Haberler

Eşcinsel Derneğinin Kapatılması Davası

Lezbiyen, Gay, Biseksiüel, Travesti ve Transseksüeller Arası Dayanışma İçin Kurulan Lambdaistanbul Derneği'nin Kapatılmasına İlişkin Davaya Beyoğlu Adliyesi'nde Başlandı.

Lezbiyen, gay, biseksiüel, travesti ve transseksüeller arası dayanışma için kurulan Lambdaistanbul Derneği'nin kapatılmasına ilişkin davaya Beyoğlu Adliyesi'nde başlandı. Adliye önünde toplanan 30 kişilik grup, davayı protesto etti.

İstanbul Valiliği tarafından, Lambdaistanbul'un adında geçen lezbiyen, gey, biseksüel, travesti, transseksüel kelimelerinin ve derneğin amacının "Genel ahlaka ve Türk aile değerlerine aykırı" olduğu gerekçesiyle kapatma istemiyle açılan davanın ilk duruşması Beyoğlu 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya destek olmak amacıyla sabahın erken saatlerinde adliye önüne gelen eşcinseller, duruşma süresince ellerinde pankartlarla bekledi. Duruşmada hazır bulunan derneğin avukatları, mahkeme

heyetinden, davanın hukuki dayanaktan yoksun olduğunu bu nedenle de hiçbir araştırma ve inceleme yapılmaksızın reddini istedi. Mahkeme heyeti ise, avukatların talebini reddederek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. Duruşma sonrasında adliye önünde toplanan yaklaşık 30 kişilik grup, derneğin kapatılmasına yönelik açılan davayı protesto etti.

Dernek adına konuşan Aykan Safoğlu, hukuka ve ahlaka aykırı dernek kurdukları gerekçesiyle açılan davanın ertelendiğini söyleyerek, "Anayasa'nın 41. maddesindeki ibareler gerekçe gösterilerek engellenmeye çalışıyoruz. Halbuki, gerek Anayasa'da gerek uluslararası sözleşmelerde ve yasalarımızda ahlaka aykırılığı açıkça tanımlayabilecek bir unsur yoktur. Ayrıca, Türkiye'nin çeşitli illerinde resmi olarak kurulmuş ve faaliyetinin resmi olarak sürdüren eşcinsel dernekleri mevcuttur. Diğer illerde yasal olarak

faaliyet gösteren eşcinsel dernekleri varken, Lambdaistanbul'un yasal engelleme ile karşılaşması eşitlik ilkesine aykırıdır" dedi.

Safoğlu, "Hiçbir araştırma ve inceleme yapılmaksızın ilk celsede davanın reddine karar verilmesini istedik, fakat ikinci celseye kaldı" diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından slogan atan eşcinseller, alkışlar eşliğinde adliye önünden ayrıldı.

(CİN- RA-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title