Haberler

Erzurum, Türk-İslam Mimarisinin Buluştuğu Bir Şehir"

Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Erzurum'un, Türk-İslam mimarisinin buluştuğu bir şehir olduğunu söyledi.

Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü de olan Kürkçüoğlu, kentin mimari açıdan önemli eserlere sahip olduğunu belirterek, eserlerin tam bir Türk-İslam sentezini oluşturduğunu vurguladı.

Şehrin, Türk ve İslam mimarisinin kaynaştığı bir il olduğunun altını çizen Kürkçüoğlu, şunları kaydetti:

"Malazgirt Savaşı Savaşı sonrası Sultan Alparslan önemli komutanları Anadolu'ya göndermiştir. Bunlardan biri de Erzurum'a gelen Saltuk Beydir. Saltukluların Erzurum'daki hakimiyetiyle bu dönemde önemli tarihi eserler de inşa edilmiştir. Bunların başında Ulu Cami, Kale Mescidi, Saat Kulesi ve Üç Kümbetlerden biri olan Saltuklu Kümbeti gelmektedir."

Eserlere bakıldığı zaman bir taraftan İslam sanatına ait özellikler taşındığını, diğer taraftan da Orta Asya'dan taşınan Türk sanatının izlerini taşıdığını belirten Kürkçüoğlu, "Özetle İslam sanatıyla Türk sanatının kaynaştığı, buluştuğu bir sanat türü. Yani Türk-İslam sanatı ortaya çıkmakta. Elbette ki bu yönüyle Türk-İslam dünyasının önemli yerlerinden biri" diye konuştu.

Prof. Dr. Kürkçüoğlu, Erzurum'un tarihi ipek yolu üzerinde yer almasının önemli bir özellik olduğunu belirtti. - Erzurum

Kaynak: AA / Yerel

Atatürk Üniversitesi Erol Kürkçüoğlu Erzurum Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title