Haberler

Esaret Altında Geçen Günler Çok Zordu"

SARP ÖZER - Ekmek parası kazanmak için gittikleri Irak'ta kaldıkları şantiyenin kapıları kırılarak silahlı kişilerce kaçırılan, gözleri ve elleri bağlı olarak sürekli yer değiştirmek zorunda bırakılan işçiler, silahların gölgesinde geçen 28 günün ardından evlerine ve ailelerine kavuştu.

Bağdat'ta 28 gün alıkonulan 16 Türk işçi, geçen zorlu günlerini yurda dönüş yolunda AA muhabirine anlattı.

İnşaat mühendisi Ali Orçun Topaloğulları, yaklaşık 3 yıldır 30 bin kişilik bir stadyumun inşası için Bağdat'ta çalıştıklarını söyledi.

2 Eylül gecesi sabaha karşı yüzleri maskeli, eli silahlı kişilerin, bulundukları şantiyeyi bastığını, şantiyede görevli güvenlik güçlerini etkisiz hale getirdiğini anlatan Topaloğulları, "Kapılarımızı kırdılar, bizi aldılar. Arabalara bindirilerek bir yere götürüldük" diye konuştu.

Kendilerini kaçıranların hakaret etmediklerini ve kötü davranmadıklarını vurgulayan Topaloğulları, "Esaret altında geçen günler çok zordu" dedi.

Topaloğulları, hangi örgüt veya kimler tarafından kaçırıldıklarını bilmediklerini ifade ederek, yüzleri maskeli kişilerin kendilerine iyi davrandığını, yemek ikramında bulunduğunu söyledi.

"Korktuğumuz günler de çok rahat geçirdiğimiz günler de oldu" diyen Topaloğulları, serbest bırakılmalarının ardından büyük mutluluk yaşadıklarını belirtti.

16 aydır şantiyede çalışan mühendis Coşkun Yılmaz da kendilerini alıkoyanlar ile yakalanmamak için bir çok defa yer değiştirdiklerini aktardı.

-"Çalışmak için yurt dışına çıkmayı artık düşünmüyorum"

İlk gittikleri evde 5, sonraki yerde ise 3 gün kaldıklarını anlatan Yılmaz, son götürüldükleri evde ise 20 gün alıkonulduklarını söyledi.

Kaçırıldıkları ilk anlarda geri dönmelerine yönelik umutsuzluk içine girdiklerini ifade eden Yılmaz, "Türkiye Cumhuriyetimizin, Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Başbakanımızın, yetkililerimizin haberinin olduğuna yönelik duyumları aldıktan sonra zaten gönlümüz çok rahatladı" dedi.

Yılmaz, "Tekrar şartlar oluşsa çalışmak için Irak'a döner misiniz" sorusuna "Çalışmak için yurt dışına çıkmayı artık düşünmüyorum" yanıtını verdi.

-Aynı aileden 3 kişi

Babası ve ağabeyi ile alıkonulan işçi Oğuzhan Yılmaz da Irak'ta sadece 3 ay çalıştığını ve bu olayın başına geldiğini söyledi.

Ağabeyi Coşkun ve babası Necdet Yılmaz ile şantiyede çalıştığını ifade eden Yılmaz, "Şantiyeye gelen silahlı adamları gördüğümde korktum. Aynı aileden 3 kişi oradaydık. Bu nedenle korkum, üzüntüm iki katına çıktı" diye konuştu.

Babasının kendilerinden çok daha önce serbest bırakıldığını ancak bundan çok geç haberleri olduğunu aktaran Yılmaz, "Babamızla ilgili bu süreçte hiçbir bilgi alamadık. Ne olacağını biz de bilmiyorduk. Babamızı da götürdüklerinde ister istemez ağabeyimle sürekli korku içinde olduk. Başına kötü bir şey de iyi bir şey de gelmiş olabilirdi. Sürekli bunun endişesini yaşadık" dedi.

Serbest kaldıklarında yoğun duygular yaşadıklarını dile getiren Yılmaz, "Bayramı ailelerimizle birlikte geçiremedik. Serbest kalmamızla çifte bayram yaşadık" ifadesini kullandı. Yılmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile diğer yetkililere teşekkür etti.

-"Kapıları kırdılar"

Irak'ta 3 senedir çalışan Hasan Türkmen de 2 Eylül gecesi silahlı kişilerin kapıları kırarak kendilerini aldığını belirtti.

Ellerini ve gözleri bağlandıktan sonra araçlara alındıklarını ve bilmedikleri bir yere götürüldüklerini kaydeden Türkmen, "Dediler ki, 'Biz istihbaratız, askeriz, hükümetteniz. Hiç korkmanıza gerek yok. Bizim misafirimizsiniz.' Gerçekten bize iyi davrandılar" diye konuştu.

Kendilerine yemek olarak genellikle tavuk verildiğini ifade eden Türkmen, kaçıranlarla çok fazla konuşmadıklarını söyledi.

Kaçırılma sebeplerine ilişkin kendilerine hiçbir şey söylenmediğini anlatan Türkmen, "Birkaç gün sonra bizi kameraya aldılar, video çektiler. Hazırladıkları metni bize zorla okuttular" dedi.

-"O mutluluğu ifade etmek çok zor"

Türkmen, kendilerini kaçıranların yakalanmamak için birçok defa yer değiştirdiğini belirterek, şöyle konuştu:

"En son 4. yerde bir gün sabah getirdiler bizi yolun kenarına bıraktılar. Dediler ki '15 dakikaya bir araç gelecek sizi alacak, ailelerinize götürecek'. Biz bir süre bekledikten sonra kendi çabalarımızla gitmeye karar verdik. Arkadaşlarımız çalıların arkasına saklandı. Biz iki kişi taksiye binerek bir telefon bulduk. Oradan büyükelçiliği aradık ardından gelip bizi aldılar. Büyükelçilik yetkililerini görünce sevinçten uçtuk. O mutluluğu ifade etmek çok zor."

Serbest kaldıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendilerini telefonla aradığını ifade eden Türkmen, "Cumhurbaşkanımız bizi aradığında çok sevindik" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile diğer yetkililere teşekkür eden Türkmen, imkan olduğunda çalışmak için tekrar Irak'a dönüp dönmeyeceği sorusuna "Dönerim" yanıtını verdi.

Kaynak: AA / Yerel

Recep Tayyip Erdoğan Oğuzhan Yılmaz Eylül Irak Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title