki krizin çözümüne ilişkin birtakım önerileri olduğunu ancak bu önerilerin somut bir hale gelecek kadar olgunlaşmış olmadığını ifade etmişti. Hadi Bahra başkanlığındaki SMDK heyetinde koalisyonun üyeleri Bedir Camus ve Semira Mesalme de yer alıyor. Suriye rejimi, 17 Aralık'ta Beşşar Esed'in kuzeni olan İmad Esed başkanlığında bir heyeti Mısır'a göndermişti. Bu ziyaretten günler sonra Suriye'nin içinden Yerel Devrim Koordinasyonları'nı temsil eden bir başka heyet Mısır'a giderek Dışişleri Bakanı Şükri ile görüşmüştü.

    RUSYA AĞIRLIĞINI KOYUYOR

    Rusya son dönemde Suriye krizinde ağırlığını koymaya ve 'merkez ülke' haline gelmeye çalışıyor. Rusya Devlet Başkanı VladimirPutin'in Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov 7 Aralık'ta İstanbul'da Suriye Muhalif ve Devrimciler Koalisyonu (SMDK) Başkanı Hadi Bahra ile görüşmüştü.

    Kısa bir süre önce de Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya gelmişti. Rusya'nın hedefi Moskova'da Suriye rejimi ve muhalefetini bir araya getirerek yeni bir Cenevre süreci başlatmak. Suriye iç savaşını sonlandırmayı hedefleyen ancak başarısızlıkla sonuçlanan Cenevre görüşmeleri de ABD ve Rusya inisiyatifinde gerçekleşmişti.

    RUSYA MUHALEFETİ SIKIŞTIRIYOR

    Al Jazeera Türk'e bilgi veren SMDK yetkilileri, Rusya ile SMDK arasındaki temasların son dönemde arttığını ve Rusya'nın muhalefeti masaya oturması için sıkıştırdığının söyledi. SMDK yetkililerine göre Moskova, 'barış görüşmelerinin' bir an önce başlamasını istiyor ve Suriye muhalefetine acele etmesi için baskı yapıyor.

    'İRAN-RUSYA GİRİŞİMİ' İDDİASI

    Suriye krizinde denklemin bir tarafında da Esed rejiminin bölgedeki en önemli destekçisi İran duruyor. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed yönetimine ve Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen Lübnan merkezli Sefir gazetesi, Rusya-İran girişimiyle yeni bir planın gündeme getirildiğini ve bu plana göre, Esed'in bazı yetkilerinden taviz vermeye hazır olduğunu ve önce Moskova'da sonra Şam'da muhaliflerle diyaloğu kabul ettiğini yazdı.

    ÖNEMLİ BAKANLIKLAR ESED'DE KALACAK

    Beşşar Esed'in yılbaşından sonra Rusya'ya gideceğini öne süren gazetenin haberinde, "Nisan ayında, çoğunluğu muhaliflerden oluşacak, Ahmed Muaz Hatip başkanlığında bir hükümetin kurulmasını da öngören girişimi görüşeceği" iddiası yer alıyor. Habere göre Hatip başkanlığındaki yeni hükümetin, anayasa yazma ve genel seçime hazırlanma görevleri olacak. Haberde, söz konusu hükümette, Rusya'nın ısrar ettiği gibi Savunma Bakanlığı ile hava, askeri emniyet ve devlet emniyeti birimlerinin Esed'de kalacağı, İçişleri Bakanlığının muhaliflerde kalmasında ise bir sakınca görülmediği ileri sürüldü.

    Ancak Suriyeli muhalifler gazetenin iddialarına şüpheyle yaklaştıklarını söylüyor ve İran ve Rusya'nın Suriye krizinin önemli ve güçlü bir tarafı olması nedeniyle, tüm tarafların memnun kalacağı bir çözüm için çaba göstereceğini veya tarafsız arabulucu rolünü oynayacağını düşünmüyor.

    "MUHALEFETİ BİTİRME PLANI"

    Suriyeli muhalifler, De Mistura'nın planını muhalefeti bitirme planı olarak görüyor ve kendilerine 'Esed'i bırak, IŞİD ile savaş' baskısının yapıldığını iddia ediyor. Suriye krizinde Esed'i rahatlatan bir diğer gelişme ise, en büyük destekçisi İran ile ABD'nin, Irak'ta IŞİD'e karşı mücadele adı altında adı konulmamış bir ortaklığa gitme ihtimalinin doğmuş olması oldu.

    Sahadaki etkisini 'koz' olarak kullanmaya çalışan İran, bu noktada Esed'in koltuğunu korumasını sağlayacak bir 'siyasi çözümü' hayata geçirmek için uğraşıyor. De Mistura'nın planına İran'ın yanı sıra Rusya ve ABD de destek veriyor.

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Dışişleri Bakanlığı Rusya Federasyonu Beşşar Esed Suriye Dünya Güncel Haberler

    500

    Yorumlar (27)

    1453Mobil-ANDROID:

    esadin dayanacak gucu kalmadi rusyada kendi derdine dustu yani esad the end..

    72
    144
    yanıtYanıtla
    zakirmobilWeb@haberler.com:

    Esedle muhalifleri barıştırırlar Türkiyeyi de çırak çıkarırlar. Güzel ülkem rtenin hırsının kurbanı olur. Ölen insanların kanı akp hükümetinin ellerinde kalır.

    36
    109
    yanıtYanıtla
    ŞAM DA SABAH NAMAZI..Mobil-ANDROID:

    insallah şam da sabah namazini kilacagiz...

    35
    52
    yanıtYanıtla
    papas salakis:

    türkler hic politikadan anlamazlar, . türkleri koyun gibi güdülüyorlar, , ayasofyayi bile 1934 de biz yonanlilarin istegi ile müze yaptirdik, .

    14
    24
    yanıtYanıtla
    sss:

    siyonistlerin döktüğü kanı rusya durduracak putine helal olsun

    31
    2
    yanıtYanıtla
    memo:

    yola gel esed seni de adam etmeyi biliriz

    4
    27
    yanıtYanıtla
    1453Mobil-ANDROID:

    allah cezanizi versin insallah.

    3
    20
    yanıtYanıtla
    Yücel:

    Yakında tekrar kardeşim esad olur benden söylemesi .

    16
    7
    yanıtYanıtla
    MehmetMobil-IOS:

    Böyle bir şey olamaz. bu şartlar muhaliflerin hem vizyonuna gende misyonuma ters

    6
    16
    yanıtYanıtla
    mahomobilWeb@haberler.com:

    Esed kacacak yer ariyor.Rusya kuklasina son tuyo verdi.bu oyunda tutmazsa esed rusyada. ahada buraya yazdim.

    6
    15
    yanıtYanıtla
    Tüm 27 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title