Haberler
BBC

Esad: Trump'ın Açıklamaları Umut Verici

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Donald Trump'ın ABD Başkanlığı'na seçilmesini "umut verici" olarak değerlendirdi. Esad'a göre, Trump'ın, "IŞİD'le mücadeleye öncelik vereceği" açıklaması Ortadoğu ve bütün dünya için olumlu bir adım.

Esad, Avrupa Birliği ve NATO'yu ise, Suriye'deki terör gruplarına destek olmakla suçladı.

Bir süredir sağlık durumuna ilişkin çeşitli söylentiler ortaya atılan Suriye Devlet Başkanı Esad, Belçika'da yayın yapan Flaman Televizyonu'na (VRT) bir röportaj verdi.

Flaman Çıkarı Partisi lideri Filip Dewinter'in Suriye ziyaretini izleyen Flaman Televizyonu ekibi, Esad ile Pazartesi günü Şam'da görüştü.

Esad, Trump'ın ABD Başkanlığı'na seçilmesinden sonraki süreci umut verici olarak değerlendirdi.

Trump'ın seçim kampanyası ve sonrasında IŞİD'le mücadeleye öncelik vereceğini vurguladığını söyleyen Suriye Devlet Başkanı, "Biz bunu altı yıldır söylüyoruz" dedi.

Trump'ın açıklamalarının umut verici olduğunu vurgulayan Esad'a göre, büyük olasılıkla Rusya ve ABD arasında ortak bir çalışma olacak.

Şu an ABD yönetiminden somut adımlar beklemek için erken olduğuna işaret eden Esad, Rusya - ABD işbirliğinin hem Ortadoğu hem de dünya için olumlu bir adım olacağını söyledi.

Esad, AB ve NATO'nun ülkesindeki terörist grupları desteklediğini belirterek, bu iki oluşumun Suriye'nin yeniden inşaasında rol üstlenemeyeceğini dile getirdi ve "Suriye'yi hem yıkıp hem de yeniden inşaasında görev alamazsınız" dedi.

'Muhaliflere destek IŞİD ve Nusra'ya gitti'

Beşar Esad AB'nin, "insancıl" ve " ılımlılar" diye destek verdiği rejim muhalifi grupların en başından bu yana aşırı görüşlere sahip olduğunu savundu.

Esad'a göre, AB ve NATO'nın muhaliflere yönelik desteği IŞİD ve El - Nusra Cephesi'ne gitti.

Çok uluslu gücün IŞİD'e yönelik hava operasyonlarını da eleştiren Beşar Esad, "göstermelik" dediği operasyonun IŞİD'i daha da büyüttüğünü öne sürdü.

Esad, kendilerinden izin alınmadan gerçekleştirilen çok uluslu operasyonu yasa dışı ve Suriye'nin egemenliğini ihlal eden bir girişim olarak değerlendirdi.

Suriye Devlet Başkanı, insan hakları ihlali ve savaş suçu ithamlarını da redderek, terörist gruplara karşı meşru bir harekat yürüttüklerini savundu.

Belçika hükümetinden tepki

Flaman bölgesinin Belçika'dan ayrılmasını savunan aşırı sağcı Flaman Çıkarı Partisi lideri Dewinter ile de görüşen Esad, Belçika be diğer Batılı ülkeleri, Suriye'de yaşananlar konusunda "kör olmakla" suçladı.

Belçika Başbakanı Charles Michel, Esad'ın açıklamalarına tepki göstererek, "Sayın Esad'dan insan hakları dersi almaya ihtiyacımız yok" dedi.

Dışişleri Bakanı Didier Reynders de, Esad ve rejiminin Birleşmiş Milletler ve uluslararası hukuk ve insan haklarına saygısı bulunmadığını savundu.

Belçikalı bakan, ülkesine ait F - 16 uçaklarının da katıldığı IŞİD'e yönelik operasyonu, sivil kayıpların önlenmesi konusunda verimli olarak değerlendirdi.

BBC

Avrupa Birliği Donald Trump Suriye Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title