Haberler

Erzurum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Orhan Akgüloğlu Açıklaması

Bir zamanlar tarım ve hayvancılık sektörünün başkenti olarak nitelendirilen Erzurum'da hükümet tarafından verilen yatırım desteklerine her geçen gün ilgi artıyor.

Bir zamanlar tarım ve hayvancılık sektörünün başkenti olarak nitelendirilen Erzurum'da hükümet tarafından verilen yatırım desteklerine her geçen gün ilgi artıyor. Erzurum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Orhan Akgüloğlu, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından açılan destek kredilerinin iyi değerlendirilmesi gerektiği çağrısında bulundu.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Abdullah Kutlu,

bir süre önce yapılan seçimle Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanlığına getirilen Orhan Akgüloğlu'na hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Beraberinde Erzurum Bölge Müdürü Ömer Efe ve ile birlikte Akgüloğlu'nu makamında ziyarete gelen Kutlu, burada Kooperatif tarafından üyelere sağlanan kredi kolaylıkları hakkında bilgi verdi.

KUTLU; BÜYÜKŞEHİRLER YAŞANMAZ HALDE

Tarım Kredi Kooperatifleri olarak demokratik süreci desteklerini ve ülke için önemli bir fırsat olduğuna vurgu yapan Kutlu,"Yaşanan göçler nedeniyle büyükşehirler adeta yaşanmaz hale geldi. Çözüm sürecinin başlatılması bizim için de önemli. Terör nedeniyle köyünü, toprağını terk eden üreticilerimiz köylerine dönecek. Üretime destek çıkacak. Bizim de isteğimiz herkes toprağında kalsın, üretimde bulunsun. Doğudan batıya göçler nedeniyle başta İstanbul olmak üzere büyükşehirler yaşanmaz hale geldi. Hükümet, köye dönüş yapan ailelerin yaşamlarını kolaylaştıracak şebeke suyu, kanalizasyon ve elektrik gibi alt yapı hizmetlerini de bu süreçte yerine getirmeli." diye konuştu.

AKGÜLOĞLU; DESTEKLER BİLİNMİYOR

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Orhan Akgüloğlu, 1980'li yıllara kadar Türkiye ekonomisine büyük katkısı olan Tarım ve Hayvancılığın geliştirilmesi için verilen kredileri değerlendirdi. Gerek Tarım Kredi Kooperatiflerinin gerekse Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından verilen kredilerin kullandırılması konusundu yapılan duyuruların yetersiz olduğuna değinen Akgüloğlu, "TKDK, kamu tüzelkişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip, özel bütçeli bir kamu kurumu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kırsal alanlarda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi, kırsal alanların ekonomik ve sosyal gelişmişlik düzeyinin artırılması, mevcut işletme yapılarının güçlendirilmesi, kırsal ve kentsel alanlardaki gelişmişlik farklarının en aza indirilmesi gayesiyle tarımda yeni bir destek programı uygulaması başlatıyor. 5648 sayılı "Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun" 18.05.2007 tarihlinde yürürlüğe girmesine rağmen TKDK, 30 Ağustos 2011 tarihinden itibaren proje değerlendirme faaliyete başlamış bulunuyor. Bu tarım desteği, müteşebbis yatırımcılarımız için fevkalade önemli bir destek!

Ancak potansiyel yatırımcılarımızın bu destekten faydalanabilmeleri, onların bu imkanlardan

haberdar edilmesine bağlı. Tanıtımlar yeterli olursa eminim bu sektörlerin gelişmesinde büyük mesafe kat edilebilir" dedi.

TARIM VE HAYVANCILIK ŞAHA KALKABİLİR

Konuşmasında tarım ve hayvancılık sektöründe ki son yıllarda artan potansiyele dikkat çeken Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Orhan Akgüloğlu, Gerçek müteşebbis yatırımcılara, yaptıkları yatırım harcamalarının toplam tutarının yüzde 50'si hibe desteği olarak TKDK tarafından karşılanıyor. Süt ve et üreten tarımsal işletmelerde yardım oranı yüzde 65'e kadar yükselebiliyor. Bu teşvikin geçmiş yıllardaki benzer teşviklerden bariz farkı; yatırımcı önce kendi imkanlarıyla yatırımı yapacak, sonra yaptığı toplam harcamaların yüzde 50 yüzde 65'ini hibe olarak Kurumdan alacak. Bu çok güzel bir fırsat. Çiftçimizin besicimizin yatırımcımızın bunları çok iyi değerlendirmesi gerektiği kanaatindeyim" şeklinde konuştu.

YATIRIMCILARA ULAŞILAMIYOR

Akgüloğlu, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından verilen hibe desteklerini Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması, Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, Yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi olarak özetledi. Bir ilin mülki sınırları dahilinde ki bütün ilçe ve en ücra köylerine kadar yatırımcılara İl Koordinatörlüğünün sınırlı imkanlarıyla ulaşılmasının mümkün olmadığını hatırlatan Akgüloğlu, "Bu tür hizmetlerin vatandaşın istifadesine sunulmasında zaman önemli olsa gerek! Binaenaleyh ne kadar kısa sürede vatandaş bu tür teşviklerden istifade edebilirse, teşvikteki gayeye de o kadar kısa sürede ulaşılacak demektir. TKDK her ne kadar Valiliğe bağlı bir müdürlük olmayıp bağımsız bir kurum olsa dahi;

Vali ve Kaymakamlarımız bu desteğin tanıtımına destek vermelidir! Netice itibariyle insanımıza, vatandaşımıza hizmet götürülmektedir. İl Koordinatörleri de "bizler Valiliğe bağlı değiliz, bağımsız kurumuz" düşüncesiyle hareket etmeyip, Vali ve Kaymakamlarla koordineli, istişareli tanıtım faaliyetlerini yürütmelidirler! Ayrıca ilçe ve belde (iktidar ve muhalefet partileri) Belediye Başkanları, Köy Muhtarları, Sivil Toplum Kuruluşları, Ticaret ve Esnaf Odaları, Mali Müşavirler Odası ve mensuplarının sürece dahil edilmesi, koordinatörlüğün faaliyetlerine önemli katkı sağlayacaktır" şeklinde konuştu. - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Abdullah Kutlu Ömer Efe Türkiye Erzurum Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title