Haberler

Erzurum'un Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 98. Yıldönümü

Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıldönümü, törenle kutlandı.

Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıldönümü, törenle kutlandı.

Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Şeref Öngay ve Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, törende Havuzbaşı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Akdağ, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Mustafa Ilıcalı, İbrahim Aydemir, Zehra Taşkesenlioğlu ve Orhan Deligöz'ün de katıldığı törende Başkan Sekmen, günün anlam ve önemini belirtti. Sekmen, "Erzurum; büyük Türk milletinin tarihi misyonunda ve alın yazısında her zaman Anadolu'nun kilidi ve anahtarı konumunu üstlenmiş kutsal bir Müslüman coğrafyasıdır" dedi. Sekmen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dün olduğu gibi bugün de bu tarihi şehir; stratejik öneminden tarihi, dini ve siyasi cazibesinden hiçbir şey kaybetmemiştir. Türk milletinin eline geçtiği yıllardan günümüze kadar, ülkemizde görülen her önemli vatan meselesinde Türk milletinin yüz akı ve yürek güveni olmuştur. Tarihimizin öğrettiği ilk hakikat bu vatanı kurmanın kolay olmadığıdır. Üstünde bugün sere serpe gezdiğimiz bu topraklar, şehitlerimizin kanlarıyla vatanlaştırdığımız ülkemizin, Türk milletinin vatanı olabilmesi için, bin yıldan beri en seçme yiğitlerini, devlet adamlarını, komutanlarını, en sevdiği, üstüne titrediği zekaları, ilim, fikir ve gönül adamlarını buralarda eritmiş, buralarda akıtmıştır. 1916-1918 yılları arasında Birinci Dünya Savaşı içinde Rus Ordusu ile ittifak yapan Taşnak, Hınçak ve Ramgavar adlı Ermeni Çeteleri Erzurum-Cinis'te, Tazegül'de, Alaca'da, Ilıca'da, Tepeköy'de, Dutçu'da, Erzurum Merkezde; Yanıkdere'de, Karskapı'da, Ezirmikli Osman Ağa ve Mürsel Paşa Konaklarında, Firdevsoğlu Kışlası'nda, Yeşilyayla'da, Hasankale'de, Tımar'da, Köprüköy'de, Horasan'da tam bir "Müslüman Türk Soykırımı" gerçekleştirmiştir. Savaşla hiçbir ilgisi olmayan, masum sivil ahali, Ermeni Çeteleri tarafından sadece Türk ve Müslüman oldukları için katledilmişlerdir."

"ERZURUMLULAR VATANI İÇİN CANINI FEDA EDER"

Başkan Sekmen, Erzurum'un vatanı için canını seve seve feda eden yiğitlerin şehri olduğunu ifade etti. Sekmen, şöyle devam etti: "Muhacirliğin elemini, istilanın sıkıntılarını tatmış ve Ermeni zulmünün ağırlığını yaşamış olan bu eski ve şanlı kalenin çocukları, son ferde kadar müdafaanın bir zaruret olduğu imanını çehrelerinde taşır. Erzurum'da hiçbir hane ve aile yoktur ki Rus ve Ermeni savaşlarında şehit vermemiş olsun. İstiklal ve hürriyet bizler için uğrunda ölünecek önemli ve vazgeçilmez bir kavramdır. Erzurumlu vatanı için gözünü hiç kırpmadan seve seve canını feda eder. 12 Mart'ta Türk'ün sarsılmaz iradesi, vatan ve bayrak sevgisi, Dadaşın üstün cesaret ve kahramanlığı tarihe altın harflerle yazılmıştır. Bu yüzden Erzurum; İslam'ın kilidi, Anadolu'nun önsözü, ay yıldızlı bayrağımızın sancağı ve Türkiye'nin ana fikridir. 98 yıl önce, özgürlük, bağımsızlık ve kurtuluş için şahadet şerbetini içen şehitlerimizi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, Doğu'nun Muzaffer Kumandanı Kazım Karabekir Paşa'yı ve şanlı Türk ordusunun kahramanlarını rahmet ve minnetle anıyorum." Konuşmaların ardından halk oyunları ekibi gösteri yaptı. Başkan Sekmen ve protokol üyeleri, Havuzbaşı'ndaki törenin ardından Karskapı Şehitliği'ne geçerek şehitlerin kabirlerine karanfil bıraktı. - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Ahmet Altıparmak Mehmet Sekmen Erzurum Yerel Haberler

title