Haberler

Erzurum'un Sorunları, Ortak Akılla Çözülecek

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) tarafından düzenlenen, "2. Erzurum Çalıştayı ve Ortak Akıl Platformu", İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in katılımıyla, ETSO Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

ETSO'nun, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla düzenlediği, 2. Erzurum Çalıştayı ve Ortak Akıl Platformu", saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Programın açış konuşmasını yapan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, "1. Erzurum Çalıştayı ve Ortak Akıl Platformu"nun, 12 Şubat 2010 tarihinde yapıldığını hatırlatarak, aradan geçen 4 yıllık sürenin Erzurum açısından kısa bir değerlendirmesini yaptı. Aradan geçen yıllara rağmen aslında Erzurum'un gündeminin çok değişmediğini vurgulayan Başkan Yücelik, yaşanan sıkıntılara çözüm bulma konusunda ortak akılla hareket etmenin önemine değindi.

"95 SAAT SÜREN 40 TOPLANTI YAPILDI "

Erzurum'un, tarihindeki başarısını henüz günümüz modern dünyasına taşıyamadığını vurgulayan Başkan Yücelik şunları söyledi; "Biz Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası olarak, ilimizin ticari, sanayi, ekonomik sorunlarıyla ilgilendiğimiz gibi sosyal ve kültürel sorunları ile de ilgileniyoruz. Ortak akıl süzgecinden geçirerek çözüme kavuşturmak amacıyla da 2.Erzurum Çalıştayı ve Ortak Akıl Platformu' nu yapmak ve 2023'e doğru Erzurum'un gündemini sıcak tutmak istedik. Meclis, meslek komitesi, oda yönetimi, personeli ve akademisyen üyelerden oluşan 16 kişilik bir hazırlık komitesi oluşturduk. 10 gündem başlığı altında Nisan, Mayıs ve Haziran ayları içerisinde toplam 95 saat süren, ilimiz kamu ve özel sektörü temsilcilerinin, üniversitelerimizin, STK temsilcilerimizin katılımıyla 40 çalıştay toplantısı yaptık"

"VİZYONUMUZ; YAŞANABİLİR BİR ERZURUM"

Çalıştay hazırlığının sürdürüldüğü 3 ay dönemde 100 paydaş anketi yapıldığını kaydeden Başkan Yücelik, çalıştaya konu edilen başlıkların anketlerden yola çıkılarak belirlendiğini söyledi. Konuşmasında, anketten çıkan sonuçlara da yer veren Başkan Yücelik, "1 milyon nüfuslu; ticaret, tarım ve hayvancılık, sanayi ve üretim, ulaşım ve dış ticaret, eğitim, şehirleşme, turizm-tanıtım ve medya, sağlık ve spor alanlarında yeni istihdam alanları açmış, modernleşmiş bir şehir olması, 2023 Erzurum vizyonu olarak değerlendirilmektedir. Bizim amacımız; bu gündem maddelerinin ortak akılla önümüzdeki 10 yılın şehrimiz açısından sistemli, planlı ve koordineli şekilde yönetilmesine, yaşanabilirliğin artırılmasına, şehrin sahiplenilmesine ve insanımızın yaşam standartlarının yükseltilerek Erzurum'un hak ettiği konuma gelmesine katkıda bulunmaktır" diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker toplantıya katılanlara hitap etti.

Bakan Eker, hayvancılık ve tarıma en büyük desteklerin AK Parti hükümeti döneminde verildiğini söyledi.

Toplantıda yapılan sunumda, Erzurum'a ait tarım ve hayvancılık alanındaki verilerin yanlış olduğunu belirten Eker, şöyle konuştu:

"Çalıştayda yapılan sunumda başta bazı yanlışlıklar var. Sunumda, Erzurum hakkında verilen bazı rakamların yanlış olduğunu belirtmek isterim. Tarımı yakından takip ederim şuan Valimiz ile İl Müdürümüz de burada ve bu değerler hazırlanırken biraz daha özenle itana ile yapılmasını isterdim. Belirtilen rakamlarda mesela toprak analiz laboratuvarının olmadığı söylendi. Fakat Erzurum'da biri gezici olmak üzere 3 toprak analiz laboratuvarı bulunmakta. Bu tür sunumlarda verilen rakamlara dikkat etmemiz lazım çünkü bizim işimiz rakamlarla. Sunum yaparken eksiklikleri anlatırken bu eksikliklerin giderilmesi için ne gerekiyorsa onları da belirtmek daha doğru olur. Ortaya somut projeler konulursa daha aktif bir proje nasıl olur, o anlatılırsa daha güzel olur. Türkiye, tarım ve hayvancılıkta AK Parti hükümeti döneminde verilen önem başka bir zaman verilmedi. Ben 36 yıldır tarım sektöründeyim 14 bakan yani 14 hükümet gördüm ama AK Parti hükümeti kadar tarım ve hayvancılığa önem vereni görmedim. Erzurum'a bugüne kadar 716 bin lira karşılıksız hibe desteği verildi. Özellikle bayan müteşebbislere yüzde 65'e varan teşvik hibe destekleri var. Tarım ve hayvancılıkta istiyoruz ki Erzurum'da üretilen et, et ürünleri, süt, süt ürünleri ve tarım ürünleri burada değerlendirilsin. Yani burada üretilip batıya gönderilmesin. Burada üretsin burada satıp ekonomiye kazanç sağlasın. Küçükbaş hayvancılıkta sürü yönetimi sertifikası veriyoruz. Sürüsü olanlar u kişileri çalıştırırsa destek olsun diye 5 bin lira hibe veriyoruz. Erzurum'a ve bölgeye verdiğimiz önem büyük. Konya'ya kurduğumuz kuraklık merkezinin ardından Erzurum'a da ayrı bir merkez kuruyoruz. Türkiye'nin ilk ve tek soğuğa dayanıklılık test merkezini Erzurum'a kuracağız. Bu merkezimizi inşallah 2015'in sonunda hizmete açacağız."

2. Erzurum Çalıştayı ve Ortak Akıl Platfomu'nun açılış bölümünde son konuşmayı İçişleri Bakanı Efkan Ala yaptı.

Bakan Ala, Türkiye'nin, dünyanın ilk 10 ekonomisinden birisi olacağını ifade etti. Ekonominin siyasetten, siyasetin de ekonomiden bağımsız olmadığını kaydeden Bakan Ala, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sandık görevlileri bilmeli ki sandığa müdahale eden hukuk karşısına çıkar. Sandık görevlisi, halkın iradesine, kutsal bir şeye sahip çıktığını bilerek hareket etmelidir. Cumhurbaşkanlığı seçiminin önemi büyük. Muhalefet kendilerinin iflasını ilan etti. Sandığa müdahale eden hukukun karşısına çıkar. Sandık görevlilerinin halkın iradesine, kutsal bir şeye sahip çıktığını bilerek hareket etmesi gerekir. Evet, iktidar ortağı olduğu ve iktidara geldiği vaki olmuştur ama onu da tankın arkasına saklanarak almıştır. Darbeleri bu nedenle istiyor, bu nedenle darbelere destek veriyor. Biliyor ki darbe olmazsa halk onlara iktidar vermeyecek. Bizi ahalinin iradesi ayakta tutuyor ve bu iradenin yansıdığı yer de sandıktır. O nedenledir ki sandığın onuruna, güvenliğine sahip çıkmak gerekir. Sandık görevlileri bilmeli ki sandığa müdahale eden hukukun karşısına çıkar. Sandık görevlisi, halkın iradesine, kutsal bir şeye sahip çıktığını bilerek hareket etmelidir. 37 yılda barajı geçemeyen muhalefet sansasyon yapıyor. Sandığa olmadık iftiraları atıyor. Bunu önlemenin yolu bizim için sandığın güvenliğini, denetimini yapmak, her şeyi belgelemektir. Cumhurbaşkanlığı seçiminin önemi büyük. Muhalefet kendilerinin iflasını ilan etti. Bu iflasın göstergesi de muhalefetin çatı aday arayışlarıdır" diye konuştu.

Konuşmalardan sonra, "2023'e Doğru Erzurum'un Gündemi" sloganıyla 10 başlık altında yürütülen ve Erzurum'un mevcut durumuyla ilgili önemli verilerin elde edildiği çalıştayın sunumları yapıldı.

Programda; ETSO Meclis Üyesi Haktan Ömeroğlu "Ticaret", ETSO Yönetim Kurulu Üyesi Vakur Alemdar "Sanayi ve Üretim", ETSO Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi Sevgi Yılmaz "Tarım ve Hayvancılık", ETSO Meclis Üyesi Melik Kaya "Ulaşım ve İhracat", ETSO Meclis Üyesi Tacettin Deniz "Eğitim", ETSO Meclis Üyesi Burak Yıldız "Turizm-Tanıtım-Medya", ETSO Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Kömeç "Sağlık ve Spor", ETSO Meclis Üyesi Atilla Yıldız "Şehirleşme-Modernleşme ve Kentsel Dönüşüm", ETSO 11. Meslek Komitesi Başkanı Fatih Yücelik "Yatırım-Teşvik-Finansman" ve ETSO Meclis Üyesi Alparslan Dumlu "İstihdam-Göç ve İşsizlik" konulu birer sunum yaptı.

Programda daha sonra ve hazırlık komitesine ve çalıştaya katkıda bulunan kurumların yönetici ve personellerine plaket ve sertifikaları verildi. Program toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi. - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mehmet Mehdi Eker Lütfü Yücelik Efkan Ala Erzurum Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Beypazarı soda yasaklandı mı? Beypazarı sodada bor mu var? Beypazarı açıklama yaptı mı? Barcelona-PSG maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Barcelona-PSG maçı şifresiz mi? 16 Nisan 2024 Salı Yayın akışı! Bugün kanallarda ne var? Bugün hangi diziler var? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 16 Mart Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? WhatsApp uçtan uca şifreleme nedir, neden değişir? Uçtan uca şifreleme nasıl çalışır? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? 16 Nisan baraj doluluk seviyesi yüzde kaç? Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title