Haberler

Erzurum 'Tarihine Tanık Ol' Etkinliğinde Binlerce Erzurumlu Yürüdü 2-

'Tarihine Tanık Ol' etkinliğinde binlerce Erzurumlu yürüdü OSMANLI- Rus Savaşı'nda Aziziye Tabyası'nın düşmesi üzerine Erzurum halkının taş, sopa ve baltalarla geri aldığı Aziziye'de bu yıl üçüncüsü düzenlenen 'Tarihine Tanık Ol' etkinliği ile binlerce kişi atalarının izinde yürüdü.

'Tarihine Tanık Ol' etkinliğinde binlerce Erzurumlu yürüdü

OSMANLI- Rus Savaşı'nda Aziziye Tabyası'nın düşmesi üzerine Erzurum halkının taş, sopa ve baltalarla geri aldığı Aziziye'de bu yıl üçüncüsü düzenlenen 'Tarihine Tanık Ol' etkinliği ile binlerce kişi atalarının izinde yürüdü.

Rus tehdidini önlemek için 1872 yılında Sultan Abdulaziz tarafından Fosfor Mustafa Paşa yönetiminde Erzurum- Kars karayolunu kontrol altında tutmak amacı ile Top Dağı'na yaptırılan, 3 tarafı toprağa gömülü Aziziye Tabyası, tarihi günlerinden birini daha yaşadı. '93 Harbi' olarak bilinen Osmanlı-Rus Savaşı'nda 'Aziziye Tabyası'nın düştü' haberi üzerine kadınlı erkekli Erzurum halkı taş, sopa ve baltalarla tabyaları geri alarak destan yazdı. O günün ruhunu yakalamak ve tanıtımını yapmak için Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Tabyalar Platformu tarafından bu yıl üçüncüsü organize edilen 'Tarihine Tanık Ol' etkinliğine yaşlısından gencine binlerce kişi katıldı.

Camilerde kılınan sabah namazı ardından çevredekiler Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsis edilen otobüslerle Karskapı Şehitliği'ne getirildi. Saat 06.00'da şehitlik önünde ellerinde Türk Bayrakları ile toplanan binlerce kişi tekbir getirerek yürüyüşe başladı. Kadınlı erkekli binlerce kişi, Nene Hatun'un destanlaştığı ve mezarının bulunduğu deniz seviyesinden 2 bin metre yükseklikteki Aziziye Tabyası'na akın etti. 4 kilometrelik yürüyüş sonunda tabyalara ulaşan vatandaşları burada dün gece nöbet tutan AKUT ve TEMA'cılar tarafından karşılandı. Tabyalarda toplanan kalabalık, İstiklal Marşı'nı söyledikten sonra okunan Kuran-ı Kerim'i dinledi. Müftü Vekili Celal Büyük tarafından yapılan duada etkinliğe katılanlar hep birlikte 'Amin' dedi. Büyükşehir Belediyesine ait Mehteran Takımının marşlar okuması ile anma töreni sona erdi. Etkinliğe katılanlar, belediye otobüsleri ya da yürüyerek kente döndü.

Sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı Aziziye Tabyaları'na tırmanış etkinliğine Vali Ahmet Altıparmak, Ak Parti Erzurum Milletvekili ve Sağlık eski Bakanı Recep Akdağ, Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Sekmen, 9'uncu Kolordu Komutanı Korgenaral Şeref Öngay, Başsavcı Ahmet Çiçekli, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Muammer Yaylalı, kamu kurum müdürleri, öğrenciler, askerler, sivil toplum kurumları, izciler ile çocuk, yaşlı ve gençlerden oluşan yaklaşık 10 bin kişi katıldı.

Üçüncüsü düzenlenen bu yürüyüşe Erzurum halkının yine büyük bir ilgi gösterdiğini ve bu nedenle halka teşekkür ettiğini vurgulayan Vali Ahmet Altıparmak şunları söyledi.

"İnşallah bu ruh daima yaşayacak ve yaşatılacak. Yaşlısı, çoluğu çocuğu herkes buraya katıldı. Dünyanın her yerinde düşman ordusu gelirken halk kaçar. Burada ise halk tam tersine düşman ordusuna karşı kazma, kürekle mücadele edip onları düşman mağlup edilmiştir. Onlara ve şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum."

Yürüyüşe katılan ve okunan dua sırasında gözleri dolan Milletvekili Recep Akdağ ise, sadece kendisinin değil yürüyüşe katılan herkesin aynı duyguyu yaşadığını söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Altıparmak Mustafa Paşa Aziziye Kars Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

CUMARTESİ- PAZAR KAFELERE GİTMEYİN! Sosyal medyada başlatılan boykot ne? Kafeler neden boykot edilecek? Fenerbahçe-Olympiakos maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fenerbahçe-Olympiakos maçı şifresiz mi? 23 Nisan bankalar tatil mi? 23 Nisan bankalar açık mı, çalışıyor mu? 23 Nisan'da İş Bankası, Garanti, Vakıf Bank, Ziraat Bankası açık mı? KPSS şartsız hastane personel alımı ne zaman? Başvurular ne zaman, şartları neler? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Sevgilisi kim? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Bilsem sınavını geçmek için kaç puan almak gerekir? BİLSEM sınavlarına nasıl bakılır? Patnos Belediyesi hangi parti? Patnos Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Bursluluk sınavı ne zaman? 2024 İOKBS bursluluk sınav sonuçları hangi tarihte açıklanacak? 2024 GUY SINAVI BAŞVURU EKRANI: GUY sınavı başvuruları başladı mı, GUY sınavı başvuruları nereden, nasıl yapılır? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BİLSEM SONUÇLARI AÇIKLANDI 2024! BİLSEM sınav sonuçları nereden öğrenilir? BİLSEM sonuç sorgulama ekranı! Karne günü ne zaman 2024? Okullar ne zaman tatil olacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Survivor'da dün kim elendi? Survivor 2024 adaya kim veda etti? 17 Nisan Survivor elenen isim! 2024 LGS sınavı ne zaman, tarihi belli oldu mu? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav giriş belgesi yayınlandı mı?
title